Thermopile Detectors/Sensorer, hvor kan man finde dem?

Hej!,

Jeg er ved at lave et system til at stabiliserer et RC-fly, og har valgt at den skal bruge thermopile sensorer til at "se" horisonten, i det infrarøde område. (Evt andrer ideer?) Thermopile sensorer findes bla i temperatur sensorer(dem man kan "pege med").

Nogen der ved hvor de kan fås som samples eller købes billigt? Evt nogen der har noget de vil sælge?

Skal bruge 4-8stk.

Dem der findes i "Bevægelses sensoren"(Pyroelectric detectors) kan ikke bruges da de er AC koblet. (Rigisterer kun bevægelse)

formatting link

--
Med Venlig Hilsen
Johannes
Reply to
Johannes
Loading thread data ...

nu ved jeg ikke hvor meget plads du har etc...

men hvad med en lille magnet i en snor og så nogle hall effekt transistor til at bestemme hvor magneten er..

eller måske en kugle af en art der kører på en matrix på en eller anden måde ?

Kasper

Reply to
Repzak

Har du microproccesor eller microcontroller i flyet ?

Hvis ja, så måske MEMS sensorer til accelerometre og gyroer, ADXLxxx fra Analog Devices, nogle fåes gratis samples :-)

formatting link

--
mvh / regards

Christian
Reply to
Christian B. Andresen

"Repzak" skrev i en meddelelse

ca. 20x4x6cm men kan varierer...

måde Har selv tænkt på noget lign. man kan bla få nogen små sensorer der indeholder væske, hvor man så kan se vinkel ifht tyndekraften, med problemet er at de er følsomme over for G-krafter. Hvis flyet drejer skarpt bliver kuglen/magneten/væsken "trykket" over i den ene side, bare af G-kraften...og den drejer endnu mere den forkerte vej indtil den nok vender på hovedet...

Men det kan godt være det ender med sådan noget, da flyet bare skal flyve ligeud+dreje ligeså stille engang imellem.

Hvike systemer bruger man egentlig på rigtige fly?

Man skulle også kunne stabilere det ved hjælp af jordens magnetfelt, men så giver det nok problemer hvis der er jern/magneter mm på flyvet...

Piezo-Gyroer kan også bruges men de "drifter" ligeså stille+dyre (Så skal der en reference til hvad der er neutral en gang imellem)

Andre billige muligheder?

-Kamera der ser horisonten.

-Optisk mus sensor (Virker den i det infrarøde område?)

-Hvad men "photodiode" arrayen i en CD/DVD kan den bruges i IR området?

--
Med Venlig Hilsen
Johannes
Reply to
Johannes

"Christian B. Andresen" skrev i en meddelelse:

Ja, det kommer der, til at styre bla GPS og Altimeter/servoer/modtager/sender osv. (PIC16F628 eller noget større)

formatting link

0.html :-)

Hvordan kan man bruge dem til det?, hvor mange sensoren kræver det, og "drifter" de ikke ligeså stille?

Jeg har en enkelt "MMA2300D 250g X-axis acceleration sensor" fra Freescale(Motorola), kan den bruges til noget?

PS. Husk at der kommer Told+25% moms af "værdien af pakken" og "toldservice" administrations gebyrer på ca 125,- hvis man bestiller gratis samples i IKKE EU-lande som feks USA(Freescale), medmindre "værdien af pakken" er under "bagatelgrænsen" på de 80,- ...

-- Med Venlig Hilsen Johannes

-- Jeg beskyttes af den gratis SPAMfighter til privatbrugere. Den har indtil videre sparet mig for at få 9 spam-mails. Betalende brugere får ikke denne besked i deres e-mails. Hent den gratis her:

formatting link

Reply to
Johannes

Jeg ved ikke så meget om det.

Det gør der ikke :-) Jeg har modtaget MANGE mange samples, så sent som i sidste ud.

--
mvh / regards

Christian
Reply to
Christian B. Andresen

Christian B. Andresen" skrev i en meddelelse:

ok, jeg kigger lidt mere på det, men det bliver nok for dyrt, ifh til thermopile sensorer.

Fra hvilke firmaer?, hvor er de sendt fra?

Jeg blev også lidt overrasket!, da jeg skulle betale ca 220,- for told+moms+gebyr til FedEx, for nogle få samples fra Freescale, fordi værdien var på ca

46USD+forsendelse(selvom det var gratis). Men det er nok fordi de er sendt direkte fra USA, eller måske har toldskat/FedEx lavet en fejl?

Jeg har også før modtaget samples fra Maxim/Dallas og der skulle jeg ikke betale noget, men de blev også sendt fra England som jo er medlem af EU.

--
Med Venlig Hilsen
Johannes
Reply to
Johannes

Jeg kunne forestille mig, at du kunne bruge et 3D accellerometer i stedet for ?

-og dem ved jeg noget om :-)

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej et lille bidrag !

jeg fløj svæve flyvning for en del år siden, og har en lille praktisk viden om hvadfor nogle kræfter man er oppe i mod.

Og det er tyngde kraften (TK) og centrifugal (CK) kraften, når man flyver lige ud er man kun påvirket af TK. men i det øgeblik man begynder af dreje bliver man også udsat for CK. men der er umuligt at mærke hvilken en man er påvirket af, dvs.lukker man øjnene kan man ikke vurdere hvad der i realiteten er op og ned, der er kun en sikker indikation på hvad der er op & ned og det er at man kan se horisonten, og den kan man selvfølgelig lave kunstigt med en gyro. Så den der læsning med accellerometer har jeg ikke megen tiltro til !

/Carsten

Reply to
Carsten

"Carsten" skrev i en meddelelse news:42725ab2$0$79464$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk... > Hej et lille bidrag ! >

Og, - det har jeg også, - fløjet svævefly. Flyver man korrekt, ligeud og drej, er det ALTID nedad, der, hvor man sidder. det er horisonten, der er skæv, når man drejer. Bedst forklaret er vel, at det er nøjagtigt som på f.eks. en motorcykkel der i et sving, alt efter hastighed i forhold til svingets karakter, ligger mere eller mindre på siden. Manden sidder i samme stilling som cyklen. Ud fra dette, vil det være særdeles vanskeligt at bruge nogen form for lod til at indikere maskinens hældning. Hvis jeg laver et 60° drej, (maskinen krænger 60°) vejer jeg det dobbelte, altså 2G, og sidder dog "lodret" i sædet. Altså, - Horisonten, eller gyro, eller lignende form.

Hilsen Erling

begin 666 p.gif M1TE&.#EAH0`1`( ````3S/___R'Y! $```$`+ ````"A`!$```+_C(^IR^T/ MHYRTVHNSWKS[#X9B!I0.D*"(JJBL]"[ES,54;#_Y>>P!GF*X*C[#JSA:!9._ M)>UGZCFC-%34>+4VH;9CTY6%8J7;K_BL-&)96JYZ+0VWR$ E^TU];Z_ENCJ/ M!X:G9R581M@WEC@4. AW=\@UT[:'Z+0D,VE9:

Reply to
Erling & Lene Nansen

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse:

Ja, måske, må kigge lidt nærmere på den mulighed.

Så er du jo den rette at spørge :-)

Hvordan virker det?, er det ikke noget med at man kan måle vinklen, hvor accellerationen går til?

Men vil den ikke "drifte" til en side over lang tid? ligesom gyroer gør, eller vil den hele tiden kunne føle "vinklen til tyndekraften", uden at bliver påvirket at andre krafter(feks skarpt drej)? Kort sagt har den en fast "reference" at gå ud fra, eller skal man have en anden enhed til det? (Sensor der kan se horisonten eller jordens magnetfelt osv...)

Det er fordi at rc-flyet skal kunne flyve af sig selv uden kontrol i feks

10minutter, så man kan ikke bare "kaliberer" det væk en gang imellem, som man nok ellers ville kunne.. Og ligegyldig hvordan flyvet vender (på hovedet), skal den straks rette op til normal flyvestillig.

Hvis det kunne lade sig gøre med accleration sensor vil det også være bedre, da man så ikke er afhængig af temperatur forskelle mellem jord/luft, som med jo er med thermopile sensorer.

Man kan købe en "lidt dyr" enhed, der bruger 4 thermopile sensorer(2axis), som virker (DST60 nogen der har datasheet?)

formatting link

Fandt også noget på:

formatting link
der kombinere gyroer+accellerometer.

--
Med Venlig Hilsen
Johannes
Reply to
Johannes

"Carsten" skrev i en meddelelse:

"Erling" skrev i en anden meddelelse:

være

Altså dur det med lodet ikke, medmindre med IKKE drejer(Hvilket jo ikke er så sjovt..) Det bliver nok lidt en blanding af at en sensor "se" horisonten+gyro(eller måske accelerometre), da gyroen alene ville "drifte"(flytte neutral referencen) over tid, så man skal have en reference i form at feks horisonten.

Det er et krav at det skal virke over længere tid, så det skal kalibere sig selv ifht horisonten.

--
Med Venlig Hilsen
Johannes
Reply to
Johannes

Hej, bare en lille ide!

Jeg går ud fra det kun drejer sig om at stabilisere flyet under "lige ud" flyvning, skal lige siges jeg ikke har skid forstand på fly.

Trikket kunne være at få en 3D-acc. sensor. (eller 2 stk en-dimentions acc sensore) Under helt lige flyvning er der kun en kraftpåvirkning fra neden (tyndekraften).

Ønsker du at dreje til siden, kommer der et input fra fjernkontrollen til at påvirke servoen til styring af haleroret (eller hvad der nu styre drejningen af flyet), dette bliver registret af en microcrontroller der nu ignorere alt input fra acc. sensoren og fastholder den servo til højde styring (hvis den da ikke også benyttes under drejningen). Når drejesignalet fra fjernkontrollen ophører (eller er tæt på en "ligeud" referance), begynder microcontrolleren at korigere og stabilisere flyet til vandret position, vha. servoerne der styre drejning.

Dette virker ikke fungere i praktisk hvis acc. sensoren måler resulterende kraft, fordi det teoratisk vil kunne lade sig gøre at hælde flyet i en vinkel på 45 og samtidig have en sådan hastighed at centripital kraften er helt lig trynde kraften, den resulterende kraft vil snyde flyet tilk at tro det flyver lige!!

Måske kan det redes vha. en gyro eller retningsbestemte acc. sensore, hvis det kan fås.

Hjalp det nogen...?

Er der egentlig ikke stabiliserings kredsløb som standart på nogle fjernstyret fly?

Mvh Thomas

Reply to
Thomas

ADXL kredene ? Ved du noget om dem ?

--
mvh / regards

Christian
Reply to
Christian B. Andresen

"Thomas" skrev i en meddelelse:

Ja i starten, men senere er det meningen at det også skal kunne styre sig selv automatisk, vha MCU+GPS+diverse. (En slags UAV) Man flyver flyvet op i en god højde manuelt, trykker på en "knap" så skal flyet selv flyve hen til et valgt GPS punkt, dreje og så flyve tilbage(automatisk), hvorefter den landes manuelt. Hvis det da kommer tilbage hehe :-)

Til det vil jeg bruge følgende:

-Holde sig stabil ifht horisonten men Krængeror(ailerons) og holde højden med Højderoret(elevation). Det er et højvinget fly, så det hjælper også lidt på stabiliten, men hvis nu vinden får den rundt på hovdet eller lign, skal den helst finder tilbage til "level"!, med noget styring som jeg netop mangler at finde helt ud af..

-Dreje og blive styret med "sideroret(rudder)" Den klarer MCU+GPS+Mig.

acc....

Ja!

Jo på nogen enkelte dyre modeller, ellers kan man købe noget styring ved siden af man kan sætte på. (gyroer mm)

Men jeg tror bare jeg køber en FMA Co-pilot ind til videre og så bygger videre på den, så det passer til mit formål. Det kommer nok også en gyro+accelerationmetere på.

Tak for hjælpen alle sammen!

Det kan være jeg opdaterer jeg om projektet, en gang når det virker :-)

--
Med Venlig Hilsen
Johannes
Reply to
Johannes

Hej Johannes,

På en del "sample-sider" står der at de opgiver en toldværdi og du kan så være uheldig at en emsig tolder øjner din pakke (jeg har fået betydeligt dyrere pakker leveret uden toldafgift fra non-europæiske destinationer).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.