Zekering kapt bij aandoen lamp

Hallo,

Beetje vreemde problemen.

- Nu twee keer gehad. Een lamp wordt aangedaan in de woonkamer en direct knapt de zekering in de groepkast. De lamp is ook kapot. Zekering vervangen en alles werkt gewoon weer. En als er een nieuwe lamp wordt geplaatst blijft dat goed gaan. De eerste keer was een halogeenlampje de tweede keer een heel normale gloeilamp waardoor het probleem optreed.

De groepenkast heeft geen aardlekschakelaar, wel een hoofdschakelaar. Het is een 3-fasen installatie. Er wordt gebruik gemaakt van schakelautomaten, geen alamats.

Mijn conclussie tot zover is. De zekering knapt als de lamp kapot gaat. Is dat normaal? lijkt mij niet. Hoe zou dit kunnen.

- Ik heb ook een opbouw dimmer geschikt tot 300 Watt. Deze wordt op een werkkamer gebruikt. De dimmer heeft een eigen zekeringetje van 1,6 A. Maar hier doet zich een zelfde probleem voor als met de zekering in de groepkast. Er zijn 2 lampen op de dimmer aangesloten. Als 1 van de

2 kapot gaat zal ook de zekering van de dimmer kapot gaan. Als de zekering vervangen wordt maar de lamp niet werkt de andere lamp wel weer gewoon. En ook uiteraad als de kapote lamp vervangen wordt.

Heeft iemand een idee waar het in zou kunnen zitten?

Reply to
BJ
Loading thread data ...

"BJ" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Maak je geen zorgen, het komt vaker voor. Vooral bij het kleine zekeringetje in de dimmer. Wat gebeurt er. Meestal gebeut het met het inschakelen. De gloeilamp heeft een lage weerstand. De stroom door de lamp is behoorlijk groot. Hierdoor is de lamp snel op temperatuur. Door het stijgen van de temperatuur stijgt ook de weerstanmd van de gloeidraad, en neemt de stroom af, tot de normale waarde. Dit alles gaat supersnel, een gloeilamp is binnen een halve seconde op temperatuur. Bij de hoge inschaklestroom ontstaan er, door de grote stromen, behoorlijke krachten op de gloeidraad. Heb je een lamp die al bijna op is,(het gloeidraadje is al een stuk dunner,) dan zijn de krachten zo groot dat het gloeidraadje bij inschakelen uitelkaar springt. En waar springt het heen, dat kan toevallig tegen de andere aansluitdraad in de lamp zijn. Effekt: een heel korte gloeidraad, nog kleinere weerstand, en nog grotere stromen. Meestal hoor je in de lamp ook een knalletje.

Jantje

Reply to
jantje

Ah, ja ik zat zelf ook al aan zoiets te denken. Alleen had de theorie nog niet helemaal rond. Maar ik was inderdaad wel zover dat de draad dunner werd en de stroom dan groter. Maar de volgende stap het knappen van de draad ja dat is best mogelijk.

Bedankt voor de uitleg.

Reply to
BJ

En behalve dat, kan er ook een vlamboog ontstaan na het verbreken van de gloeidraad.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.