Lekkere onduidelijke vraag RJ45 aansluiting ;c))

Ik moet in een bedrijfspand een aantal RJ45 patches aansluiten. Nu staan er op de verpakking daarvan echter 2 verschillende bedradingsschema`s. Ze hebben beide als "naam" een nummer met respectievelijk een A en een B erachter. Weet iemand wat ik hiermee bedoel? Ik heb de patches helaas daar laten liggen. Anyway, welke van deze twee versies moet ik kiezen? Het moet een standaard netwerkje worden, met een patchpanel in de meterkast en 15 patches in de kantoorruimte.

Ik hoop dat iemand me zo kan helpen, anders moet ik maandag de patches ff ophalen.

grt, Eelco

Reply to
Eelco
Loading thread data ...

Op Fri, 27 Aug 2004 19:25:11 +0200, schreef Eelco:

Crosscable en gewoon rechtuit mischien? Crosscable is voor tussen 2 pc's en rechtuit is voor tussen pc en router/switch

--
73 Jim  .--. . .---- .-. . .- PE1REA 
Email, plaats amsat punt org achter de call
Mail from: yahoo,hotmail,aol and msn goes unread /dev/null
begin  ...- .. .-. ..- ... .exe
Reply to
jim

Ik heb van die RJ-45 contactdoosjes met eveneens aansluitschema's A en B, voorzien van kleurtjes en nummers - en bij gewone kabels (dus geen crosslink) moet ik ze altijd volgens B aansluiten:

1 oranje/wit 2 oranje 3 groen/wit 4 blauw 5 blauw/wit 6 groen 7 bruin/wit 8 bruin

Dit is tevens het bovenaanzicht van RJ-45-stekkers, met de kant met het lipje naar beneden en de stekker van je af gericht.

Bij crosslink zijn de kleuren groen (+groen/wit) en oranje (+oranje/wit) aan één kant verwisseld, en die aansluitingen hebben hier in de contactdoosjes de code A.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Neu, het zit wat anders.

Die A en de B staan vast en zeker voor resp. de EIA/TIA T568A en de T568B-standaard. Dit zijn twee verschillende bedradingssschema's voor het aansluiten van een RJ45-connector op een UTP-kabel. Deze beide schema's zijn een aantal jaren geleden beide opgenomen in een Standaard.

De A-versie was universeel en merkonafhankelijk; de B-versie was de AT&T-versie. Waarschijnlijk zijn ze beide in de Standaard verschenen omdat men er destijds onderling niet uit kwam :-)

De B-versie heeft min of meer gewonnen, maar welke je kiest maakt niet veel uit (omdat de eigenschappen van de aderparen tegenwoordig vrijwel gelijk zijn), zolang je uiteraard één keuze maakt voor het hele systeem.

Telcofan

Reply to
Telcofan

Ok, bedankt Richard en Telcofan. Ik ga maandag gewoon zorgen dat de patches hetzelfde worden bedraad als de stekkertjes, dan kan het niet missen.

grt, Eelco

Reply to
Eelco

patches

Ze hadden beiden gelijk, het B-type heeft gewonnen voor de gewone recht-toe-recht-aan verbinding, dus dat is de 'standaard'. Als ik zomaar wat kabels bekijk die zijn gekocht, dan is de volgorde soms omgekeerd, overdwars en andersom. Zolang hetzelfde signaal-paar maar op dezelfde pinning uitkomt geeft het niet. Voor ethernet wordt ook nog maar de helft gebruikt, dus als er iets verkeerd is aangesloten heb je kans dat je het niet eens merkt.

Johan.

Reply to
johan

Het is heel simpel, na het aanstrippen van de kabel leg je de stekkers met de koppen tegen elkaar en de lipjes boven. Je stopt dan de aangestripte kabels erin zodat de kleuren in de stekers met elkaar corresponderen. Kleur op kleur heb je een normale patchkabel gemaakt. Draai je de kabel 180 graden vervaardigde je een cross kabel die direct tussen twee netwerkkaarten gebruikt kan worden. Simpeler kan bijna niet of wel soms ??

"Eelco" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@uni-berlin.de... | Ik moet in een bedrijfspand een aantal RJ45 patches aansluiten. Nu staan er | op de verpakking daarvan echter 2 verschillende bedradingsschema`s. Ze | hebben beide als "naam" een nummer met respectievelijk een A en een B | erachter. Weet iemand wat ik hiermee bedoel? Ik heb de patches helaas daar | laten liggen. | Anyway, welke van deze twee versies moet ik kiezen? Het moet een standaard | netwerkje worden, met een patchpanel in de meterkast en 15 patches in de | kantoorruimte. | | Ik hoop dat iemand me zo kan helpen, anders moet ik maandag de patches ff | ophalen. | | grt, | Eelco | |

Reply to
Roodborstje

"Roodborstje" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Eh... nee of misschien toch ja. Laat de hele kabel maar weg, dan werkt het ook niet en het is goedkoper.

(Nu even geen tijd voor uitgebreide uitleg. Het meeste staat trouwens al in de andere antwoorden.)

petrus bitbyter

daar

standaard

ff

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.740 / Virus Database: 494 - Release Date: 16-8-2004
Reply to
petrus bitbyter

Mag ik vragen of je op deze manier ooit een werkende netwerkkabel hebt gemaakt? Nee, dat dacht ik al. Of (als 'ie het al deed) hooguit bij toeval.

Je hebt kennelijk helemaal niet begrepen hoe ethernetkabel werkt. Het is namelijk niet gewoon een kwestie van de dezelfde kleuren aan elkaar knopen, en waar je die 180 graden-truc vandaan haalt is me al helemaal een raadsel. Waar het om gaat, is dat de juiste ader*paren* op elkaar aangesloten worden - en daarbij moet je voor twee gepaarde aansluitingen (Tx of Rx) altijd een getwist aderpaar gebruiken. Zie voor de functies van de aansluitingen bijvoorbeeld de volgende pagina:

formatting link

Tx=verzenden, Rx=ontvangen, N/C=niet aangesloten, of niet gebruikt.

Zo *moet* je voor de twee Tx-aansluitingen één aderpaar gebruiken (standaard wordt hiervoor oranje/wit plus oranje gekozen), anders komt er geen signaal door. Dit geldt ook voor Rx (meestal blauw plus blauw/wit).

Technisch gesproken werkt een aderpaar als een gebalanceerde transmissielijn; en doordat de draden in elkaar getwist zijn, heeft het geheel weinig last van storing (zowel wat betreft invloeden van buitenaf als wat de kabel zelf afstraalt). Wanneer je alleen maar de overeenkomstige stekkerpolen op elkaar aansluit, werkt deze hele opzet niet of nauwelijks meer - tenzij het om erg korte kabels gaat (tot ca. anderhalve meter), of toevallig twee aderparen zijn aangesloten op de contacten 1 en 2, respectievelijk 4 en 5.

De eigenlijke kleuren maken niet (meer) uit, zolang je ze maar paarsgewijs gebruikt. Bij een normale patch-kabel hebben beide uiteinden dezelfde indeling, en bij een crosslink-kabel zijn de Tx- en Rx-paren aan één kant verwisseld (niks 180 graden omgedraaid over de gehele stekkerbreedte, dat werkt gegarandeerd niet).

Hopelijk is het zo wat duidelijker :-)

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Simpeler kan niet, maar jouw tactiek werkt alleen soms en dan nog bij toeval. De aderparen zijn niet voor niets getwist, als je die dan gaat verwisselen ben je het voordeel van twisten kwijt. Ook het 180 graden draaien klopt niet, je moet alleen maar 2 van de 4 paren verwisselen. Peter Kessen weer eens in de bocht. Wanneer vlieg je er een keer echt keihard uit? ;-)

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Er zijn 4 draden in gebruik, nl draadje 1 t/m 3 en draadje 6. Daarom worden die bij een crosscable ook verwisseld (zoals hierboven gepost is). draadje 1 en 2 moeten 1 aderpaar zijn en draadje 3 en 6 ook. Het niet gebruiken van (getwiste) aderparen, zal waarschijnlijk voor korte afstanden (meters) wel een werkend resultaat kunnen opleveren, maar gaat zeker bij lange afstanden ten koste van de snelheid (en misschien zelfs de werking).

Draadjes gewoon spiegelen gaat niet werken voor een ethernet aansluiting.....

(dit was de iets uitgebreidere uitleg ;) )

Groeten Bert

Reply to
Tweedel

ik dacht dat het schema meer zoals op deze site is (10base - T wiring chart)

formatting link

maar iig wel 4 aders, 2 aderparen en naar mijn mening draadje 1t/m3 en

6 en dat verklaart ook waarom je die bij een crosscable moet omdraaien.

Groetjes Bert

Reply to
Tweedel

He potdorie, heb ik ook weer precies het verkeerde plaatje opgediept :( Je hebt helemaal gelijk, het gaat dus om de volgende aansluitingen:

Normale patch-kabel:

1 & 2 -> 1 & 2 (Tx -> Tx) 3 & 6 -> 3 & 6 (Rx -> Rx)

Crosslink:

1 & 2 -> 6 & 3 (Tx -> Rx) 3 & 6 -> 2 & 1 (Rx -> Tx)

Het blijft een verwarrende toestand ... Ik vraag me af waarom hebben ze ook niet gewoon de paren op volgorde hebben gekozen? En wel zo dat je inderdaad de buitenste twee paren zou moeten verwisselen voor crosslink?

Maar ja, misschien is dit gedaan om schade te voorkomen wanneer iemand per ongeluk een ISDN-kabeltje (waar #3, 4, 5 en 6 worden gebruikt) in een ethernet-apparaat prikt ofzo ...

In ieder geval wederom dank voor de correctie :-)

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Dat is goed. Hoewel, eigenlijk zou een patchkabel gekruist moeten zijn.

Maar gelukkig zijn hubs en switches standaard van gekruiste ethernet aansluitingen voorzien, waardoor je ze met een 'rechte' kabel op andere ethernet apparaten kunt aansluiten.

Waarom draai je de polariteit nou om? Dit is niet goed.

formatting link

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Reply to
Joop van der Velden

Grr, zat ik nog steeds met 4/5 in mijn hoofd. Weet je wat, ik moest maar weer es een stuk of 50 UTP-kabeltjes strafwerk gaan maken, dan leer ik het tenminste een keer goed ... Naja, het 'onduidelijke' past in ieder geval goed bij het onderwerp :-)

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Zal ik de lengtes even doorgeven ;-) ?

Ben

Reply to
Ben ofzo

Niet nodig, ik moet over een paar weken toch weer een netwerkje installeren met een flinke handvol gebruikers, dus dan mag ik alweer flink aan het bedraden en stekkertjes en contactdoosjes aanzetten :-)

Overigens: zijn er hier nog meer mensen die problemen hebben met voorgebakken UTP-patch-kabeltjes? Ik had er een tijdje terug enkele tientallen gekocht bij mijn eletronicagroothandel, en meer dan de helft bleek zo slecht gedimensioneerd dat ze niet goed contact maakten in de meeste RJ-45-chassidelen - alleen als je ze naar gedrukt hield, werkten ze naar behoren. Ik had toen maar alle patch-kabels met de hand gemaakt, wat natuurlijk niet was voorzien in het kostenplaatje (en dus ook niet in rekening gebracht kon worden :( ).

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

KNIP

Roodborstje heeft te hard tegen het raam getikt......

Grt, Ben

Reply to
Ben ofzo

Nee, want de keuze A of B heeft niets met crosslink te maken en dat werd in de eerdere post wel duidelijk gesuggereerd.

Nogmaals: recht-toe-recht-aan of niet heeft niets met A of B te maken.

Reply to
Telcofan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.