Opamp 4560

I musikelektronikk anvendes operationsforstærkeren 4560 tit. Specielt i indgangskredsløb. Først senere i kredsløbet anvendes TL071-TL074 opamps. Hvorfor ikke TL071-TL074 allerede i indgangskredsløbene ? Det er trods alt en støjsvag FET type med deraf følgende stor indgangsimpedans.

Reply to
Jan Pedersen
Loading thread data ...

Den eneste fordel som jeg kunne læse ud fra databladene er, at 4560 har et gain bandwidth product på 10MHz, hvor TL072 kun har et på 3MHz. Opamp

4560 kan altså forstærke signalet tre gange så meget uden at miste båndbredde i forhold til TL072.

Jeg ved ikke så meget om musik elektronik, men tit kommer det vel også anpå "lyden" af de forskellige komponenter.

Jeg har kun kigget på en guitar effekt pedal (turborat) og her var der anvendt en OP07 som første opamp i kredsløbet.

Mvh. Rune

Reply to
Rune Christensen

TL071 er ikke specielt støjsvag, set med mine øjne. 18nV/sqrt(Hz) er langt overgået for mange år siden. 4560 ligger lidt lavere (ca

12nV/sqrt(Hz))

Bias strømmen i TL072 er typisk 60nA, og for 4560 er den i omegnen af

40nA. -så der ligner de hinanden på det felt.

Men hvad musikfolket gør, er tit bestemt af traditioner og tro :-)

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

AD8671 - indkøb har lige bestilt 50K pcs.

Ellers LT1115 hvis man vil hidse sig op.

Reply to
Christian P.

ja, det er guf... btw: hvad er leveringstiden på den ?

OK: til lavfrekvensformål er AD7681 nok noget af det bedste på grund af den lave 1/f støj.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

alt

Hmm ved 20000 Hz som er det maximale vi kan høre (med besvær hvis vi er over

25 år!) er egenstøjen max: 1,2727922061357855439215198517887e-10 V Det er sku da ingenting ! (For en TL071) Når man så tager alt den anden støj i betragtning der altid forekommer i musiksammenhæng (bl.a. utroligt meget fra single coil pick ups i guitarer) er det negligertbart. Det er jo ikke HiFi applikationer vi taler om :)
Reply to
Jan Pedersen

Databladet oplyser at en TL071 i frekvensområdet fra 10Hz til 10kHz har en indgangsrelateret egenstøj på typisk 4uV RMS. Hvis du regner med

18nV/sqrt(Hz) og 20kHz, kommer du frem til ca 2.5uV, men fra ca 500Hz, og nedad i frekvens stiger støjen til ca 45nV/sqrt(Hz)

Hvis du har et signal på 4mV fra een eller anden kilde er signal/støjforholdet ikke mere end 1:1.000 eller 60dB, og det er ikke imponerende.

Men som du siger: det er der ikke nogen, der lægger mærke til når musikken spiller, og der klirres med flasker :-)

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

er

i

He he...jeg er bare så glad for de der tl071 til tl074 da de findes implementeret i Labcenter Proteus VSM der er min foretrukne elektronik simulator :) Klart jeg kan implementere alle mulige andre også selv ...manuelt...men det er jo så besværligt :) Og så har jeg et mindre lager af dem liggende. Men skulle jeg lave noget til HiFi brug ville jeg da ikke umiddelbart vælge dem.

Reply to
Jan Pedersen

Ja, det er godt med en simulator. Men når modellerne for komponenterne ikke afspejler støjen i den virkelige komponent, er det ubrugeligt !

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Ubrugeligt ? Skam ikke i pspice som Proteus VSM er en videreudvikling af. Og jo deer kan skam nemt laves støjanalyser egenstøj er indbygget i modellen i følge Labcenter Electronics manual. Men nu er egenstøj ikke noget jeg normalt designer efter derfor er Proteus VSM utroligt brugbart for mig. Jeg arbejder så heller aldrig med applikationer hvor der stilles de vilde støjkrav :)

Reply to
Jan Pedersen

At Proteus skulle være en videreudvikling af PSpice, kan jeg klart afvise.

Hvis manualen påstår at der er simulering af støj i andet end dioder, bipolære transistorer, JFET's, MOSfet's, gasFET's og modstande, så gør de regning uden vært. Opamps er defineret som "subckt", og derfor er det op til modelbyggeren at definere en model, der viser støj. Jeg har kendskab til 15-20 modeller, der rent faktisk VISER støjen nogenlunde rigtigt.

Du bør bruge din simulator (uanset leverandør) med omhu, og være meget kritisk overfor modellene.

btw, hvad laver du, siden du bruger simulator (svar gerne udenfor newnet til bo-at-sidebanen-punktum-dk

Bo //

-har simuleret i mere end 15 år, og søger kontakt med ligesindede :-)

Reply to
Bo Bjerre

"Jan Pedersen" skrev i en meddelelse

mit bud er prisen og lidt mindre specs

når jeg renoverer gamle synthesizerer så skifter jeg eks alle 741 (meget brugt i 70'erne) med TL071 udelukkende på grund af Slew Rate , det har meget at sige for lyden i en synth ,det er sjældent for at få bedre indgangs impedans men den fedeste lyd overhovedet komme når men laver en operationsforstærker med transistore lige som der er gjort i MiniMoogens VCO ,den dynamik og frekvens gang den har er stadig ikke slået men sådan er der så meget der er mystisk , et Ladder VCF lyder også af meget mere end et OTA VCF :o)

-- Venlig Hilsen Michael Meidahl Jensen snipped-for-privacy@FJERNDETTEtidsfaktoren.dk

Reply to
Michael Meidahl Jensen

Med en pris på 0.22$ for TL071 er det næppe det..

741 er meget gammel. Med en slewrate på ca 0.6GV/uge, et stort offset og en solid støj, er det svært at finde noget lignende. Mil / space udgaven kan stadig leveres fra flere producenter.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej

Man kan jo også undre sig over at de ikke bruge den eneste OP amp der er designet til audio, nemlig NE5532.

Mvh Max

Reply to
Max

Proteus VSM bruges mest til digital / microcontroller applikationer, men også til design af musik elektronik: effektenheder, forforstærkere, effektforstærkere, DI-boxe osv. Her er kravene robusthed fremfor alt og musikalsk lyd..ikke lav støj primært. Programmet kommer default med et hav af komponenter så det er sjældent nødvendigt selv at skulle ind og lave en spice model eller hente en fra en fabrikants hjemmeside. Men det er da sket at det har været nødvendigt. Primært når jeg har brugt stumper fra Maxim.

Jo jeg er da klar over at jeg skal bruge min simulator med omhu. Det handler om altid at vurdere de modeller man anvender. Men det samme gør sig jo gældende når man laver manuelle beregninger....man skal altid være sikker på at de forudsætninger man opstiller for ens modeller virkeligt er til stede. Faktisk bør man ikke bruge en simulator hvis man ikke kan lave beregningerne i hånden selv....dvs. på sin TI89 eller HP49 ...eller kugleramme eller hvordan man nu regner bedst :) (OK så MathCad da :) )

Reply to
Jan Pedersen

"Max" skrev i en meddelelse news:43c433c9$0$84025$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

NE5532:

a.. Internal frequency compensation a.. Slew Rate: 8V/µs

Reply to
Jan Pedersen

Den er meget mere støjsvag end TL071, og specielt 1/f støjen er lav.

med en pris omkring 0.35$ er den jo ikke meget dyrere end TL072 til 0.30$

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Som opamp for linjesignaler i størrelse 0 dBu uten forsterkning er en 072 helt ok, men støyen blir for stor om den skal ha noen form for forsterkning. Man må også være klar over at open loop motstanden er nesten 1000 Ohm, hvilket ikke gjør den i stand til å drive kapasitiv last eller litt lavohmige tilbakekoblingsmotstander. Skal man for eksempel ha et inngangstrinn med variabel forsterkning, ønsker man ofte å drive en tilbakekoblingsmotstand på ca 1 kOhm. Dette kan ikke 072, samtidig som Fet innganger har en tendens til latch up ved klipping. Når man ønsker en grei opamp til gitar bruk er 072 grei, men det er ikke uten grunn at de fleste proffe måleinstrumenter for lyd bruker 5532, som er den opamp som samlet sett gir mest for pengene, og som har lavest forvrengning under 100 kHz. Med et par støysvake transistorer foran, og parallell kobling av 3 stk har jeg laget forsterker med 145 dB dynamikk. Da ligger støyen med 20 kHz båndbredde og 200 Ohms kilde på -125 dBu og maks nivå inn er +20 dBu.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

"Arne Offenberg" skrev i en meddelelse news:43c5a118$0$15785$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

0.30$

forsterkning.

Med

båndbredde

Jeg kan ved studier af databladene se at dette er fornuftig snak :) Jeg vil nu selv anvende NE5532 ved mit kommende redesign af Fender Frontman 15G forstærkeren istedet for Fenders TL072 og 4560 løsning. Ligesom jeg ikke vil anvende deres TDA2050 effektforstærker løsning :)......bare rolig....jeg hugger ikke fra andres design med kommercielle interesser for øje...det er til eget brug :)

Reply to
Jan Pedersen

"Jan Pedersen" skrev i en meddelelse

Pyt med den , Vilken betydning har Q1 for lyden ? :o)

formatting link
formatting link
formatting link

-- Venlig Hilsen Michael Meidahl Jensen snipped-for-privacy@FJERNDETTEtidsfaktoren.dk

Reply to
Michael Meidahl Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.