Ni-MH AA baterije - sta se desava??

Da li je moguce da te baterije ne mogu izdrzati 2 godine? Evo, otiso mi je vec drugi set Panasonic-ovih od 2600 mAh u roku manje od 2 godine.

Koristim ih u Sony-jevom fotoaparatu i punim u prosjeku svaka 2 tjedna ili rjedje. Zadnje sam kupio prosle godine u 5. mjesecu i sad sam nedavno kupio jos jedne koje sam stavio u fotoaparat a ove starije sam prebacio u Discman u autu. Na njima se je tek malo primjecivao pad kapaciteta, jos su bile ko nove. I sad, nakon jednog punjenja, discman se vise nije mogo upaliti. Na punjacu se dioda - indikator punjenja ugasi nakon 2 sekunde, to mi je uvijek bio znak da su baterije otisle.

Sony Baterije od fotoaparata (2100 mAh) su trajale oko 3 godine dok se to nije desilo, Sanyo od 2300 mAh mi traju vec godinama ali je kapacitet jako pao pa ih koristim u bateriji (za osvjetljavanje). Ali ove Panasonic su vec dvoje totalno otisle, tako da ne daju znakove zivota. I to u roku od oko godinu dana od kupnje.

I Sanyo i Panasonic baterije sam kupio u Panasonic centru za baterije (Djordjiceva).

Je moguce da su postale neupotrebljive zbog temperature u autu? Ali, i ove Sanyo sam dugo koristio u Discmanu u autu pa opet jos uvijek rade, samo u fotoaparatu ne drze ni pola sata :-/

Ispravne baterije mi u praznom hodu pokazuju 1.26V a ove neispravne jedna 1.05V a druga 0.14V. Znaci, otisla je samo jedna - probacu zvati, mozda vrijedi garancija u takvim slucajevima. Mada, ne vjerujem, ko bi dokazao kad je sta kupljeno, tako bi neko mogo podvaliti stare baterije i reci da ih je kupio nedavno.

--
Chupo
Reply to
Chupo
Loading thread data ...

Zaboravio sam napisati - jos neki dan su radile sasvim OK, ovu jednu koja pokazuje preko 1V punjac puni, samo ovu drugu ne.

--
Chupo
Reply to
Chupo

Ah, pa to si ti frende *Chupo*,

A i ti si nasao Panasonik baterije da kupis, ja bi ih uzeo samo da mi ih daju besplatno :) Ja sam slicno prosao sa Sonijevim HR6Mignon 2100mAh, kao Cyber-shot a ispa?e su Cyber-shit, od 4 kom, jedna riknula totalno a ostale rade sa skracenim radnim vremenom :) poslao sam ih u invalidsku penziju :))) u zidni sat.. Trenutno koristim neke X4energy 2600 mAh od pover solutiona koje sam dobio i super sam zadovoljan njima iako pre nisam ni cuo za iste. Kada budes uzimao probaj sa GP-ovim.

Inace, ja imam jedan diskmen (Iriver iMP-450) koji koristi neke glupe pljosnate vanstandardne baterije od 1450 mAh i isto se pona?a kao i tvoj, kad uklju?im punjenje blinka da ih puni jedno minut dva i onda se iskljuci a ranije ih je normalno/standardno punio 4 sata. Obe imaju po ~1V trenutno u sebi, odavno mi stoje tako za ukras, sad pravim neki adapter da probam da obicnom punjacu da ih napunim a ne u diskmenu.

--
2.8.2007 23:25:43
(|>8
Reply to
Fliz

Ja ne punim s disckman-om, baterije punim s punjacem od CyberShot-a. Sta tako su lose Panasonic baterije? Kupio sam ih jer su imale najveci kapacitet.

--
Chupo
Reply to
Chupo

"Chupo"

Èesto je u pitanju "normalna" oscilacija u kvaliteti proizvoda. Nema niti jednog proizvoðaèa da uvijek i za svaku upotrebu radi vrhunske baterije, osim mo¾da Kodaka èije baterije su bile za klasu bolje od svega ¹to sam ikada koristio. Prejako pra¾enjenje i visoke tempreature definitivno i rapidno skraæuju vijek trajanja baterija. Tvoje istina rikavaju malo brzo, ali jednostavno odi kupi ne¹to drugo nemoj opet Panasonic jer oèigledno je da trenutno ba¹ i nisu ne¹to i pitanje je da li su original jer danas ima previ¹e la¾njaka a poglavito kod "ovla¹enih trgovaca" na ovako malim tr¾i¹tima kao ¹to je na¹e. Ja bi probao Vartu na tvome mjestu, imaju sad neke modele za koje tvrde da su iznimno sna¾ne a punjenj tek 15 do 20minuta. skupe su ali...treba probat.
Reply to
miha

Na "najlon pijaci" u Osijeku mozes kupiti Sony NiMh akumulatore velicine AA, original pakovanje, kapaciteta 3800mAh po cijeni 15ak kn komad....Vidio svojim ocima... Izgledaju kao originali, ali sigurno nisu...

Reply to
Sinisa Platz

Onda moram kupovati i brzi punjac. Ovaj punjac mi je OK, nije ni brz ali ni spor ko oni sta pune 12 h, puni oko 6 sati.

--
Chupo
Reply to
Chupo

Ah, pa to si ti frende *Chupo*,

Ja sam punio u diskmenu jer tako kaze u uputstvu, i bilo je sve ok jedno godinu i po.

Panasonikove baterije se najvise kopiraju, nema sanse da znas jeli original ili ne bez obzira na cenu.

--
3.8.2007 21:34:22
(|>8
Reply to
Fliz

ja sam bio dobio neke NiMH od kojih je jedna imala 0.nesto volti kao sto i tebi 0.14. Ja sam to na par sekundi spojio na 12V 7Ah acc i starog upsa, + na +, - na - i nakon toga je baterijica pokazivala preko 1V i najnormalnije se napunila u punjacu i sada radi dobro..

a prije nego sam to napravio punjac ju nije htio punit zmigao je da je neispravna..

s.

Reply to
Silvije

Baterija je bila u kratkom spoju. Tokom punjenja/praznjenja materijal na plocama se rekristalizira, moze se desiti da tokom vremena izrastu iglice do druge ploce i naprave kurcslus. Popravlja se tako da se baterija izlozi kratkostrajnom strujnom shoku, osim ove tvoje poznata je i metoda da se 5-10000uF kapacitor napuni na kojih 30V i prazni preko baterije. Jedino nezgodno je sto je baterija kod koje se to dogodi vjerovatno vec odradila dobar dio svog zivotnog vijeka...

Boris

Reply to
Boris Vuletic

Onda cu i ja probati slicno - spojicu ju na auto akumulator 3-4 puta po na sekundu.

--
Chupo
Reply to
Chupo

Nisam cuo za to, ima to negdje sluzbeno?

Ova ne bi smjela biti pri kraju, nisam ju napunio valjda ni 20 puta a do prije neki dan je imala kapacitet skoro ko kad je bila kupljena. Probacu s par sokova preko auto akumulatora...

--
Chupo
Reply to
Chupo

primjeti da sam ja to radio s manjim accom, pazi da ti ne grune u facu...

auto akic daje ogromne struje, ovaj moj akic ak koji amper da jedva

s.

Reply to
Silvije

Sluzbeno? Nemam pojma, surfaj pa mozda nadjes nesto. Ja sam za to 'sluzbeno' saznao tamo negdje 1982-e iz novine 'Galaksija' ili mozda 'Racunari u vasoj kuci' nisam vise siguran iz napisa Dejana Ristanovica. Takav 'sklop' se zove Zapper i namijenjen je ozivljavanju neispravnih battery packova na Ti58/Ti59 kalkulatorima. Ristanovic to vjerovatno nije sam smislio nego je pokupio od TI Owner's Cluba. Ja sam metodu nekoliko puta uspjesno primjenio

Boris

Reply to
Boris Vuletic

Tebi treba ovo:

formatting link

--
Dee Dee:  You need a character too.
Dexter:   I want to be Gygex, the 27th level warrior mage with 
 Click to see the full signature
Reply to
Omadon

Nema veze kapacitet, mozes ti spojiti zaruljicu na akumulator od 120 Ah pa ce si ona povuci par mA koliko joj treba. I tvoj akumulator bi trenutno dao veliku struju da ga kratko spojis, ali baterija vjerojatno nije kratki spoj pa nece poteci velika struja.

Javicu ishod :-)

--
Chupo
Reply to
Chupo

Malo prije sam mjerio napone, sad se je popeo napon na 0.86 V ali sam ipak iso spajat na akumulator. Nakon spajanja (malo se je zaiskrilo) sam izmjerio 1.28 V ali sam onda mjerio drugu i izmjerio .86 pa sam zakljucio da sam na akumulator spojio krivu (ispravnu) bateriju :-)

Onda sam iso spajat i drugu i u istom trenutku kad sam spojio napon, cuo se je zvuk ko od spray-a a pola baterije (od polovice do minus pola) je pozelenilo. Sad ta baterija ima 0.6 V i vjerojatno je unistena.

Cini mi se da je mogla explodirati (bila je i vruca) ali sam to i predvidio pa sam stavio zastitnu plastiku.

Ovu prvu sam inace spojio 2-3 puta na po pola sekunde. Jedina razlika kod prvog i drugog spajanja je bila da je prvi put auto bio upaljen a drugi put nije. Chupo

Reply to
Chupo

dakle upravo kao sto sam i rekao mogla ti je grunut u facu

i to jos dok ti je auto upaljen :)))))

s.

Reply to
Silvije

Ah, pa to si ti frende *Chupo*,

Evo, ja sam napravio adapter za one moje pljosnate (tzv. Prizmatic) bakterije od 1450mAh iz diskmena i stavio ih na punjenje vartinim punjacem, posto se do ponoci nisu bas ni malo zagrejale a punjac se nije iskljucio sam ostavio sam ih do jutra na punjenju i jedna se napunila ok a druga vise nije pljosnata nego okrugla :(((

--
8.8.2007 16:40:31
(|>8
Reply to
Fliz

Reko sam da sam stavio zastitnu plastiku za svaki slucaj tako da ne bi bilo posljedica.

Bolje upaljen nego zapaljen :-)

--
Chupo
Reply to
Chupo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.