Aanpasbaar?

Ik vroeg me af of het schema op onderstaande link

formatting link

aanpasbaar is en dan als resultaat te hebben dat de ingangsspanning 24 a 30 volt gelijkstroom is en, dat de uitgangsspanningen, 0 - 5 en 0 - 12 volt zijn? Zodat dus gewone IDE harde schijven ermee gevoed kunnen worden. BV een stuk of 10 terzelfdertijd.

Reply to
hulpzoeker cq aanbieder
Loading thread data ...

De stabilisatoren die worden aangegeven kunnen maar 1A per stuk leveren, dus per schijf een setje 7805 en 7812 nodig. Hopeloos inefficient, gigantische koelblokken nodig. Je zou eens naar schakelende converters kunnen kijken. In normale computers worden soortgelijke schakelingen gebruikt, maar dan met 230V ingangsspanning. Er bestaan echter ook mini-ITX behuizingen en computers, waar vaak wel met 12 of 24V ingangsspanning gewerkt wordt. Een of meer dergelijke voedingen zouden goed geschikt kunnen zijn. Een leverancier die me zomaar te binnen schiet is

formatting link
alleen zullen die niet aan particulieren leveren denk ik. Er bestaan meer en beter gesorteerde leveranciers.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bedankt Maarten,

Maar wat ik maar niet kan begrijpen is dat als men van 240 naar zulke lage spanningen gaat men in de voedingen haast verwaarloosbare koelelementjes ziet, en als ik van 24 naar die spanningen wil ik steeds op de muur "GIGANTISCHE" koelvinnen of blokken stoot. ????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Reply to
hulpzoeker cq aanbieder

"hulpzoeker cq aanbieder" schreef in bericht news:Y4BKg.56773$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Ja, maar dan gebruik je eerst een trafo om tot een spanning te komen die dicht in de buurt ligt bij de gewenste stabiele uitgangsspanning. Deze zal enkele volts hoger liggen en wordt dan door de regelaar iets verlaagd. Je moet dan bijvoorbeeld 4 volt "wegwerken". Heb je dan 10 ampere nodig, dan heb je 40 watt verlies.

en als ik van 24 naar die spanningen wil ik steeds op de muur

Ja, jij wil hier van 24 naar b.v. 5 volt. Dan moet je dus 19 volt "wegwerken" hetgeen gebeurt door warmte op te wekken. Wil je dan 10 ampere hebben, dan moet er 190 watt in warmte worden omgezet -> gigantisch koelblok. Daarom heeft Maarten het ook over een geschakelde regelaar, hier zit ook een trafo in (werkt op veel hogere frekwenties dan in een "gewone" voeding waarin de trafo op 50 Hz werkt, je kunt dan met een veel kleinere trafo volstaan) die de spanning eerst "trafomatig" naar een lager niveau brengt. Hier is het nog sterker: hij regelt al voor de trafo naar zo'n waarde dat je hetgeen er secundair uitkomt eigenlijk enkel nog met een condensator af hoeft te vlakken (dus je hoeft dan niks meer "weg te werken"). Zo'n geschakelde voeding zit in een pc maar ze bestaan ook voor lagere spanningen. De enige koeling die je dan nodig hebt, is voor de fets die de wisselspanning maken die aan de trafo wordt aangeboden. Deze fets gaan in principe open en dicht (niet b.v. half open zoals in een "conventionele" regelaar waar spanningen moeten worden "weggewerkt") en als hij volledig open is, produceert hij maar weinig warmte (het is nooit een perfekte "open stand", er blijft altijd een spanningsval over). Is hij dicht, dan wordt hij uiteraard helemaal niet warm.

Wellicht dat sommige dingen die ik vertel ietwat kort door de bocht zijn en dat een beetje nuancering nodig is, maar zo zit het in grote lijnen. Als ik ergens echt zit te l#llen dan zal iemand mij wel op de vingers tikken ;-).

Ik hoop dat je het nu een beetje snapt. Ik denk dat je voor zo'n toepassing misschien beter gaat zoeken naar iets kant-en-klaars want geschakelde voedingen zijn een hele wetenschap op zich en bij een conventionele regelaar zit je automatisch vast aan een hoop warmteproduktie (+ een vrachtwagenaccu die eerder leeg is dan nodig).

Een compromis zou bestaan uit de aanschaf van een geschakelde voeding van 24 naar 12 volt en dan voor je 5 volt toch een conventionele regelaar daar op aansluiten. Dan heb je nog 7 volt te veel en als je dan 10 ampere wilt gebruiken (die 10 ampere is nu maar uit de lucht gegrepen), dan moet je 70 watt aan warmte zien kwijt te raken. Dan wordt het koelblok al iets minder lomp.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Dan zoek je in de verkeerde hoek. Waar jij naar kijkt zijn lineaire spanningsregelaars, oftewel een soort veredelde regelbare weerstanden. Met de wet van ohm en P=U*I volgt dan dat zit niet lukt zonder _veel_ verliezen. De voeding van jouw PC, of de voedingen die ik aanhaalde, gebruiken schakelende conversie, waarbij de energie in spoelen en/of condensatoren wordt opgeslagen. Kijk een op

formatting link
bij switch mode supplies, ik geloof zelfs dat daar een hele subfaq over is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zoek eens naar DC-DC converter. Er bestaan overigens ATX voedingen die op 12V of 24V werken.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Die DC - DC convectoren die bestaan voldoen spijtig genoeg niet. Naar die ATX voeding op 12 of 24 volt kan ik idd eens gaan zoeken. Bedankt

Reply to
hulpzoeker cq aanbieder

Dat kan ik me haast niet voorstellen, ze zijn in alle soorten en maten (amperage, voltage) verkrijgbaar.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

24

leveren,

converters

lage

koelelementjes

Volgens mij is een convector iets met verwarming. Het zij DC-DC convertoren

Reply to
Bas Laurier

"Bas Laurier" schreef in bericht news:44fb21ba$0$4519$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Een converter is een omzetter net zoals een convector. Een inverter maakt van DC > AC

Maurits

Reply to
Maurits

De reden is vrij simpel. Al die convertoren geven niet 12 maar 13,8 volt uit. En dat is net even teveel voor bv harde schijven.

Reply to
hulpzoeker cq aanbieder

Dan zoek je niet goed. DC-DC converters met vaste 12 volt uitgang zijn er zat, juist die met vaste 13.8 volt uitgang zijn zeldzaam:

formatting link
formatting link
...etc

Maar goed wat verwacht je dan ook van iemand die het verschil tussen een convector en converter niet snap.

Reply to
Mahatma Ghandi

"hulpzoeker cq aanbieder" schreef in bericht news:o0EKg.57086$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Hoi

Op

formatting link
(15 seconden wachten op de reclame ..sorry) staat een powersupply schema die werkt op 8 tot 17 volt gelijkspanning en een ATX uitgang heeft. Kan je een pc mee voeden. Dus +5 +12 -5 zijn voorhanden. het is een geschakelde voeding dus geen idiote grote koelblokken. misschien is het mogelijk op 12 volt af te tappen van je 24 volt accu ??

groetjes maar weer

Reply to
Jopie

"Maurits" schreef in bericht news:edfavu$to$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

con·vec·tor (de ~ (m.), ~s)

1 verwarmingstoestel met inrichting voor luchtcirculatie
formatting link

Er wordt helemaal niets omgezet, warmte-energie blijft warmte-energie. Het wordt overgedragen van water aan lucht en door de constructie van het ding kan die lucht heel goed stromen.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

Waarom niet als ik vragen mag?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

HUHH?????????????????????????? Niemand heeft ooit gezegd dat je alleen in een automaterialenhandel moest zoeken...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Die voeding lijkt een klein beetje op de mini-ITX voedingen die ik al noemde, behalve dat hier 2 dure IC's van Maxim inzitten. Die mini-ITX gevallen gaan vaak tot 19V input en met een beetje geluk is daar ook wel een 24V (let op, 28V als je voeding uit een loodaccu toepast!) exemplaar tussen te vinden.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik las nadat ik deze vraag gesteld had al je onjuiste antwoord. Voor losse (ingegoten) DC-DC convertors kan je bij de betere electronicaleveranciers zoeken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoi Maarten,

Dat klopt dat het dure ic's zijn maar je kan bij maxim makkelijk gratis aan samples komen. Als je er eentje van elk nodig hebt is dat voldoende.

Groetjes jopie

Reply to
Jopie

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.