Problem med "Fremstilling af print på den lette måde"

Hej, Jeg bruger det papir, der er anbefalet i dokumentet og har ikke nogen problemer med at få toneren smeltet ordentligt fast på printpladen. Problemet er, at der i mellemrummet mellem printbanerne ofte er noget vidt stads. Når printet er vådt kan man ikke se det - det er først, når det er tørt og man holder det op mod lyset, at man kan se det. Ætser jeg det som det er, får jeg ikke ætset nok væk pga. det hvide stads. Jeg har derfor siddet og kradset alt det hvide ud manuelt inden ætsningen.

Det skal siges, at mellemrummet kun er 0,4 mm. Ved store mellemrum er der ikke nogle problemer. Kan det hvide stads være kalk fra vandet? Eller er det rester af papiret? Er der andre, der har haft dette problem?

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen
Loading thread data ...

Hej Kim

Er det Epson papiret eller det fra Harald Nyborg ?

--
Mvh Max
Reply to
Max

Det er Epson S041126 papiret. Kan det være fordi jeg simpelthen varmer for meget på det? Jeg bruger lang tid med strygejernet, da jeg vil være sikker på, at det er kommet ordentligt over.

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Hej Kim

Jeg er næsten sikker på det ikke er varmen, jeg bruger selv et meget varmt strygejern og har ikke problemet. Jeg har da godt bemærket at printet kan være helt hvidt hvis man tørre det inden ætsningen. Men det har nu aldrig generet mig, men det skyldes måske at jeg ætser med saltsyre/brintoverilte istedet for ferrieklorid eller finætsekrystal.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Ok, jeg bruger jernklorid. Hvad er den mindste afstand mellem to printbaner/signaler du bruger, når du anvender denne teknik?

Jeg havde faktisk først kun 0,2mm mellem banerne, men gik over til 0,4 mm for at se, om problemet forsvandt. Det blev lidt mindre men forsvandt ikke. Det er ikke alle banerne, der er hvide. Det er enkelte stykker ind imellem og man kan kradse det hvide væk med en negl eller lignende - hvis man ellers kan ramme ordentligt uden at kradse for meget toner væk. Nogle steder sidder det bedre fast end andre. Jeg bruger min elkedel til at varme vandet op, som jeg opbløder papiret i. Der er selvf. en hel del kalk i elkedlen, men mon dog det kan være kalk. Så burde det vel også være synligt, når pladen er våd.

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Her kan du se et eksempel på hvilke problemer det giver:

formatting link

Jeg har ætset printet temmelig længe i håb om at slippe af med de uønskede forbindelser. Afstanden mellem banerne på dette print er 0,2 mm.

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Hej Kim

Omkring 10 mil eller 0,25 mm.

Jeg tror ikke på at det skulle være kalk.Det er måske det blanke lag der er på papiret der brænder fast, måske aligevel et varmeproblem, men det kan man jo afprøve.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Kim Therkelsen skrev:

Hej Kim

Jeg er rimelig sikker på at det er papir rester. "Når jeg er færdig med at stryge smider jeg printet i kogende vand to minutter, så kan jeg fjerne det meste papir. Det gør jeg så 3-4 gange så er papiret af. På denne måde undgå man at slide på toneren, som selvfølgeligt ikke er godt, da syren nogen gang kan trænge igennem og fjerne noget kobber der ikke skal væk. " Se:

formatting link
Det hvide er papir, jeg har været omhyggelig med at få alt papiret af mellem banerne. Er der en særlig grund til at du bruger en clearance på 0.4mm ?

Mikkel

Reply to
Mikkel Lund

Hej Mikkel, Standard i Eagle var vidst 0,2 mm da jeg lavede mit første print. Jeg satte så clearance op til 0,4 mm for at se, om resultatet blev bedre. Jeg vil gerne have en forholdsvis lille clearance af flere årsager. Efter at have skrabet det hvide stads af og ætset printene er resultatet dog blevet godt. Når jeg kigger på dit print kan man tydeligt se papirrester på toneren. Det kunne man faktisk ikke så meget se på mine print - papiret kom meget let af efter at have ligget i kogende vand med lidt sæbe i omkring 15-20 minutter. Faktisk falder det næsten selv af. Jeg hælder også mest til, at det sikkert er papirrester, der sidder mellem banerne. Det er dog noget af en opgave at sidde og fjerne det manuelt. Kommer jeg til at skulle lave en del print, kunne jeg nu godt finde på at bruge fotoprint istedet.

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Kim Therkelsen skrev:

Ja, der skal arbejdes lidt. Men med verbatim papir, kan man rimelig nemt se om det er papir mellem banerne, og det kan gnides ad.

Det kunne jeg ikke.

Reply to
Mikkel Lund

Hvorfor? Jeg må tilstå at jeg aldrig har prøvet at bruge fotoprint, men det lyder da lidt lettere og også som om, at der nærmest er garanti for succes hver gang. Er der nogle ulemper udover at man skal have en lampe? Jeg spørger bare af ren uvidenhed...

Reply to
Kim Therkelsen

Nej. Du skal bruge en lampe og afhængig af hvad du bruger skal du lige ha fundet ud af belysningstiden og en tur ned i Matas og købe noget natriumhydroxid som fremkalder. Det er så det. Bortset fra at fotoprint er dyere så forstår jeg ikke at nogen gider rode med, at stå og stryge flere minutter på et print og bagefter skal ha det i opvaskevand og så kontrollere om det hele nu er som det skal være for måske at starte forfra. Et fotoprint koster 18-20kr og der er du sikker på et perfekt og professionelt resultat hver gang og det tager 15 minutter at lave når du har prøvet det et par gange.

--
Peter Andersen
www.mespilus.dk
Reply to
Peter Andersen

Helt enig.

Hvis man tager skridtet videre så er rigtige fabriks print også ved at være ret langt nede i pris, tag f.eks. Olimex, hos dem koster 160x100mm dobbeltsidet print 223 kr incl. forsendelse.

Hvis man laver 8x5 cm print så koster fotoprint hos Elfa 14 kr pr. stk og færdige print (incl. huller, komponent placering, loddemaske og gennemplettering) koster 55kr, dvs. at man har 42 kr. pr. print til at betale printboremaskine, lyskasse, bor, sin egen tid osv.

Jeg er kommet til den konklusion at jeg laver for få print til at jeg kunne nå at spare nok til at bare værktøjet er betalt, for slet ikke at tale om tiden der bliver brugt på det.

Reply to
Flemming Frandsen

Kim Therkelsen skrev:

Jeg har ikke haft gode erfaringer med at bruge overheads, det er sværet at få toneren til at dække helt. Måske er der nemmer med kalkerpapir. Ligeledes ville jeg ikke til at bygge en lyskasse. Det for valgte jeg stryge metoden, og nu virker det for mig.

Mikkel

Reply to
Mikkel Lund

Du har netop overbevist mig om at jeg i fremtiden ikke skal bekymre mig om at lave print, med mindre de er håndtegnede med blæk direkte på printet. Eller skåret i folie, hvilket kan være en hurtig løsning, hvis man lige skal have smidt en bro og et par kondensatore på et lille print.

Mvh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn

En flot og professionel anskuelse, men som en ganske almindelig amatør med begrænsede midler givet vil tøve med at tage til sig. Også noget med at vide hvordan man skal levere data til printfremstillingen.

Hvis du selv lægger printet ud i et CAD-program er det oplagt at få printet lavet på fabrik, men strygejernsmetoden er ligesom noget nemmere hvis du står med en fotokopi fra et tidsskrift eller en PDF-fil med printlayout.

Bare min bemærkning.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

Det var nu heller ikke en kritik af at bruge tid på at lave print selv, der kan så vidt jeg kan se være 3 grunde til at lave print selv:

1) At man godt kan lide at lave print. 2) At man laver så mange print at det kan svare sig at købe (og vedligeholde) værktøjet. 3) At man ikke kan vente de 14 dage det kan tage at få printet med posten.

For 16 år siden havde jeg alle 3 grunde, nu har er jeg til fabriksprint; tiderne ændrer sig, snøft.

Med Olimex er det ekstremt nemt, du sender dem bare den eagle .brd fil som du har lavet så ordner de resten, men selv med andre værktøjer er det ikke særligt slemt at lave gerber filer.

Reply to
Flemming Frandsen

For 16 år siden var jeg ikke engang klar over at man kunne bruge "stryge" metoden mht. printkortfremstilling.

Men givet - skal man have et pro-print billig lyder din løsning som en rigtig god en (vidste ikke engang at det var så billig...får mig til at overveje det)

Men jeg vil stadig bruge stryge metoden da jeg får resultatet HER og NU og kan hurtig lave et nyt hvis jeg laver ged i den. Jeg gider ikke vente til næste weekend før jeg får resultatet af min værdifulde fritids eksperimenter, så heller her og nu.

Har iøvrig fået en god ide med at ombygge en laser-printer til at printe direkte til PCBet og ved at opvarme kobberet på forhånd.

Ellers er det jo mulig at skrue ned for blusset på en alm. laserprinters varmelægme for at det skal være nemmere at overføre til printet.

Reply to
Maxwell McHamster

Maxwell McHamster skrev i meddelelsen ...

Mange problemer :-)

  1. Du skal have overført toneren fra selen-tromlen og til printet. Dette skal overføres elektrostatisk, da tromlen ikke tåler berøring. Ved papir sker overførslen med en tynd tråd under papiret hvor det passerer selen-tromlen. Tråden er modsat polariseret af tromlen, (nogle tusinde volt). Overførslen kan ikke umiddelbart ske til dit print, da kobberet vil ødelægge det elektrostatiske felt. Du kunne så koble højspændingen direkte til kobberet på printet, men da vil det være en "flade" der trækker i toneren fra selen-tromlen, og ikke som ved papiret, en linie. Så overførslen vil givetvis ende i en voldsom udtværing af billedet.

  1. Fikservalserne har slet ikke varmekapacitet til at opvarme en printplade. Forvarmet print går ikke, da selen-tromlen ikke har godt af varme.

  2. En pæn dynge problemer med mekanisk at få printet til at passere i printeren.

mvh Orla

formatting link

Reply to
Orla Pedersen

Kalkepapir er betydelig bedre, men det kommer naturligvis meget an på hvilken printer man bruger.

Det er også langt fra nødvendigt. Du hænger bare en lampe op et sted og lægger en glasplade over dit print for at holde begge dele sammen. Det behøver slet ikke være så avanceret :-)

--
Peter Andersen
www.mespilus.dk
Reply to
Peter Andersen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.