Sensorer til EKG / EEG

Er der nogen medicoteknikere her der ved hvad man anvender som transducere når man skal opfange de elektriske signaler fra henholdsvis hjertet og hjernen ? Er det spoler ? eller bare simple metalplader ? Der er jo tale om meget små signalstørelser så man vil nok skulle anvende FET/MOSFETer i indgangen på signalforstærkeren (høj indgangsimpedans) men hvad er det optimale til at opfange signalerne med ? Jeg kan også regne ud at der selvfølgelig skal anvendes båndpasfiltre for kun at fange det spectrum man interesserer sig for....

Reply to
Jan Pedersen
Loading thread data ...

Opamp'er.

Pas på når du sætter spænding på (der skal være god fordindelse til offeret) og sørg for at sætte dioder (gerne shottky) hen over indgangene og mellem indgangene og stel (og jord skidtet rigtigt).

Hvis du sætter spænding på dine forsøgspersoner skal der meget lidt til for at det er rigtigt galt.

--
  Regards Flemming Frandsen - http://dion.swamp.dk
  PartyTicket.Net co founder & Yet Another Perl Hacker
Reply to
Flemming Frandsen

transducere

En opamp er ikke en transducer. Til EKG bruger man elektriske forbindelser til huden. De udgøres af en elektrode på 1-2 cm2, der består at et metal og en elektrolyt, der giver en lav overgangsmodstand. Elektroden er omgivet at en klæbepude, som holder den fast på huden. Som forstærker bruges en instrumenteringsforstærker (=differensforstærker med stor undertyrkkelse af fællessignal)

Det er ofte set at der er en FET indgang for at få høj modstand, men med en elektrodemodstand på 100-500 Ohm er det ikke vigtigt. Støj i forstærkeren er heller ikke kritisk, idet der er tale om signaler på mange millivolt, og en relativt begrænset båndbredde.

Mht elektro encefalografi kan jeg ikke svare.

Jeg byggede en EMG forstærker (til måling af muskel aktivitet) for mange år siden, og her var det en kanyle elektrode, med et MEGET lille areal, der var transducer. Og det stillede store krav til forstærkerens indgangsimpedans, ligesom båndbredden er noget større. Det var dengang IC'erne ikke var ret gode...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Jo jeg havde sådan set regnet med Opamps (FET udgaver) på patient siden...men hvad er elektroderne lavet af ? bare metalplader sat til en instrumentalforstærker opbygget af Opamps? Fiffet med Dioder er vel knapt nødvendigt hvis man batteriforsyner opamps på patientsiden ? jo måske på udgangen af forstærkerne da disse jo skal tilsluttes en Sample/Hold A/D converter + BP filter på den anden side og dette udstyr er så Lysnetforsynet ?! :)

"Flemm> > Er der nogen medicoteknikere her der ved hvad man anvender som

transducere

Reply to
Jan Pedersen

og

at

Googlede lige lidt:

formatting link
formatting link
formatting link

formatting link

På denne side kan du finde en elektrodehue til EEG:

formatting link
formatting link

-muligvis skal man bruge skallede mennesker eller rage pelsen af først ?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hmm skal det opfattes sådan at disse elektroder kan købes færdige og så skal man bare udvikle instrumenteringsforstærkeren selv + evt. U/I converter der monteres inden signalet sendes videre til enheden der skal bearbrjde signalet (I/U konverter, BP filter, S/H forstærker og A/D converter) ????? "Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:412e36b5$0$26367$ snipped-for-privacy@nntp02.dk.telia.net...

og

at

af

en

er

en

år

var

Reply to
Jan Pedersen

skal

Ja, ingen på et sygehus vil lave den slags selv. Der er megen erfaring i den pasta, der ligger i elektroden (AgCl og andre substanser)

-se mit svar ovenfor

BBj //

Reply to
Bo Bjerre

Her var lige det jeg havde brug for...elektroderne findess færdige...ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen jo :) tak for det :) "Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:412e394c$0$26370$ snipped-for-privacy@nntp02.dk.telia.net...

formatting link

Reply to
Jan Pedersen

Endnu en dyb tallerken kan fjernes, hvis du køber en færdig instrumenteringsforstærker, som fx AD620. Her er det hele i en 8 pin pakke og forstærkningen sættes med en enkelt modstand.

-er det et lille hjemmeprojekt, eller er det noget prof't ? Jeg har udviklet EKG og blodtryksudstyr, dengang der var noget der hed S&W Medico Teknik i Glo-strop

formatting link

eller

formatting link
-søg efter AD620 eller AD622

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Det er et hjemmeprojekt foreløbigt..... vil forsøge mig lidt med Digital Signal Behandling af data sammen men en lægestuderende og så måske ender vi ud med noget kommercielt engang....i alle tilfælde får han en opgave besvaret på UNI :) og jeg får mig et EKG og EEG apparat til privat brug :)

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:412e3bfc$0$26377$ snipped-for-privacy@nntp02.dk.telia.net...

færdige...ingen

formatting link

Reply to
Jan Pedersen

Øh, nej.

Jeg har hørt om opamp'er der smed forsyningsspændingen ud på indgangen under powerup (kun den ene halvdel af forsyningen var oppe) så aldrig antag at der ikke kan komme noget "farligt" ud af indgangene på opampen.

Tilfældet var et hold ingeniører på AUC som kom til at re-boote et af medlemmerne da de tilsluttede det ene batteri før det andet.

Hvis jeg skulle tilsluttes det system ville jeg nok gerne have at A/D converteren sidder på batteri-siden med en optokobler til isolering fra alt andet.

Du kunne måske slippe af sted med at bruge en pic12f675, den har et par analoge indgange og digitale udgang som du kan drive optokobleren med?

Reply to
Flemming Frandsen

Well måske man så sku indbygge et lille "HFI-relæ" så ? :) en strømbegrænser på .... tja.... 10mA ?! :) well det begrænser så også antal mulige opamps man kan bruge :)

"Flemm>

Reply to
Jan Pedersen

strømbegrænser

Hej,

hvis du har gode elektroder anbragt rigtigt på thorax, skal du ikke bruge ret meget strøm for at genere hjerte rytmen. Det er ganske små strømme, der bruges til en extern pacemaker.

Da EKG signalet er ganske lille, kan man uden problemer bruge et par krydslagte dioder over indgangene på forstærkeren, og så er man sikret at man altid holder sig under 650mV, En god seriemodstand i hver indgang af forstærkeren kan hjælpe til at holde strømmen lav. En god forstærker har ikke problemer med at have 10-20kOhm i serie med hver indgang. Så kan du uden problem holde strømmen under 50uA.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.