Punjenje Ni-Mh baterija

Napravio sam punjac za 1 komad Ni-Mh baterije koji se sam iskljucuje kada napon baterije dosegne odredenu vrijednost. E sada, koja je to visina napona kod koje bi se trebao punjac iskljuciti? Kod Ni-Cd baterija bi to trebalo biti 1.47V. Kako se uglavnom svugdje spominje da je punjac za Ni-Cd baterije potpuno upotrebljiv i za Ni-Mh, to bi znacilo da se i Ni-Mh puni do 1.47V i kod tog napona iskljucuje. Ali... Kako kod Ni-Mh baterija taj naponski prag nije tako izrazit kao kod Ni-Cd, kao indikacija potpune napunjenosti najcesce se koristi temperatura od nekih 30-tak stupnjeva, koja se pocne podizati kada je baterija potpuno napunjena. Pokuso sam i to, i sada na kraju ne znam gdje sam. Stavio sam bateriju u punjac, paralelno voltmetar, ukljucio i pratio. Ni-Mh 2800mAh struja punjenja 150mA. Kada je napon baterije dosegao 1.47V, baterija je bila potpuno hladna, odnosno na sobnoj temperaturi. Nastavio sam puniti i pratio i u jednom trenutku je temperatura pocela primjetno rasti, sto bi trebalo znaciti da je punjenje zavrseno. Pogledao sam napon - 1.91V !!! I sada moje pitanje. Koji je to napon na koji bih podesio punjac da se iskljuci kada je baterija POTPUNO napunjena, imajuci u vidu, s jedne strane da Ni-Mh izrazito osjetljiva na prepunjavanje a sa druge strane informaciju da je Ni-Mh puna kada temperatura pocne rasti, sto se kod pravih (skupljih) punjaca i uzima u obzir kao parametar kada je baterija puna a punjac se iskljucuje... Zahvaljujem na svakom misljenju i sugestiji...

Reply to
R606
Loading thread data ...

Sigrurno znas da je to jako nesigurna metoda koja ovisi o starosti baterije, njenoj kvaliteti, temperaturi okoline, temperaturi sklopa za iskljucivanje. Cipovi dt (delta t) metodu nisu skupi, i sa njima si siguran da je na vrijeme iskljuceno.

Reply to
Abrgeza

Zbog pada napona napunjenosti sa starenjem baterije sigurnija metoda je punjenje do trenutka kada napon na bateriji poène padati. Taj pad je mali reda 10mv ali èipovi za punjaæe èekaju toèno taj trenutak za prekid punjenja. Naravno da kontroliraju i temperaturu i kada ta temperatura postane 5 - 10 stupnjeva veæa od temp. okoline baterija je napunjena. Daljnje punjenje æe samo poveæavati temperaturu baterije. Nije lo¹e koristiti neki specijalizirani èip za punjaæe jer je sve u njima i punjenje je najtoènije.

Reply to
Briglja

========= Da, ovo sa chipom je sve u redu samo sto taj chip kosta preko 80 Kn, pa sam to mislio rijesiti jeftinije, cijeli punjac me ne dodze niti

20-tak Kn. Ali zato, koliko para toliko muzike. Probati cu to rijesiti indikacijom promjene temperatute, iako mi je najveci problem kako prakticno to izvesti u lezistu baterije. Nisam naime nikada nigdje vidio kako to u praksi izgleda, pa cu za pocetak nesto pokusati sa temp. senzorom HDD-a, imam ih nekoliko mozda ce nesto od toga i raditi, a elektronika nije problem...
Reply to
R606

Na nekoliko mjesta sam nai¨ao na tvrdnje da to nije tocno. Inace, na Panasonic DECT telefonima u meniu se mo¸e izabrati tip kori¨tene baterije NiCd ili NiMh.

Reply to
Sin&sha

Da li ti se isplati?

Novi punjac za 4 individualne (puni svaku ponaosob) AA baterije ti je oko

80-150 kuna (kako koji modeli). Plus toga ima utor za 4 AAA i za 9V baterije. Nije samo do elektronike, i mehanika je zahtjevna kad bi sve sam radio.
Reply to
svemirko

Punjaè za 4 AA baterije, mo¾e ih puniti i 1, 2 ili 3, sa 4 NiMh baterije platio sam 75 kn. Sanyo.

Reply to
Sin&sha

======== To je ono sto kazem. Vrijedi i za ono sto kaze Svemirko. To su sve punjaci koji uglavnom ogranicavaju punjenje na vrijeme. I to je u redu kada su ispunjeni uslovi za tako punjenje, koje je na pocetku spomenuo i Abrgeza. Dakle za tocno odreden tip baterije i to dok su nove. Pa ako hocemo biti sitnicavi i to nije sasvim tocno jer se u tim slucajevima zbog jednostavnosti jeftinijih punjaca obicno uzima neka stalna temperatura prostorije 20 ili 22 stupnja i cim se ona promijeni eto greske. Ali sve je to izniman slucaj. Jer bi to ustvari znacilo da dobijes punjac cak i jeftinije od trzisne cijene kontrolera.

formatting link
Moguce? Ako si ti vidio shemu ili specifikacije iz kojih je jasno vidljivo da je taj punjac prilagoden svim uvjetima kod punjenja (kapacitet, starost baterije i temp. okoline) i sve te parametre uzima u obzir pri procjeni stupnja napunjenosti, onda sve sto si rekao stoji. Medutim, cisto ne vjerujem da se takav punjac moze nabaviti za 80-100 Kn. Ponavljam, mozda gresim, aliii ...

Reply to
R606

oko

sam

Ponavljam, mozda gresim, aliii ...

======== Dobro, ovo je pravi link, ali nije se problem snaci i po onom...

formatting link

Reply to
R606

"> Zahvaljujem na svakom misljenju i sugestiji...

Od takve silne nauke i albanci bi stigli na mjesec . Stari daj opusti malo , jer taj punjac ce toliko ko¨tati da je jednostavnije i jeftinije kupovati Duracelke citav ¸ivot nego osmi¨ljavati punjac za 34 stoljece.

Sorry na ironiji ali cjena accua danas je smje¨na naspram tvog rada :)

-- Pozdrav Mladenc !

Reply to
Mladenc

Gdje su inace smjesteni ti senzori unutar harda (nemam sad pri ruci niti jedan za raskopat)? Moze neki dodatni info kao npr. part/product number sa senzora?

Hvala.

Reply to
Brankec

Jasno. Slazem se s tim sto kazes.

Ako zelis napraviti sofisticirani punjac za kojeg tocno znas sto radi, onda bi mozda najbolje bilo da kupis neki jeftini univerzalni, uzeti njegovu mehaniku, a napraviti svjou elektroniku. Elektroniku (mikrokontroler) bi bilo dobro spojiti na PC preko RS232 i napraviti svoj software pod windowsima koji ce ti iscrtavati krivulju punjenja i praznjenja. Ono sto je zgodno s takvim pristupom je da si jako fleksibilan sa bilo kakvom baterijom. Al' ne znam da li ti se isplati, jer ces izgubiti mjesec-dva vremena rada. Moje iskustvo je drugacije, ono sto ima jeftino za kupiti na polici se ne isplati proizvoditi. Ali sve ima svoju cijenu, ovako ces steci jako puno znanja a to uvijek dobro dodje :)

Reply to
svemirko

============= Kako jednako mislimo. Ovog punjaca sam se primio zato sto sam dobio novu, ali izgorenu mehaniku punjaca koja je jedino bila za smece a kako mi se je ucinila vrlo podobna za ponovno iskoristenje a sa druge strane sam trebao punjac za 1 clanak, odlucio sam napraviti taj punjac. Djelovi su me dosli niti desetak kuna, rele sam imao otprije. Bio je to i mali izazov kako ce to raditi, a vrijeme mi nije bilo upitno. Sada nakon doradzivanja sklopa iskljucuje sa preciznoscu od nekoliko stotinka volta sto je maximum koji se moze postici zbog nemogucnosti jednostavne kompenzacije temperaturnih promjena. I sada cu jos na dno prostora u kojem se nalazi baterija zalijepiti traku termickog senzora koji se koristi kod HDD-a jer mi se cini za to najpodobniji, spojiti na sklop podesiti i to bi trebalo raditi prilicno pristojno. Jasno da tu ne treba ocekavati neku veliku preciznost zbog samog termickog kontakta senzora i clanka ali stvar bi trebala raditi za svakodnevnu upotrebu sasvim prihvatljivo... I za Mladenca, ovo sve radim samo zato sto me te stvari, da tako kazem opustaju a ne zbog neke posebne financijske ustede a vrijeme mi nije nikakav problem... Kako taj punjac izgleda moze se vidjeti na hr.sci.elektronika.binaries pod "Punjac". I to je to, pozdrav svima, hvala misljenjima, savjetima i sl.

Reply to
R606

Mozes probati i kod PC-servisera, na starijim plocama su bili senzori koji su s donje strane dodirivali procesore i mjerili temperaturu.....

Reply to
vaso

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.