Sony tv defect met knipperende led

Onze tv heeft een defect. Het is een Sony KV 29FX30. Als je hem aandoet, krijg je eerst geen beeld, maar wel geluid en na einige tijd knippert de led van de afstandsbediening 5 keer en dat herhaalt zich. Als je dan een kanaal kiest, krijg je wel een beeld, maar dit is donker en blauwachtig.

Wat is hier aan de hand? Hoeveel zou een reparatie kosten? Is dit nog zinvol voor een tv van 6 jaar oud. Bijkomende punt is dat de winkel niet meer bestaat zodat je daar niet terechtkunt.

Bedankt voor de reacties.

Fred.

Reply to
Fred
Loading thread data ...

Ik vreesde al het ergste, toch nog even gecheckt maar jouw mankement komt letterlijk in Euras voor, beeldbuis stuk. Je kan proberen de G2 spanning wat omhoog te draaien en te kijken of dat nog helpt.

Geeft dat geen resultaat dan kan je proberen te regenereren of anders de gloeidraadspanning al dan niet tijdelijk wat te verhogen, 12V om even schoon te branden of 8V voor permanent. Zo uit de losse pols zou ik zeggen iets van 1,5 of 2 wikkelingen om de kern van de lijntrafo te beoordelen aan de kleur licht die je uit de nek van de beeldbuis krijgt (moet iets geler zijn dan normaal).

Overigens moet ik vermelden dat ik met Sony buizen nooit echt goede resultaten van regenereren heb gehad, dus als het opdraaien van de G2 spanning niet helpt mag je hem van mij ook zo weggooien helaas.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Naar aanleiding van je reactie nog een paar vragen:

- je schrijft dat de beeldbuis stuk is, maar hoe kan het dan dat er wel beeld is (als je de helderheid wat opschroeft lijkt het nog ergens op)?

- zelf voel ik er niet veel voor om in het inwendige van een tv te gaan 'rommelen', en vandaar dus de vraag hoeveel een reparatie door een reparateur in dit geval gaat kosten; heb je een idee hierover?

- is het veilig om de tv nog te gebruiken, ondanks dat de knipperende led steeds op een kapotte beeldbuis attendeert, want er is nog een (niet al te fraai) beeld?

Fred.

Reply to
Fred

Er is toch duidelijk een kleur 'kwijt'? Die is stuk, de andere 2 niet.

Die zegt dat het toestel niet te repareren is (tenzij een second opinion een ander mankement zou uitwijzen maar die kans is klein). Je kan specifiek vragen of de monteur wil bevestigen dat het aan de buis ligt en vervolgens de G2-spanning een klein beetje omhoog wil proberen te draaien, dat is de beste maatregel als je er gewoon door mee wil kijken. Succes niet gegarandeerd.

Het is in principe volledig veilig, hooguit dat een van de kleureindtrappen het begeeft.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Aha, dat bedoel je dus met stuk. Het is duidelijk.

Reparatie is dus niet aan de orde, dus wij gaan doorkijken.

Ondertussen maar orienteren op een nieuwe tv. Het zal dan wel een lcd/ plasma model worden. Jammer dat een kwalitatief goed exemplaar minstens 1000 euro kost. Dus het lijkt mij het beste te wachten totdat we het slechte beeld op de oude tv zat worden en dan is de prijs/ kwaliteit verhouding van een lcd/plasma tv weer wat beter.

Bedankt voor je advies,

Fred.

Reply to
Fred

Er heeft zich m.b.t. het hier beschreven defect een verrassende ontwikkeling voorgedaan: op een bepaald moment deed de tv helemaal niets meer. De eerste gedachte was dat de tv nu compleet kapot was. Maar nadat de hoofdschakelaar van de tv uit en weer aangezet was, bleek de tv weer goed te werken: dus geen knipperende led en blauwachtig beeld, maar gewoon een goed beeld, zoals voorheen.

Hoe is zoiets mogelijk? Is er een verklaring voor dit wonderbaarlijke herstel?

Fred.

Reply to
Fred

Ik heb inmiddels van meer mensen gehoord dat zij het ook meegemaakt hebben, dat een defect aan een tv na enige tijd opeens verdwenen was. Dus ik ben niet de enige. Gesuggereerd werd o.a. dat het om een los contact zou kunnen gaan, dat op een gegeven moment weer wel contact zou gaan maken, zodat het defect zou verdwijnen. Dat komt mij onwaarschijnlijk voor. Een ander punt is dat het dan ook zou kunnen gebeuren dat het contact weer onderbroken zou kunnen raken en het defect dus weer zou optreden. Je zou dan zelfs een patroon van eerst een periode van los contact + defect en dan een periode van hersteld contact + geen defect etc etc krijgen.

Ik blijf het een vreemde zaak vinden en daarom zou ik graag weten hoe dit te verklaren is. Totdat iemand dit kan verklaren houd ik het er op dat er sprake is van een wonderbaarlijk herstel.

Fred.

Reply to
Fred

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.