Isolatie

Hallo,

Voor het tegengaan van groundloops in diverse elektronica aansluitingen is het mogelijk om zgn. Isolatie amplifiers te kopen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ISO120 / ISO122 etc. van Burr-brown. Probleem is het nodige aantal Euro's dat deze kant en klare IC's moeten kosten. Voor minder dan 65 Euro (ISO 120) of 35 Euro (ISO 122) kan ik ze zo niet vinden (maar misschien zoek ik wel niet goed genoeg (Farnell, Display, ...)

Is het ook mogelijk om hetzelfde effect (maar dan natuurlijk goedkoper) te bereiken met "eenvoudige" onderdelen.

Ikzelf denk aan de combinatie V/F converter --> optocoupler --> F/V converter. Wat zijn een beetje betaalbare VFC's en FVC's. Over te brengen is een langzaam in de tijd (minder dan 1 [kHz])veranderend signaal van 0 - 5 VDC. Ik begrijp dat dan een dubbele voeding al direkt aanwezig moet zijn, nog afgezien van een symmetrische voeding.

Alvast bedankt voor mogelijke suggesties en alternatieven.

Ron@ld

Reply to
bubbles
Loading thread data ...

Als je vergelijkbare specs zoekt kun je het gevoegelijk vergeten. Nog even los van de prijs van 'onvervangbare' componenent zoals een snelle optocoupler die meer dan 10 procent van een ISO122 zal kosten en waar je er twee van nodig zult hebben. (Want zonder terugkoppeling is er van enige nauwkeurigheid helemaal geen sprake..)

Even het spul op unity gain lasertrimmen is een eitje voor BB en jij kunt een paar dagen zitten zoeken met een grote bak weerstanden om acht gelijke te vinden (binnen 0.01% ofzo..)

--
Ruben

	 I think Balmer is violating Nintendo's Insanity Patent.
Reply to
Ruben van der Leij

Hoe nauwkeurig moet het zijn?

Met een zaagtandgenerator (standaard schakeling) en een opampje kun je heel eenvoudig een PWM maken. Een blokgolf met variabele breedte. Aan de ontvangerzijde door een RC filter halen - klaar.

Pieter

Reply to
Ikke

Er bestaan dubbele opto's voor dit doel. De ene uitgang gebruik je als tegenkoppeling, de andere levert het uitgangssignaal.

Een andere mogelijkheid is capacitieve of inductieve koppeling in combinatie met je V/F converter.

Ik denk dat twee 4046's wel wat kunnen betekenen voor je. Van een gebruik je alleen de VCO, de andere heeft ook een VCO die op dezelfde frequentie wordt gehouden als de eerste. Logischerwijs zijn dan de stuurspanningen van beide VCO's gelijk.

Wat ook nog een mogelijkheid is: 'chop' het ingangssignaal met een fikse frequentie, zet het via een klein trafo'tje door naar de andere kant, en richt het daar gelijk. Voor wisselrichten en gelijkrichten gebruik je bijvoorbeeld 4066-achtige schakelaars. Je moet dan het schakelsignaal ook naar de overkant halen.

Hoe je het doet hangt af van hoveel storing er op mag zitten, belang van schaalfouten, nulpuntfouten, spanningsverschil aan weerszijden, of het ding DC door moet geven of alleen AC: noem maar op.

Thomas

Reply to
Zak

te

er

Even wat toelichting graag: Dat 'onvervangbare' component is neem ik aan i.v.m. de nodige galvanische scheiding. waarom zou je terugkoppeling gaan toepassen? In principe wil ik enkel bereiken dat een stuursignaal van 0-10 Volt (of iets afwijkend, dat maakt me momenteel niet zoveel uit) aan de andere kant nagenoeg hetzelfde is. De fout zie ik vanzelf wel en zo nodig zou ik daarop kunnen corrigeren...

een

Eeuhm, misschien was m'n vraag iets te nauwgezet: Met "hetzelfde effect" wou ik enkel aangeven dat ik galvanische scheiding / isolatie zocht, die unity gain mag best wel een beetje afwijken.

Overigens, wel bedankt voor je antwoord.

Reply to
bubbles

Die fout gaat voordurend veranderen door thermische effecten, door niet-lineare effecten en door veroudering van je onderdelen. Vandaar de terugkoppeling.

Ook als je er niet-linear gedrag door krijgt? De simpele oplossing zonder enige correctie of terugkoppeling zal snel 5-10% afwijken, voor elk van de drie belangrijke parameters (nulpunt, volle schaal en lineariteit). Dat is het voordeel van zo'n kant-en-klaar doosje. Voor eigenlijk niet eens veel geld koop je iets wat je zelf voor het tienvoudige aan geld nog niet nabouwt.

--
Ruben

	 I think Balmer is violating Nintendo's Insanity Patent.
Reply to
Ruben van der Leij

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.