NiCd i NimH baterije??

Poz svima na grupi.

Imam jednu odlicnu rucnu svjetiljku sa malom flourescentnom lampom. U njoj su 6 NiCd AA ?lanaka (6 x 600mAh) spojeni da bude 2.4V. Lampa se puni cca 10-12h a svijetli samo oko 1h. Ja bi sad zamijenio postojece ?lanke sa novima i ja?ima (vi?e mAh). Zanima me jel mogu staviti NimH baterije jer uglavnom imaju dosta veci kapacitet od NiCd baterija ili moram staviti samo jace NiCd?

Reply to
66ind
Loading thread data ...

Zaboravih napomenuti sa se lampa puni direktno na 220V i u njoj je punjac.

Reply to
66ind

Dana Sat, 29 Dec 2007 20:52:35 +0100, 66ind napisao je:

$66ind wrote: $> Poz svima na grupi. $> $> Imam jednu odlicnu rucnu svjetiljku sa malom flourescentnom lampom. $> U njoj su 6 NiCd AA èlanaka (6 x 600mAh) spojeni da bude 2.4V. $> Lampa se puni cca 10-12h a svijetli samo oko 1h. $> Ja bi sad zamijenio postojece èlanke sa novima i jaèima (vi¹e mAh). $> Zanima me jel mogu staviti NimH baterije jer uglavnom imaju dosta $> veci kapacitet od NiCd baterija ili moram staviti samo jace NiCd? $ $Zaboravih napomenuti sa se lampa puni direktno na 220V i u njoj je punjac.

ako je pouzdan punjac zasto ne jel se ledica ugasi nakon sto su baterije pune ili uopce ne znas kad su se napunile. NiMh i NiCd se pune na isti nacin i jedino je bitno (barem tako preporucuju da obje ili u ovom slucaju svih sest budu isti par koji koristis. tako je i s ne punjivim. uglavnom ne bi trebalo bit problema samo tad ce ti se punit dan-dva a to je malo previse tak da ja ne bi nis mijenjao.

btw, ta lampa puno trosi meni s 2,4V@700mAh drzi zaruljicu oko

80-90min tako da je moguce da su ti to fake 600mAh a imaju 300 a onda ce ti se tek ove nove punit u beskonacnost
Reply to
Gee

Ne, uopce ne znam kad se napune nego jednostavno istekam iz struje nakon 10-12h. Stavit cu 6kom od 1000Ah NiMh i isprobati da vidim kako se puni. Hvala na pojasnjenju.

Reply to
66ind

CEKAJ! imas dvije grupe po 3 baterije u paralelu? ako je tako onda uzmi samo dvije baterije da imas 2,4V i to sa sto vise Ah. spajanje baterija paralelno ti nije bas zdravo jer nisu 100% iste pa se medjusobno trose.

pozdrav hrvoje

Reply to
Hrvoje Aras

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.