kwaliteit van harde schijven

Ik wil wat nieuwe losse -grotere: 500Mb - 1,5Tb - Sata harde schijven gaan kopen en nu wordt mij in diverse (computer) shops verteld dat WD en Seagate door hun niet meer verkocht worden omdat ze te veel uitval zouden vertonen. Men verkoopt nu Samsung.

Wat is hier van waar? Is de laatste generatie WD en Seagate inderdaad slechter dan vroeger of is domweg de samsung voor de handelaar aantrekkeliker om te verkopen omdat ze er bv meer aan verdienen?

Wat is/zijn hullie ervaringen met de huidige schijven?

Frits

Reply to
Frits
Loading thread data ...

Op Tue, 12 Jan 2010 15:34:39 +0100, schreef "Frits" het volgende.

Ik gebruik al jaren uitsluitend Samsung en ben zeer tevreden, nog nooit enig probleem mee gehad.

PS; Je bedoelt ws 500 GB en 1,5 TB (grote B)

groetjes Henk

--
#Een reactie van de vraagsteller of een gegeven oplossing 
gewerkt heeft wordt zeer op prijs gesteld#
Algemene tips om zelf een PC te bouwen, zie mijn site.
usenet@pc-freak.nl     www.pc-freak.nl
Reply to
~PCfreak©~

Het kan verkeren. Eerder was een harde schijf inderdaad iets dat door de fabrikant gemaakt werd om aan de hoogste betrouwbaarheids eisen te voldoen, ook al omdat ze prijzig waren. Nu het een massa goed is geworden, is die neiging er mogelijk minder en doordat de commerciële jongens praktisch overal een beslissende stem hebben zal geen enkele fabrikant hiervan afwijken. Ik zou letten op een zo lang mogelijke garantie periode (vijf jaar was ooit heel gewoon) en zorgen voor de vanzelfsprekende back-up.

Reply to
Funprice

Ik heb alleen met Maxtor een slechtere ervaring gehad. Maar dat zegt niks over de hele lijn van een fabrikant. De enige betrouwbare manier om hierachter te komen is via gegevens van reparatiecentra.

Hier staat veel informatie, wel een site waar je even moet zoeken, maar ook met forum etc:

formatting link

Ook belangrijk is de harddisk goed op te hangen, en redelijk koel te houden.

P.

Reply to
P.

"Frits" schreef in bericht news:4b4c8880$0$733$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.internl.net...

Moet het afkloppen, maar ik heb nog nooit een defecte schijf gehad in de diverse huis PC's hier. Heb wisselende merken in gebruik. Maxor, WD, Samsung, Hitachi en Toshiba.

Reply to
Marantz

"Frits" schreef onlangs in twee nieuwsgroepen

Ik gebruik al jaren 320-500 MB harde schijven van WD (IDE en SATA) en heb nog nooit problemen gehad. Sommige winkels verkopen bepaalde merken misschien niet omdat ze op anderen hogere winstmarges maken of omdat andere leveranciers leukere snoepreisjes bieden.

Valentinus

Reply to
Valentinus

Mijn ervaring is dat iedere harde schijf het >10 jaar volhoudt als deze goed gekoeld wordt tijdens bedrijf en niet wordt blootgesteld aan trillingen.

Ik heb in het verleden aardig wat computers verkocht met allerlei verschillende merken harde schijven en eigenlijk nooit problemen gehad met harde schijven. Dat zal meer te maken hebben met anti-statisch werken en harde schijven voorzichtig behandelen dan met de kwaliteit van de schijven.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

;-) De kwaliteit van schijven blijkt pas na een jaar of 5 tot

6, als ze het dan nog doen is de kwaliteit prima. Helaas zijn er nog geen ervaringen met 5 of 6 jaar gebruik met de schijven waar jij het over hebt, en is elke ervaring dus ook een subjectieve. Door de jaren heen heeft elke schijvenmaker wel slechte series gemaakt, IBM/Hitachi met sommige deskstar schijven bijvoorbeeld maar ook Seagate en WD Quantum hebben beroerde series geproduceert. Gelukkig leveren de meeste fabrikanten 3 tot 5 jaar garantie, en dat is ook de levensduur van de gemiddelde PC. Je kan dus niet fout als het ware, tenzij je natuurlijk nooit een back-up maakt.
Reply to
1

Lees de MTBF maar eens na voor een willekeurige schijf, daaar staan heel andere dingen in genoemd. En vooral dan over de gebruiksduur en het aantal write/read cycles. Mijn ervaring is dat ik in 6 computers 3 keer een harddisk crash heb gehad, waarvan er 1 onder garantie werd vervangen door een refurbished, trager type van dezelfde grootte.

Jij kan per definitie geen ervaring hebben met iedere schijf. Maar je wilt jezelf de volgende keer wel wat zorgvuldiger uitdrukken? Dat voorkomt een hoop ruis.

Maurits

Reply to
Maurits

De meeste fabrikanten van budget harddrives geven maar 1 jaar garantie, zo is bijv. een Seagate 2.5' laptops harddrive's teruggegaan van 3 naar 1 jaar garantie. Op OEM schijven in bijv. de LaCie externe kastjes zit ook OEM garantie, niet die van de schijvenfabrikant. Alleen op de duurdere harddisks zit langere garantie dan 1 jaar, die zijn vaak voor continue gebruik ontwikkeld en zitten in de duurdere modellen laptops en desktops. Overigens pluis ik wel de MTBF na op de site van de fabrikant. Veel handelaren weten amper wat ze verkopen en kijken alleen naar de snelheid en grootte van de HD.

Maurits

Reply to
Maurits

Dan heb je in elk geval geen IBM Deskstar's gehad van een jaar of 6 geleden, want die waren echt slecht. 3 jaar, dan gingen ze kapot.

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.             Kolibrie Software Tools:
http://jawade.nl/   14 nov: HexEditor, Diskeditors met MBR-rebuilders!
Bootmanager (+Vista +Linux +Engels), ClrMBR, SDir(DIRsize), POP3lezer,
Console-filebrowser, Kalender, Webtellers en IP-log, USB-stick tester.
Reply to
Jawade

"Jawade" schreef in bericht news:20100112$ snipped-for-privacy@Jawade.Naaldwijk.nl...

Hitachi kocht de HD divisie in 2002 van IBM, maar die HD's hadden inderdaad een hoge failure rate.

Maurits

Reply to
Maurits

Dat is maar gedeeltelijk waar. Uiteindelijk is het de schuld van de klant. Die wil veul voor weinig. Kan je als handelaar wel dure degelijke schijven in voorraad nemen maar verkoop je er niet 1. "Bij de M.M. kosten ze veel minder, zijn net zo groot en van hetzelfde merk" hoor je dan.

--

Mvg, Eric
Reply to
"E.S.®"

Daarom koop ik onderdelen in een webwinkel als ik iets goeds zoek. Ook een zaak als Norrod of BCC heeft hier een erg 'middle of the road' assortiment.

Maurits

Reply to
Maurits

;-) Nog mee gelul. Er zijn twee manieren om eens schijf te kopen, de "boxed" en de OEM variant. Bij de eerste staat de fabrikant garant voor de goederen en de werking (handig voor de koper en de verkoper) maar duur, en de tweede waar de fabrikant de hele verantwoorde- lijkheid (ja ook garantie support (firmware etc) doorstoot naar de importeur/handelaar. In dat tweede geval zijn de schijven goedkoop. Het gaat echter in beide gevallen om exact dezelfde schijven. Net als een boxed versie van MS windows en een OEM versie ongeveer in prijs EUR 150 schelen maar technisch exact gelijk zijn, en ook bij de OEM versie van Windows heb je weer geen recht op support door MS , dat moet je van de PC bakker verwachten. Snap je het nog een beetje ? Of ben je nu nog verder het spoor bijster dan je al eerder was;-)

Reply to
1

Op Tue, 12 Jan 2010 20:45:09 +0100, schreef "Maurits" het volgende.

Om die reden koop ik al mijn hardware bij Alternate, waar voorheen Informatique mijn "hof"leverancier was, voor elk wat wils en heb nog nooit 1 probleem gehad, maar ga dan ook niet voor okkiewokkie spul ;-)

groetjes Henk

--
#Een reactie van de vraagsteller of een gegeven oplossing 
gewerkt heeft wordt zeer op prijs gesteld#
Algemene tips om zelf een PC te bouwen, zie mijn site.
usenet@pc-freak.nl     www.pc-freak.nl
Reply to
~PCfreak©~

Maak je geen zorgen Peter, het is mijn corebusiness dus ik snap het echt wel. Ik heb het over marktwerking. De gemiddelde Tokkie wil gewoon de goedkoopste schijf (?/MB) en niet een high-end schijf welke 50% extra of nog meer kost. Kan ik wel high-end schijven op de plank leggen dan liggen die te verstoffen en te ontwaarden tot er iemand met verstand van zaken langs komt en hem af wil nemen tegen een prijs welke onder de inkoopprijs ligt van een half jaar terug. Ontwaarding gaat snel.

Er is nagenoeg geen markt voor kwalitatief betere spullen. Het gros van de consumenten wil goedkoper en nog eens goedkoper. Dat het uiteindelijk ten koste gaat van de kwaliteit lijkt op het moment van aanschaf niet belangrijk.

--

Mvg, Eric
Reply to
"E.S.®"

Of de shopsurvey op tweakers.net raadplegen, daar staan veel ervaringen met winkels.

Reply to
Maurits

Op Tue, 12 Jan 2010 21:02:55 +0100, schreef ~PCfreak©~:

Ooit eens een defecte HD gehad bij Alternaatje.

9 Maand oud, en iets meer dan een half jaar ellende voordat een of andere hogere pief het snapte en ik eindelijk een nieuwe schijf kosteloos kreeg. Het was mijn laatste aankoop bij Alternaatje. Alle spullen die ik sinsdien gekocht heb kwamen op fietsafstand weg. Gooit wat gemakkelijker door de etalageruit dan eerst 150 Km te moeten sturen.
--
73 Jim .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put amsat dot org behind the call
Mail from: yahoo, hotmail, aol and msn goes unread /dev/null
This message is NOT scanned by any Anti Virus software
Reply to
Jim

MTBF is altijd een gemiddelde. Ik heb harddisks waarvan de bedrijfsurenteller niet meer verder gaat. Die hebben ruim 10 jaar 24/7 in een server gedraaid totdat ze echt te klein waren.

Ik heb aardig wat 'serverparkjes' in onderhoud gehad. Ik heb daardoor heel veel ervaring met heel veel verschillende merken en typen harde schijven. Niet met alle types natuurlijk maar genoeg om een goed idee te krijgen hoe je zo min mogelijk s'nachts op pad moet.

Hitte is aartsvijand nummer 1 van een harde schijf. Helaas zitten de harde schijven in de meeste kasten op de meest ongelukkige plaats. Het is dus niet verwonderlijk dat de ervaring van de meeste mensen is dat een harde schijf het maar een paar jaar volhoudt.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.