identifikation af kondensatorer

Jeg har behov for at udskifte nogle kondensatorer i nogle af mine radioer fra 1950erne. Elektrolytterne er lette nok, men jeg har en del "sorte kondensatorer" med påskrift jeg ikke kender. Der kan f.eks stå: 22KP 03, L1000KP 3.4, 3K9P 2.4, 15KA 4.0 Jeg går ud fra, at de sidste cifre angiver kondensatorens værdi...men i hvilken størrelsesorden? uF, pF, nF ?

Jeg har ledt forgæves på nettet. Kan nogen hjælpe?

-Joachim

Reply to
J. Larsen
Loading thread data ...

J. Larsen skrev:

Hej!

Mit tip vil være 22KP giver 22nF og 1000KP er 1uF osv. For en sikkerheds skyld så få en afprøvet på et meter, der kan måle kapacitet.

mvh Ole

Reply to
Ole

"Ole" skrev i en meddelelse news:47d99aab$0$15884$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Tak for forslaget. Det stemmer overens med det jeg netop har fundet ud af. Jeg fandt endelig det diagram jeg havde til min Philips BDK583A og åbnede radioen. Hvor der på diagrammet står "3K3", er der sat en kondensator på

3300 pF i "kassen" og så fremdeles. Jeg beklager ulejligheden. Bare jeg havde tænkt på det fra starten.

-Joachim

Reply to
J. Larsen

En god link til de lidt mere specielle...

formatting link

Venlig hilsen Finn

--
Lærdom er en streng herre og mest historisk,
men erkendelse er visdommens juvel ;-))
Reply to
Finn

3,

er

Bare for nysgerrigheds skyld: Jeg kan godt forst=E5 at du skifter lytterne hvis de har mistet pusten. Men de almindelige "t=F8rre" kondensatorer har stort set ubegr=E6nset holdbarhed.

Hilsen Kim

Reply to
Kim Christensen

Hej J. Larsen

Kig evt. også på:

Repair and Restoration Information Index:

formatting link
VHF/FM Transistor Radios:
formatting link

hilsen

Glenn

Reply to
Glenn Møller-Holst

formatting link

Hej J. Larsen

Denne er nok mest interessant - der er masser af billeder så man kan sammenligne med kondensatorerne i rørkassen:

Capacitors; bl.a. The Great Capacitor Debate!:

formatting link

hilsen

Glenn

Reply to
Glenn Møller-Holst

"Glenn Møller-Holst" skrev i en meddelelse news:frij8o$6u1$ snipped-for-privacy@news.net.uni-c.dk...

Tak, det er et godt forum.

Og til Kim Christensen vil jeg tilføje, at - nej jeg skifter ikke alle kondensatorer. Primært de 1-2 store elektrolytter og de små til lavspænding (ofte 100 uF / 25-30 Volt). Resultatet høres med det samme: Mindre brum. Blandt de øvrige vil jeg sandsynligvis gå baglæns fra udgangstrinnet og skifte nogle i signalvejen. Til mit "museumsbrug" er lydkvaliteten ikke kritisk. Jeg skal bare være sikker på, at radioen kan stå tændt i en times tid uden at overbelaste rørerne på grund af udtørrede eller kortsluttede kondensatorer.

-Joachim

Reply to
J. Larsen

Som udgangspunkt er ALLE kondensatorer suspekte i så gamle apparater. Som minimum bør lækstrømmen måles i alle koblingskondensatorer. En megger eller et mikroamperemeter og den indbyggede strømforsyning er gode instrumenter her. Husk at der skal checkes ved mærkespændingen... Keramiske kondensatorer, mica og polystyren syntes at holde godt, men alt andet er tvivlsomt efter min erfaring :)

Mvh Kimjand

Reply to
Kim Johan Andersson

Ja, sådan en fejl havde jeg engang på vores B&K rørvoltmeter på jobbet. Det havde for lav følsomhed ved de dybe frekvenser. Der var et rør som når det blev skiftet, fik følsomheden på plads igen, men kun i kort tid, så var røret blevet dårligt. Det var en overføringskondensator der var læk, så der stod en halv volt DC på gitteret. Det hævede åbenbart anodestrømmen så meget at røret døde.

Havde også læk i en afkoblingskondensator til 200V forspændingen til kondensatormikrofonen en anden gang. Så der var kun 160V tilbage, med tab af følsomhed til følge. Der skal ikke meget lækstrøm til før det hele skrider, når impedanserne er så hysterisk høje.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.