Opladelige CR123A batterier

Hej

Ser der er kommet opladelige CR123A batterier, så håber I kan svare på et par spørgsmål. Synes jeg har svært ved at finde svar andre steder.

Hele humlen ligger i at det er LiIon og dem er jeg ikke så skarp til som de nikkelbasserede. De findes både som rå celler (dog typisk solgt som elektronikløsdele, dem vil jeg holde mig fra grundet LiIon's "særheder" der kræver speciel opmærksomhed hvis der ikke skal gå Al-Queda i dem), og som beskyttede celler med indbygget beskyttelseselektronik i to varianter - de regulerede og de uregulerede. Ja, spændingsmæssigt siger forskellen mellem dem sig selv da alm. CR123A jo er 3 v og LiIon 3,6-7 v og det må afhænge af om apparatet.

Men, mit spørgsmål går nu på om de opladere der findes til CR123A "er universelle", forstået på den måde, at hvis jeg køber én lader, er jeg så tvunget til i fremtiden at købe batterier fra samme fabrikant og/eller af samme type (reguleret vs. ureguleret)? Gerne kombineret med forklaring på hvordan LiIon batterier lades i praksis, dvs. hvor den intelligente elektronik sidder.

Hvis det har betydning, så vil jeg bruge batteriet til en Canon HF-DC1 slaveblitz. Egenligt ville jeg helst have haft en der tog AA batterier, da de både er nemmere og mere robuste (og har dem i forvejen), men en slaveblitz der (også) passer til digitale kameraer hænger ikke på træerne (gammeldags slave fra loppemarkedet virker ikke grundet digitale kameraers preflash).

Masse spørgsmål, håber i kan kaste lys over det.

Mvh Morten

Reply to
Morten
Loading thread data ...

Den Tue, 18 Sep 2007 10:51:20 +0200 skrev Morten:

Køb kun li-ion beregnet til foto. Der er indbygget regulering, der nedregulerer spændingen fra 3,7 til 3.0v. Og der er også indbygget strømbegrænser, så du ikke stikker ild i din fototaske.

Du skal have en lader der passer til batterierne.

Du kan med fordel handle hos http;//

formatting link

PL123U-150 batteri AV-SP123SE lader

Fotofabrikkerne skal jo også tjene penge, så til hest om forbrugerne drukner i mærkværdighedsdimser.

--
Med venlig hilsen
Vy73 de OZ1GNN

Christian Treldal
Reply to
Christian Treldal

Ja, jeg er helt med på at det er en dårlig idé at bruge ubeskyttede celler. Det er ikke som NiMH (og gamle NiCd for den sags skyld), dem kan man mishandle som man vil, det eneste man får ud af det er døde celler og er man rigtig uheldig, så lidt elektrolyt der mest er skadelig for det apparat det render ud i.

LiIon kan eksplodere/brænde af sig selv hvis kortsluttet, ladet med for stor strøm, ladet op over en hvis spænding, afladet til under en hvis spænding og alligevel forsøgt ladet op og sikkert nogle tilfælde jeg har overset. (For ikke at tale om Sony-tilfældene hvor batterier eksploderer selvom de passes efter alle forskrifter) Kort sagt, en halv ubehagelig batteritype, som man kan undre sig over er tilladt i forbrugerprodukter.

Jep, helt med på det. Men spørgsmålet er, at køber jeg én lader, kan jeg så forvente den kan bruges til både regulerede og uregulerede CR123A varianter og af diverse fabrikater?

Ja, og batteribyen.dk har en Uniross lader inkl. batteri for 200.

Sagt på en anden måde, hvis jeg køber Uniross' lader, kan jeg så købe de batterier

formatting link
har og stadig bruge Uniross opladeren?

LiIon batterier holder 2 max 3 år hvis passet godt og jeg forventer ærlig talt at levetiden på blitzen er noget mere. Endvidere er det jo heller ikke utænkeligt at man ved et uheld får afladet batteriet under grænsen for hvor det kan genoplades og så skal man jo købe et nyt. Nok slår den undbyggede beskyttelse fra, men den forhindrer jo ikke selvafladning (+ den micro smule beskyttelseskredsløbet selv bruger).

Til sammenligning har jeg 2 Varta NiCd batterier fra gud ved hvornår og de holder stadig de lovede 210 mAh. Først for nyligt er nogle af mine første NiMH pensioneret, de blev ca. 10 år. Nogle døde og resten røg ud af medlidenhed, lav kapacitet (i forhold til i dag, ikke i forhold til opgivet kapacitet) og så ville jeg gerne prøve nogle af de nye 2. gen. med lav selvafladning, de fungerer tilsyneladende bare godt :)

Det forekommer mig nu at preflashen har en teknisk forklaring og ikke bare noget de gør for at producenterne skal sælge nye slaveblitze.

En anden mulighed er selvfølgelig bare at give pokker i garantien, finde loddekolben frem og skrue en AA el. AAA holder på den og fodre den med NiMH.

Mvh Morten

Reply to
Morten

Den Tue, 18 Sep 2007 18:59:39 +0200 skrev Morten:

Det er da kun fordi du tænker i størrelse AA. Prøv du at kortslutte et større NiCd så skal du få ild!

Når noget begynder at have samme energiindhold som dynamit, kan man vel også forvente at det kan opføre sig på samme måde. Vi lærer hele tiden, og jeg tror også at Sony har lært noget f. eks. at det ikke kan betale sig at spare.

Nej, nu er det dig der vil spare.

Et rungende måske, jeg ville ikke gøre det.

Det er tiden der ødelægger LiIon batterier.De holder 3 år om du benytter dem eller ej.

Den belyser motivet så kameraet kan regne blænde og lysmængden ud for hovedskuddet

Hvis du bruger meget flash, så lav en bæltetaske med en batteripakke og så en spiralledning til flashem

--
Med venlig hilsen

Christian Treldal
Reply to
Christian Treldal

Li-Ion er slet ikke så slemme.

Du skal overholde et par regler:

Lad ikke med mere end 1C (gerne mindre), dvs. begræns ladestræmmen til

1.5A på en 1.5Ah celle (1C) - 750mA hvis du er flink.(0.5C) - dvs. en alm. strømforsyning er fin nok til at lade Li-Ion med.

Begræns spændingen til 4130mV

Aflad ikke under 2990mV - dette er det kredsløb der oftest er indbygget i Li-Ion pakker/celler, sammen med enten en elktronisk eller smeltesikring.

God viden:

På 50% af ladetiden er cellen 80% opladet. Li-Ion er elendige ved høje temperaturer. Li-Ion har det skidt med opbvaring ved meget lavt energiindhold Li-Ion slides pr. opladning, det går KUN ned ad bakke.

Reply to
Ole Geisler

Men kun fordi energimængden, der bliver afsat, udvikler voldsom varme. Hvis du kortslutter en højspændingsmast for du også pæn kraftig varme, men derfor er består kabler/mast ikke i sig selv af særligt brandbare eller eksplosive materialer. NiCd indeholder mig bekendt ikke brandbare materialer.

LiIon derimod indeholder stoffer, som i sig selv kan brænde.

Det kan du sige, men at købe en ny oplader bare fordi batteriet ikke virker mere og det mærke man købte i sin tid ikke er at finde? Det virker hverken særligt økonomisk eller særligt miljørigtigt.

Batterier.dk er i øvrigt ikke altid de billigste med 100% samme vare, ligesom jeg vil foretrække Uniross fremfor nogle ukendte kinesiske (dem batterier.dk sælger). Uniross kan godt lave OK ladere og (forhandle el. fremstille?) OK batterier når de vil, selvom deres billigste NiMH efter sigende ikke er alt for gode. De omtalte 10 års NiMH batterier var sjovt nok Uniross og dem kan man ikke klandre for at have været af lav kvalitet.

(Stod det til mig måtte forbrugerprodukter kun benytte sig af et udvalg af standardiserede batterier, bedre for miljøet og for pengepungen. Så må vi leve med at f.eks. iPod måske bliver en anelse tykkere)

Det er nu heller ikke uden betydning hvordan de behandles. Nogen påstår de har bedst af at blive opbevaret halvt opladet omend det jo typisk er noget upraktisk. Tomme har de i hvert fald ikke godt af, så dør de inden

3 år. Jeg har endnu ikke oplevet nogle laptop-batterier der har været bare nogenlunde efter 3 år. Ja, de har fungeret som UPS, men egenlig brugbare derudover - nej.

Takker for forklaring.

Tror nu næppe jeg kommer til at bruge den så meget så det er nødvendigt. Selv 2 stk. AAA eneloops (Sanyo 2. gen NiMH) indeholder jo mere energi end ét opladeligt CR123A. Eneste spørgsmål er blot om jeg kan nøjes med

2 eller skal bruge 3 og evt. noget regulering.

Mvh Morten

Reply to
Morten

Ja, der vist lidt bly batteri over det på det område, de lades jo også typisk med konstant spænding, evt. noget to-steps hvis det skal være avanceret hurtigladning.

Bare det kan bruges i flashen ;)

Hvilke batterier slides ikke ved opladning? Men LiIon's levetid er mig bekendt som funktion mere afhængig af tiden end andre batterityper. Har nogle gange været overrasket over hvilke oldfund af NiCd batterier der kan vækkes til live og stadig holde specifikationerne (nogenlunde om ikke andet).

Takker for forklaringer!

Hvilket vil sige, at blot opladeren siger max 4130 mV, så kan jeg roligt proppe købe et batteri fra anden fabrikant i opladeren? I få fald tror jeg vil nuppe den Uniross når blitzen er i hus (pt. bestilt).

Mvh Morten

Reply to
Morten

Du kan ikke "hurtiglade" Li-Ion.

Ja og nej. Flere fulde discharges af Li-Ion = hurtigere ældning. Højere ladespænding (4200mV+) = hurtigere ældning. Opbevaring ved lav ladestand = destruktivt/ekstremt hurtig ældning. forsøg på hurtigladning (over 4300mV) = hurtig død.

NiCd er meget hårdføre, ja.

Ja, hvis den samtidig er strømbegrænset til 1C, eller mindre!

Reply to
Ole Geisler

Ifølge

formatting link
så er det 370 mA, hvilket vil sige ~0.6 C.

Jeg siger mange tak!

Mvh Morten

Reply to
Morten

Så er det bare at klø på.

Reply to
Ole Geisler

Morten skrev:

en masse klipeet.

se her:

formatting link

Erik

Reply to
ER

Hejsa,

Altså, det der med LiIon og dynamitten er sgi blevet et moderne buzz-word.

Energitætheden i LiIon (Wh/kg, Wh/L) er totalt latterlig lav i forhold til f.eks. diesel- og fyrings-olie.

Så hvad er det så vi kører rundt med i brændstoftanken?? - en bedre a-bombe??

/Claus

Reply to
Claus

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.