Räckvid trådlöst tbord+mus

Hur l=E5ng r=E4ckvid har ni p=E5 tr=E5dl=F6st tbord+mus? Skrotet jag skriver p=E5 nu n=E5r inte l=E4ngre =E4n ett sladd tbord :-( Finns det n=E5tt som klarar ett par v=E4ggar, och typ 10m?

Reply to
buss100
Loading thread data ...

Mina Bluetooth-grejor funkar bra och ett antal meter/väggar.

--
A: Because it messes up the order in which people normally read text.
Q: Why is top-posting such a bad thing?
A: Top-posting.
Q: What is the most annoying thing on usenet and in e-mail?
Reply to
david

Där jag bodde förut stod datorn i ett angränsande rum till vardagsrummet. Jag hade dragit en 10 m svhs/scart video- + audiokabel från datorns TV-out och ljudkort till TV:n och det gick att ta med sig tangentbord och mus till vardagsrumsbordet för att t.ex pausa filmen. Det står visserligen compaq på grejorna, men åtminstone musen är väldigt lik en Microsoft-mus. Sen flyttade vi och rumsdispositionen och kabeldragningen blev snarlik, men skillnaden var att väggen mellan rummen nu var i armerad betong, och därmed slutade taangentbord och mus att fungera från vardagsrummet. På en dator jag har på jobbet använder jag ett trådlöst Logitech-tangentbord och -mus, och den räckvidden upplever jag som nästan kortare än vad en sladdanslutning skulle ha. Räckvidderna varierar tydligen beroende på modell och tillverkare. Det är möjligt att såna uppgifter finns med i specifikationerna ifall man bemödar sig att läsa dom.

/Danne

Reply to
Dan Altemyr

Provat att stänga av lysröret med HF-don - många sådanahär utrustning kan få mycket begränsade räckvidd pga. allt jäkla skrot som är igång runt omkring och strålar elektromagnetiska störningar som dränker mottagaren från switchade nätaggregat, PC där 'arbetet' på moderkort och till/från minne läcker ut som elektromagnetisk brus från nära DC till flera GHz.

Sändarna i sådan trådlös utrustning som tangentbord och möss är av olika lagar begränsade till väldigt låg effekt, vilket inte är särskillt mycket över vad som tillåts att sända ut som störningar, vilket gör att nära går det bra men på avstånd då strålningseffekten minskar i kvadrat med avståndet från sändaren, så börja störande grannarna nära omkring mottagaren (PC i sig själv, lysrör, skrivare, ADSL-lina etc.) att överrösta signalen från tgb/mus-sändaren.

---

Det här är ett systematisk jätteproblem som de flesta gör som strutsen - vill inte veta om att det ens existera och 'bara vill blir förbannade och gnälla på leverantören/produkten när det inte fungerar' när konsekvensen egentligen handlar om att sanera sin elektroniska miljö så att de inte längre sänder ut störningar - men då blir det inte billigt istället samt kräver mycket kunskap och dyra mätinstrument för att 'jaga' dom högjudda strålkällorna. Att skrika högre med starkare sändare hjälper inte mer än för stunden - andra blir störda istället och dom skaffar sig starkare sändare - du blir störd igen någon månad senare och så är kapprustningen igång - därför är sändarutteffekten hårt reglerad på överstatlig nivå (dvs. EU och ETSI) och sändare som från tangentbord, bluethoot, Wlan etc. är byggda för att bara köra i små områden från några få meter till några dussintals meter

EMC-reglerna som infördes för ett antal år sedan och syns närmast som CE-godkännande är ett försök att begränsa okynnes-sändningarna som all klockad och oscillerande elektronik gör, då tendensen på slutet av

80-talet pekade på att det höll på att gå åt pipan om alla skulle köra på som innan utan skärmning och döda alla framtida förutsättningar för allt vad trådlöst hette med just dränkning i störningar. Och jag kan lova att man går inte under en millimeter lägre nivå än kraven då dämpning kostar mycket pengar, typ ökar 10 ggr per 10 dB lägre signal man vill gå ned från vad man fick vid första provet i form av extra filter/ferriter, skärmningar etc. och kanske total omkonstruktion med frästa lådor och ledande packningar om man vill gå under 20-30 dB för att nå dom ställda kraven etc.

Skärmningen kan stå för 30-50% av TK (tillverkningskostnad) om det baseras på en dåligt designad konstruktion med hög utstrålning - vilket det gärna är om man försöker förlänga livet på gamla/enkla konstruktioner från innan 2000-talet - det är därför PC-lådor ser ut som de gör med en massa vassa stripp och kontaktpunkter överallt i skarvarna.

Kör du din dator 'naket' utan kåpa eller med en massa fönster och neon-ljus, så får du skylla dig själv om tangentbordet/musen inte fungerar på lite längre avstånd - då ett sådan bygge strålar massor av RF på alla möjliga frekvenser varav några kanske har oturen att träffa tgb/mus-mottagaren och sätta ned dess känslighet väldigt mycket - som exempel om mottagaren är nedsatt 12 dB pga störningar så har din räckvidd minskat till 1/4-dels radie av innan, oftast ännu kortare...

Det räcker att missa en enda sladd/ledare som går ut ofiltrerat (som tex autdiosladdar från ljudkortet) ur den i övrigt RF-mässigt vältätade lådan med ferritringar på kablar etc. för att hela RF-tätningsoperationen blir bortkastat och 'osynlig' - det är bokstavligen som att sticka hål på en ballog.

---

Lysrör och energisparlampor med HF-don är också många gånger besvärliga då själva lysröret med sin 'låga' i själva verket fungerar som antenn för all skräp som HF-donet skapar, detta tillsammas att dessa finns överallt gör att dess störmatta inte dämpas kvadratisk med avståndet från lampan då man alltid närmar sig någon annan lampa istället - hos grannen under/över eller åt sidorna etc.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.