Da li se moze zalemiti bakar i aluminij?

Imam jedan problem, naime zelio bi zalemiti na aluminisku plocicu malu bakrenu cijevcicu pa ne zanam jeli to uopce moguce ili mozda postoji neki elegantniji nacin? Hvala

Reply to
mario
Loading thread data ...

Lemljenje nece ici.

--
www.elektronka.com
Reply to
Ivan Matacic

Zaboravi bilo kakva varenja, lemljenja i sl. Iskljucivo mehanicka spajanja dolaze u obzir.

K.

Reply to
Petar

Ja sam cuo da problem kod lemljenja aluminija je trenutna oksidacija na zraku, tako da se treba dio aluminija koji se lemi preliti sa nekim uljem ili fluxom i onda dok je dio prekriven izgrebati povrsinu aluminija necim ostrim da se dodje do cistog neoksidiranog Al. Radi toga sto je povrsina prekrivena uljem zrak ne moze doci na povrsinu Al da oksidira tako da se zatim proba zalemiti.

Ja ovo nisam nikad radio ali sam procitao na newsima da je netko uspjesno zalemio. Uvijek se moze probati

Pozdrav

Reply to
Sharp

bakar i aluminij se ne smiju zajedno spajati jer uz prisustvo i manmanje vlage (a nje uvijek ima cim je vlaznost zraka iznad 0%) dolazi do elektrokorozije. Bakar i aluminij se spajaju samo preko kupala. To je materijal koji na jednoj svojoj strani ima aluminij a na drugoj bakar. To je tanki listic napravljen u tvornici pod nekim specijalnim uslovima....naravno ne znam detalje.

Dal se smiju spojiti lemljenjem, nisam siguran al mi se ne cini kao pametna ideja

Reply to
Kresimir Pecnik

"Kresimir Pecnik" <

Sve si fino objasnio ! . Dodao bih samo da prvo treba barem aluminij presvuci slojem lema i tek onda spojiti. Ostaje problem elektrokorozije koji uvijek nastaje kontaktom dva razlicita metala. Ako to zastiti nekim lakom moze dugo potrajati. Ako se kako mi se cini radi o nekom hladnjaku za cpu onda tekucina treba bit poliglikol a nikako voda jer aluminij ce se (pre)brzo otopit. Neznam dali bi spoj duze trajao kad bi se u mjesto lema ubacila malena trakica cinka (kao zrtvena anoda) ili barem olova od na pr kosuljice neke baterije. Lem za elektroniku ionako ima povelik postotak olova. Eh da. za aluminij trebas nabavit poseban lem tek preko njega ide "obican lem". Cu-Pb-Al = bakar olovo-aluminij :) Spajaju ih "kovacki "pod stancama ili valjanjem.

Reply to
Oldtimer

Od dva moguca nacina spajanja mislim da su ti preskupi za amatersku primjenu.

Prvi je spajanje ultrazvukom, a drugi zavarivanje sa TIG-DC postupkom, no kao sto su ti vec rekli radi same prirode materijala koje zelis spojiti mislim da se nitko toga nece rado prihvatiti, a kamoli dati neku garanciju na radove.

Napravi ti ljepo navoj na Cu-cijevcici i narezi isti takav navoj na Al ploci pa sve skupa zasarafi uz primjenu nekog LOCTITE sredstva za zaptivanje i osiguranje od odvrtanja.

Reply to
Lex-Lutor

Naravno da se mo¾e lemiti samo malo ljudi zna kako i sa èim .Problem je ¹to mora¹ kupiti 0.5 kg lema jer manje kod nas nisam siguran da mo¾e¹ kupiti , a to ko¹ta ..

majstor

Reply to
Majstor

Mislim da ti jednostavnije i eftinije napraviti taj drugi komad od bakra (plocicu) nego probat to zalotat (Cu i Al) onda zalotas ko od sale a i imas bolje performanse hladjenja... Z

Reply to
zega

"Majstor" <

Ti to iz prve ruke ? :)

Reply to
Oldtimer

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.