Koji sklop? relej?

Dakle situacija je sljedeca. Imam 8 razlicitih signala(tj. signal 1,2,3,4,5,6,7,8). E sad meni treba sklop koji ce propustati signale 1,2,3,4 , a cim primi napon od 12V pocinje propustati signale 5,6,7,8 , a 1,2,3,4 vise ne propusta. Da li postoji mozda kakav relej sa 8 razlicitih izvoda za takvu svrhu ili cu morati raditi neki sklop. Ako je ovo drugo molio bih sa sto manje komponenata i sto jeftinije. Inace pala mi je jedino napamet ideja o onim auto relejima , no svaki ima po jedan izvod ,a ja imam 8 razlicitih signala pa bi mi trebalo 8 releja sa po jednim izvodom za svaki signal, sto mi je previse jer to ide u auto. Nadam se da je sve jasno. Hvala.

Reply to
KisH
Loading thread data ...

Ako se radi o nekim logièkim signalima, dovoljno je uzeti logièka I vrata (dvije grupe) i jedan negator. Dakle, ako ba¹ mora biti relej, onda uzmi jedan na èiji æe¹ mirni kontakt spojiti napajanje prve grupe (1, 2, 3, 4), a na radni kontak napajanje druge grupe (5, 6, 7, 8) pa æe ti on "preklapati" s jedne na drugu.

Reply to
-Rio-

Bilo bi jasnije da si napisao o kakvim se signalima radi... Ako su analogni, relativno jednostavno i jefitino se moze sloziti s dva CMOS 4066 IC-a + jednim inverterom (jos jedan IC ili tranzistorska sklopka).

--
________
Pozdrav,
 Click to see the full signature
Reply to
Walter Gottwein

Za digitaliju, 74HC244, ima dvije grupe I/O pinova, svaka ima svoj OE pin.

Reply to
Mario Malenica

Ocito ne volis logicke sklopove sa IC-ovima pa cemo to rijesit jednim obicnim relejom i 8 obicnih dioda.

4 diode, anode su ulazi 1,2,3,4 a katode su na zajednickoj tocki. diode bilo koje, najjeftinije, 1n4001 npr

jos 4 diode za ulaze 5,6,7,8 i sto katoda zajednicka.

Relej nek bude sa 3 pera, onaj prekloni.

Izlaz je srednje pero, na tocku sa katodama od 1,2,3,4 mora biti spojeno pero koje je u spoju sa srednjim perom, a tocku sa katodama 5,6,7,8 spoji na pero koje nije u spoju sa izlatnim perom.

kada dovedes napon 12v na zavojnicu releja, relej prebaci ulaze 5,6,7,8 na izlaz a prekine ulaze 1234.

Reply to
=?iso-8859-2?Q?Petar_Bjel=E8i=

Hm...ja mislim da ovo nije dobro. Onda ce mu izlazi biti u "nula" kad ih ne koristi. Trebala bi biti high Z sto ne ?

Reply to
Mad I.D.

Mislim da sam shvatio, pa cu i tako pokusati. Inace signali su analogni.

Hvala svima , javim se jos ako bude problema :)

Reply to
KisH

cu

po

po

O kakvim se signalima radi i koje snage?

Reply to
megamusic

To, analogni nista ne znaci. U sklop koji sam opisao trebas na ulaze gurat istosmjerne napone ili istosmjerne impulse pa mogu biti i digitalni. Naponi moraju biti + vrijednosti, a na izlazu su za 0,7V manji zbog pada napona na diodi. Ako su naponi minus vrijednosti diode treba okrenut suprotno.

Izmjenicne napone nece prenijet u cijelosti, vec samo jednu poluperiodu, audio napone ce jako izoblicit, a ako su nizi od 0,7V nece ih uopce prenijet ni izobliceno.

Reply to
=?iso-8859-2?Q?Petar_Bjel=E8i=

cu

po

po

Dva releja sa po 4 kontakta u dva polo¾aja( imaju ukupno 14 izvoda). 1 2 3 4 spaja¹ na mirne kontakte, a 5 6 7 8 na radne kontakte

Reply to
Vaso

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.