Leeglopen oplaadbare batterijen

We hebben een kruimeldief met een houder die tevens oplaadstation is. Nou haalden we, als hij weinig gebruikt werd, de stekker uit het stopkontakt maar lieten de kruimeldief in de houder zitten zodat hij aangesloten bleef op de lader, die dus uit stond. Ik heb het niet opgemeten, maar de laatste keer hebben we de dief uit de houder gelaten, en ik weet bijna zeker dat hij langer blijft werken als nadat we hem in de lader terug zetten. Dus ik weet bijna zeker, dat de batterijen leeglopen als de dief aangesloten zit op de uitgeschakelde voeding. Bij een telefoon komt dat eigenlijk niet voor, maar misschien geldt daarvoor het zelfde. 't Is maar dat je het weet.

--
           \   /     http://nieuwsgroepen.tk 
------------///----------------------------- 
           /   \              Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter
Loading thread data ...

Op 5-12-2017 om 17:33 schreef BugHunter:

Het zou niet mogen kunnen en is met een juiste schakeling met diodes uiterst simpel te voorkomen, maar het kan wel. Ik ga er daarbij van uit dat het om een nikkel-cadmium of nikkel-metaalhydride accu gaat. Bij lithium-ion is het uitgesloten, aangezien die accu's zijn voorzien van regelelectronica die voorkomt dat ze op deze manier leeglopen.

Verder hebben de oudere accutypes een hoge zelfontlading, die li-ion niet heeft en dat betekent dat deze meestal in een periode van 6 weken tot 3 maanden hun lading verliezen. En dat kan nog veel korter zijn als ze ouder zijn dan een jaar, want dan begint de achteruitgang van deze accu's goed merkbaar te worden.

Reply to
O. Udeman

O. Udeman schreef op Di 5 Dec 2017 om 19:54:

Volgens mij hebben diodes in de sperrichting een lekstroompje. Das makkelijk te voorkomen met wat elektronika, maar dat kost geld, dus dat gebeurt niet. 't Zullen wel NiCad's zijn want die zijn gunstig als volume niet geeft. Ik heb 2 accuboormachientjes, en die blijven maanden 'vol'. Ik ga ze gelijk even checken. Ze draaien nog vrolijk rond, en dat is zeker twee maanden geleden dat ik ze opgeladen heb dus ze zijn gezond. Met de kruimeldief ga ik een test doen, maar weet eigenlijk wel zeker dat het scheelt, van de lader af.

--
           \   /     http://nieuwsgroepen.tk 
------------///----------------------------- 
           /   \              Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

On 2017-12-05 O. Udeman wrote in nl.hobby.elektronica:

Diodes in een laadcircuit zijn vaak wel lastig omdat je dan door de spanningsval geen exacte informatie meer hebt over de accuspanning. Maar bij NiMh/Cd langzaamladers is dat vaak weer geen probleem, dus het kan wel.

Dat soort Li-Ion accu's ken ik niet. De meeste hebben maar 1 stroom- aansluiting (met + en -) en evt. nog een temperatuur en/of SMbus aansluiting voor monitoring. De ingebouwde beveiligingselektronica beveiligt de cellen tegen tegen overladen (te hoge spanning of stroom), diep ontladen en te hoge ontlaadstromen.

Deze circuits kunnen echter niet zien of er door de verbruiker of door de lader stroom uit de accu getrokken wordt. Daarvoor zou je aparte laad en ontlaad aansluitingen nodig hebben.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Op 12/05/2017 om 08:20 PM schreef BugHunter:

Nee, want die elektronica heeft dezelfde lekstroom (kijk maar eens goed in de specificaties!) dus het is letterlijk dweilen met de kraan open.

Reply to
N. Coesel

Om dat te voorkomen kan je met veel kleinere waardes werken zodat die lekstroom bijna nul is.

--
           \   /     http://nieuwsgroepen.tk 
------------///----------------------------- 
           /   \              Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

Beter dan een diode in de sperrichting zal het wel niet gaan worden, tenzij je er echt een relais tussenhangt, (maar nooit zoiets gezien)

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Zo uit mijn hoofd kan ik er een circuit aan hangen die de uitgang nul maakt. Als dat niet zou kunnen lopen alle telefoons leeg als de voeding uit het 230V contact gehaald wordt. Maar het kan zijn dat trafoloze voedingen dat niet doen. Waar bij komt dat men de telefoon eigenlijk altijd gelijk afkoppelt.

Een relais zou niet eens een gek idee zijn. Je hebt hele mooie, in DIL.

--
           \   /     http://nieuwsgroepen.tk 
------------///----------------------------- 
           /   \              Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

Op 12/08/2017 om 08:28 PM schreef BugHunter:

Dat doen telefoons en accu's! Alleen is het zo dat moderne telefoons Li-ion accu's gebruiken met een capaciteit van een paar Ah en een geringe zelfontlading. In een circuit loopt zo 5 tot 10 uA aan lekstroom. Als je een capaciteit hebt van 2Ah dan duurt het duizenden dagen voordat een accu leeg is.

Met een slechtere soort accu die een lagere capaciteit en een hogere zelfontlading heeft is die tijd drastisch korter.

Reply to
N. Coesel

On 2017-12-08 BugHunter wrote in nl.hobby.elektronica:

Alle telefoons lopen ook leeg als je de lader uit het stopcontact haalt, zelfs als ze 'uit' staan.

Neem even een simpele 1N4148 diode. Deze (Vishay datasheet) heeft bij 25 graden en een reverse spanning van 20V een maximale lekstroom van 25nA. Hiermee trek je een accu van 2500mA dus compleet leeg in 100.000.000 uur, oftewel een dikke 11 duizend jaar. Lijkt mij niet een gigantisch probleem. Nu zal de accu door zelfontlading al sneller leeg zijn. En ook zullen er circuits in de telefoon actief zijn zodat je deze met het drukknopje kunt aanzetten. Maar zelfs al dit een hele mA opneemt duurt het nog 100 dagen voor de accu weer leeg is. Daar zullen ook niet veel mensen over klagen.

Er zijn ook hele mooie in SMD, maar het blijven (voor telefoon begrippen) vreselijk lompe dingen. En dan zit je nog met het verbruik als hij aan moet, is je accu nog sneller leeg. Of wil je er een bi-stabiele in gaan zetten? En over de kosten hebben we het dan nog niet eens gehad.

Doe mij maar gewoon een compleet IC voor batterijbeheer. Dit is best een aardige:

formatting link

Trekt in rust toch nog maximaal 44 uA uit de accu , doe daar dan nog een uController bij die slaapt en op een knopje wacht en een dikke 56 uA trekt en je zit totaal op 0.1 mA. Dan is bovenstaande accu dus binnen 3 jaar compleet leeg.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

Beggars should be no choosers. 
		-- John Heywood
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.