di ima za kupiti DS1820

Treba mi 4 komada DS1820. Di tog ima za kupiti, jel ima netko za prodati da mu ne treba?

Reply to
Spuzva
Loading thread data ...

HTeurep probaj u ZAgrebu , tamo ja nabavljam DALLAS .. jel to Timer?

"Spuzva" je napisao u poruci interesnoj grupi: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
inz

svojedobno ih je bilo u electronic centru (tratinska), a i u Chipoteci...

Reply to
Tomcuga

****************************************** A/D elektronika Cakovec, komad 45 Kn
Reply to
Predrag Levak - 9a3zi

DS18S20 mozes kupiti u el. centru iza cibone. Cijena 35kn. Neznam koliko ti je bitno no frend i ja smo uvjeren da taj senzor nije tocan. Greska pri mjerenju oèita, nista strasno, no recimo umjesto 25 pokaze skoro 27 i slicno.

DS18B20 ti je prava stvar. 12 bitni, super tocnost. Mozes kupit u chipoteci no 70kn kosta :-( Ja sam narucio iz SADa 6 komada, trebalo bi mi doci kroz

2-3 tjedna. Mozda ti je to najbolja solucija.

Oba su 1-wire, protokoli potpuno isti.

Reply to
Mad I.D.

Dana Thu, 9 Nov 2006 20:39:08 +0100, Mad I.D. napisao/la je:

kolko ce te to kostati? mislim, sve zajedno, da li se uopce to isplati?

znaci umjesto onog spojim ovoga? napravio bi si ovo:

formatting link

i ovo:

formatting link

Reply to
Spuzva

Ma decki LM35 je zakon.

Reply to
Kresimir Pecnik

Dana Fri, 10 Nov 2006 10:06:34 +0100, Kresimir Pecnik napisao/la je:

nekako mi se cini da je 1820 ipak jednostavnije spojiti na pc. a postoje vec gotova rjesenja

Reply to
Spuzva

Jednostavnije je ako ga spajas direktno na LPT ili COM ali onda port radi u cudnom rezimu, PC se uspori a sve dosta ovisi o OS-u. Za ispravno spajanje i jedan i drugi IC trebaju dodatnu elektroniku. (PIC i/ili ADC)

Reply to
megamusic

Dana Fri, 10 Nov 2006 11:08:59 +0100, megamusic napisao/la je:

ali 1820 ne daje analognu vrijednost na izlazu. uostlom pogledaj linkove koje sam poslao, imam jednu 386 na koju cu puknuti dos i 4 senzora pa nek mjeri par dana ako mi ova win verzija ne bude radila kako treba (al nisam primjetio da itko navodi ove probleme koje si opisao)

Reply to
Spuzva

Definiraj taj "èudan re¾im".

Reply to
Mario Malenica

radi u

Cudan rezim je kad LPT emulira I2C ili kad se handshake linije COM-a koriste za prenos podataka. Koristenje portova na te nacine usporava kompjuter (isto kao i softuart u mikrokontrolerima) a i Windowsi nisu realtime OS...

Reply to
megamusic

************************************************** koristim 4 komada ds18s20, sad u 12 mjesecu ce biti godinu dana bez ga¹enja, ¹to se tice toènosti ja sam uvjeren da je toèan. evo ovdje na dnu ima odlièan softwer i hardver koji je jednostavno napraviti, a za one koji mogu da si priu¹te na 3.579 MHz mogu èuti real time temperaturu na lokaciji JN86GJ u CW izvedbi, i to svakih 5 sekundi izlazna snaga 150mW.
formatting link
Reply to
Predrag Levak - 9a3zi

Dana Sun, 12 Nov 2006 17:57:45 +0100, Predrag Levak - 9a3zi napisao/la je:

e, to si i ja zelim napraviti. znaci to radi na winxp? jel ima neka mogucnost data loggera? da mi mjeri temp. par dana sa 4 senzora i da se to kasnije pretvori u grafikon

Reply to
Spuzva

Dana Thu, 9 Nov 2006 20:39:08 +0100, Mad I.D. napisao/la je:

eo naso sam ih u

formatting link
. kostaju 18,3kn +PDV, pa ako nekom treba...

Reply to
Spuzva

Na koji se naèin to izvodi? Po¹to paralela mo¾e provuæi oko 1Mbit/s u modovima koji nisu LPT, a I2C radi max na 400kHz (99% sada¹njih amaterskih i poluprofesionalnih implementacija èak radi na 100kHz). Je li netko poku¹ao napisati driver ili je ovo rezultat kori¹tenja gotovih rje¹enja?

Nekada je rje¹enje da se èitanje/pisanje porta stavi na ni¾i prioritet, jer uzimajuæi u obzir brzinu dana¹njih PC-a u odnosu na periferiju na koju se spaja¹, i nije toliko bitno da reagira na informaciju ba¹ u toj nanosekundi u kojoj je poslana ;)

Ne poistovjeæuj "kompjuter" i "operativni sustav".

To usporenje bilo bi rezultat brzog okidanja interrupta (jer svaki primljeni bit okida interrupt kori¹tenog porta). Pri kojoj komunikaciji je usporenje veæe - seriji ili paraleli? (Mislim da paralela èak pojede i vi¹e procesorskog vremena od serijale). Interno WinXP i slièni "vrte timer" (granulacija timera) 15 ms (znaèi sleep 1ms zapravo traje oko 15ms).

A da poku¹a¹ napisati software koji bi koristio multimedia timer (puno bolja rezolucija), bio bi visokog prioriteta (ni sluèajno real time!!!) i radio bi polling paralelnog porta ili handshake linija serijale (ovisno o tome koji se naèin koristi)? S tim da je zadatak tog modula samo èitanje porta i pisanje (radi boljih performansi), a na njega bi pristupala ta aplikacija i èitala podatke. Ako nema interrupta, nema ni tog usporenja.

Pogledaj manual za inpout32.dll ili ne¹to slièno, mo¾e li se raditi s paralelom preko pollinga, jer za serijalu to radi sasvim OK.

Reply to
Mario Malenica

dao sam link za softver, ima online grafikon, a takoðer i history.

Reply to
Predrag Levak - 9a3zi

shema je

formatting link
a VB programi koje sam ja vidio koriste hrpicu IN i out naredbi za slanje i primanje podataka (bitbang). Posebne drivere nisam vidjao (doduse nisam bas ni trazio).

jer

nanosekundi

Mozda bi i to pomoglo ali mislim da portovi u normalnom radu koriste nekakve hardverske buffere i/ili DMA a ne direktno citanje sa pinova...

vi¹e

Usporenje nije veliko ali se primjeti ako PC obavlja zahtjevnije poslove. Generalno, usporenje je vece kod LPT-a a kod koristenja handshake linija COM porta ponekad windowsi pomanitaju (ne zele se bootati ili kursor skace svuda po ekranu...)

Jednostavnije mi je uzeti neki PIC i sloziti I2C - RS232 konverter neovisan o OS-u, driverima itd :)

Reply to
megamusic

To sa kursorom veæ sam poslao na ovu (ili mikrokontroleri?) grupu. Windoze kod boot-a bilo koji ureðaj koji ne¹to pi¹e po serijskom portu prepoznaju kao serijski mi¹.

Odustao sam od mikrokontrolera koji se spaja serijalom na PC za sniff I2C. OK je za 100kHz, ali iznad toga port postaje problem. Bar na Atmelovim

8051/8052 serijala efektivno radi na oko 9300-9600 (89C5115 ili 89S8253, 14.7456 MHz kristal, X2 mod aktiviran). Bez problema ¹alje i prima na 115200 kb/s, ali je pauza izmeðu slanja 2 bytea oko (minimalno) 100us. Plan je bio napraviti jednostavan sniffer koji podr¾ava kompletan I2C standard - znaèi 400kHz, multimaster itd...

Mislim da æu se uskoro poigrati s tim, ali preko USB-a ili preko paralele.

Reply to
Mario Malenica

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.