Q: hvor kan jeg få fat på glimmer skiver til transistor montage på køleplade?

hej jeg søger ovennævte gerne i ark man kan klippe af evt en gummi udgave af glimmer-skiver. jeg kan ikke huske hvor jeg har set det?

Reply to
Michael Juul
Loading thread data ...

Michael Juul skriver:

Elektronikforretninger har det....

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

"Klaus D. Mikkelsen" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@du.kan.finde.den...

- Kan findes hos for eksempel RS Components, hvis du er momsreg. ... Men vær opmærksom på at visse forstærkertyper kan påvirkes negativt i lyden i forhold til "rigtig" glimmer med kølepasta, det er endog set at forstærkere går i sving pga. anden kobling til kølepladen end org.

Lars / Viborg

Reply to
Lars Nielsen

Kan du begrunde det teknisk? Hvordan skulle lyden blive anderledes?

kapaciteren fra transistorens bagside til kølepladen er stort set den samme om det er lavet af det ene eller det andet. Problemet ved glimmer er at der ofte er dårligere varmeledning, og at pasta kan udtørre ved længere tids brug ved høje temperaturer. Det er en naturlig ting at kølepladen er stelforbundet.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev

samme

der

Kunne man forestille sig at dielektricitetskonstanten i silikone er væsentlig forskellig fra glimmer?

Hvis der er en problematik, skal den nok ikke findes i bipolare forstærkere med jordet kollektor, som der jo er flest af.

Mvh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn

Det er tilsyneladende meget svært at finde data på glimmerskiver, men det er vel mica? Mica har k~4.5-8, imens de siliconskiver f.eks. Elfa sælger, er opgivet til k~4.5

Mvh Kimjand

Reply to
Kim Johan Andersson

Mica=glimmer

Om kapaciteren til kølepladen er 10pF eller 20pF, skulle helst ikke påvirke en forstærkers funktion, med mindre det er til hifi, hvor folk kan "høre" forskel på det mest utrolige.

Vi mangler stadig Lars' forklaring på hvorfor lydesn påvirkes ?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Så er forstærkeren da vist dybt defekt.

Reply to
Christian P.

"Christian P." skriver:

rofl....

Klaus

-- Modelbane Europas hjemmeside:

formatting link
Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
formatting link

Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Så var jeg ikke helt galt på den ;)

Tjaaa, det brude ikke gøre nogen forskel, om så ikke andet, så ser det ud til at siliconeskiverne er bedst i det henseende. Med hensyn til termisk modstand, så er det også svært at finde noget på de glimmer-produkter man rent faktisk kan købe. Måske er det fordi det er vej ud? Man vil vel meget gerne undgå det ekstra bøvl under montage...

;)

Kimjand

Reply to
Kim Johan Andersson

Glimmerskiverne har en ret stor spredning i termisk ledning. Hvad der er værre endnu er, at de, er monterer det, har en opfattelse af at jo mere snask man smører på, des bedre. Det er forkert. Der skal pladder på for t fylde ujævnheder, og ikke andet. Tykt lag pasta medfører dårligere varmeledning. Desuden ser man tit at "olien" løber ud, og har man repareret noget, der er 25 år gammelt, og har haft god varme på, er det hårt og revnet, og garanteret med dårlige egenskaber. Derfor bruger man silikon skiver eller andre moderne materialer, som f.x. kapton.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Ok.

Tilgengæld flager de så også af når man rører ved dem ;) Faktisk har jeg set en del eksempler hvor der tilsyneladende kun var brugt fedt, altså uden oxider...

Hmmm, jeg har en rulle Upilex, måske skulle man undersøge egnetheden til formålet... det er i hvert fald stærkt.

Mvh Kimjand

Reply to
Kim Johan Andersson

Fordelen ved kapton er at det har så stor dielektrisk styrke (mod gennemslag) at det kan være extremt tyndt. Det forbedrer jo varmeledningen. En tykkelse på 0.006mm har en gennemslagsspænding på ca 5kV

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Michael Juul" skrev i en meddelelse news:425a9228$0$710$ snipped-for-privacy@dread16.news.tele.dk...

Hrrrmpf... - Nå, men jeg uddyber lidt omkring silikone / glimmer:

Ikke desto mindre, skulle du formaste dig til at bruge silikone i LC Audio The End Millenium, LC Audio Zapsolute serien, Bob Carvers Phase Linear

400mkII samt 700mkII, MRT PA500, Gryphon PAM100 serie I og II - for blot at nævne nogen, så risikerer du selv om du bruger matchede og korrekt monterede og justerede transistorer, at lortet går i sving, måske med undtagelse af Gryphon'en, der kan man høre det.

Fælles for ovenstående forstærkere er at de har en uhyggelig høj båndbredde, og sandsynligvis en særdeles begrænset global modkobling, måske er det disse faktorer der hjælper til.

Jeg kan ikke backe det op med måledata eller tør teori, det er resultater af ting fra ryggraden

Beolab Penta serie I + II kan forøvrigt osse have uheldige tendenser med silikone

- Har derimod aldrig haft problemer med Kapton.

Lars / Viborg

Reply to
Lars Nielsen
< Klip>

Så burde der jo være meget lidt indflydelse, hvis der var meget modkobling, så ville forstærkerne jo være meget mere følsomme for at polerne rykker nedaf... meeen under alle omstændigheder er det vel noget griseri at stole på parasitiske elementer til at holde forstærkeren stabil.

ok...

Kapton burde også have en dielektrisk konstant der er endnu lavere end silikone.

Mvh Kimjand

Reply to
Kim Johan Andersson

Kender jeg ikke.

Den er da ikke specielt ustabil? Og om du bruer det ene eller det andet til at isolere transistorerne fra kølepladerne med er da dybt underordnet. Især da der ikke en gng er spændingssving af betydning på udgangene?

Det er da kun fjerderangskonstruktioner der er seriøst afhængige af parring af udgangstransistorer. Parring af differentialtrinnet er da langt vigtigere, hvis det SKAL være.

Næh. De har uheldige tendenser med defekte lytter.

Kapton er fortrinligt i transformatorer.

--
Jeg kan virkelig ikke se, hvad det skulle betyde, at forbinde en 0,1 mm X 1
mm tin-fyldt kobberbane i ét apparat med en anden 0,1 mm X 1 mm tinfyldt
kobberbane i et andet apparat, via et sølvbelagt 4 mm2 polafhængigt
højteknologisk kulfiberinfiltreret kabel til et astronomisk beløb.

Tro flytter ikke bjerge. Tro flytter kroner.
Reply to
Ole Geisler

"Bo Bjerre" skrev

varmeledningen.

Hvordan ser det ud med Mylar?

Forresten er der da også en ældning på silikone, skiverne ændre farve, bliver stivere, og ødelæges ved demontering.

Mvh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn

"Ole Geisler" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Tjoeh, den kan i serie II være ret kræsen mht. transistorer og isolering af disse... Sorry, der skulle have stået SeriesII, ikke mkII ved begge.

ca. 75 volt x 2 på den lille, og ca. 100 volt x 2 på den store, svjh.

- Der er vi jo så et par stykker der er dybt uenige. Hvis ikke du har ens nok udgangstransistorer, arbejder de ikke ens, og du risikerer 2nd breakdown kommer før tid. Men bevares, det er kun et problem i konstruktioner der er bygget til grænsen af hvilken lyd der kan trækkes ud af transistorer, bilka-bøtterne der alle spiller ens, spiller lige dårligt uanset hvad du hælder i...

Men, på dit sidste punkt kan du da få lidt ret... Vi skifter altid transistorer parvis, hvis ikke vi kan måle os frem til en der er tæt nok på den anden, medmindre det er helt noget billigt lort...

Osse det... - Og dårlige pot'er, - Og så findes der forskellige drivere, alt efter serienummer på dem, der skal de rigtige bruges, ellers går de i sving. Men det er rettet ret tidligt i prod. ...

Reply to
Lars Nielsen

Gode elektrisk egenskaber, men mig bekendt ikke gode termiske egenskaber. Kapton er med til de helt høje temperaurer, typisk på den anden side af hvad man skal byde halvledere.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Har selv en 400 series 2. Anvendes siliconeskiver (TO3-hus) går der sædvanligvis selvsving - specielt ved genbrug af isolationsskiverne. Der kan så være den årsag, at en metalslpint gå lige durck igennem i modsætning til en ny glimmerskive.

Jeg lod mig fortælle, at siliconeskiver virker bedre som lavpasfiltre, således at jo højere frekvens jo større mulighed for selvsving.

Det kan ikke have noget med dæmpningsfaktoren at gøre, da den er >100. Derudover er den eneste justering, der kan foretages, en justering af bias.

niveauet på B+/B- spændinger er i den forbindelse ligegyldig.

Konklusion: Uanset hvad, brug glimmerskiver med heatsink compound - men ikke et tykkere lag, end netop et fingeraftryk kan ses. I modsat fald risikerer man, at delene ikke kan spændes tilstrækkeligt sammen, så varmeoverførslen er så effektiv som mulig.

Sennepsfabrikanterne lever ikke af den sennep, der spises, men hvad der bliver tilbage på kanten af tallerknerne eller papiret ved pølsevognen.

Det samme gælder for producenter af heatsink compound. De lever heller ikke af det, der udnyttes effektivt, men af alt det overflødige, der smøres ud over det hele og sviner ad h...til.:-)

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen

Stadig med hang til det analoge
Reply to
Karsten H. Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.