Firkantgenerator

Hej Max,

Så lærte jeg også noget i dag :)

Er spejlet ikke normalt lavet af en _tyk_ skive glas og i så fald, hvordan krummer man sådan et ?

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren
Loading thread data ...

Hej Søren

Selv meget store og tykke spejle, altså flere meter i diameter og mange tons er ikke så stive at de kan bære sig selv og bevare faconen. Man benytter mange forskellige former for mekanik, f.eks. flere tusinde små hydrauliske cylindre under spejlet som man så styre på. Moderne store kikkerter indeholder ikke et spejl mere, de indeholder hundredevis enkelt spejle man så indstiller så de kommer til at virke som et hulspejl, ofte er disse enkeltspejle monteret på et pizo element som man jo kan styre.

Hvis du har interesse i at læse lidt om den slags er der en udmærket artikel om det eroupæiske VLT som består at 4 stk 8,2 meter kikkerter der er koblet sammen. (VLT = very large telescope)

formatting link

Mvh Max

Reply to
Max

Et filter alene kan ikke gøre det, der er nødt til at være en form for blander/deler der skaber nogle subharmoniske. Man kan jo ikke få hørbare signaler ud af blot at filtrere noget ultralyd.

Nah, elendig vil jeg ikke kalde den, det er måske snarere mig der er en pernittengryn med lidt for gode ører, LOL! ;-) Er nok blevet 'miljøskadet' af at udvikle høretestudstyr, jeg kan ikke _tåle_ hvis man kan høre den mindste forvrængning i testtonen, LOL!

Nej, ikke sådan lige ved hånden. Men jeg vil skyde på den er langt under 0.1%. Men der skal så pokkers lidt til før det er hørbart, når det er sådan en fin snerren, altså høje harmoniske.

Ok da, siden det nu er dig. ;-)

formatting link
Med de to 680pF og potmeteret på 47K går den fra ca. 5 til 50KHz. Men den kan svinge med nærmest hvad som helst af kondensatorværdier.

Det er da fjollet at filtrer lavere frekvenser end grundtonen væk, de er der jo ikke alligevel. Et lavpasfilter med stort Q er mere effektivt.

Joh, men filteret skal være pokkers godt for ikke at tilføje forvrængning (og støj). Det er stadig svært at slå en god RC oscillators medfødte lave forvrængning og støj.

Du ku' da ellers passende lige opfinde en lille temperaturkompenseret ensretter til den her lille 'swinger'. ;-) Frekvensstabiliteten er vist ganske god, så med en bedre ensretter ku' det bliver en ret sej lille generator.

(poster fra Google her, kunne af en eller anden grund ikke se dit indlæg på min OE... :-/)

Reply to
Ulrik Smed

Hej Max,

Tak for info.

Det vil jeg straks gøre, rart med lidt adspredelse når loddekolben laver unoder og sætter tingene forkert sammen ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Ulrik,

Ja, det var nok et dårligt ordvalg, jeg tænkte vist på de "filtre" man blander med i en radio.

Så skræller du vel også evt. PVC-isolering af ledningerne i dine audioprodukter ;)

Du har vist ikke været til mange rock-/punkkoncerter med de ører ;)

Tak skal du have, den må jeg prøve at mure op til 1kHz :) Har i øvrigt fundet en sjov lille digital sinusgenerator i SO8-hus, med SPI-port til at sætte frekvensen (mellem 1,5Hz og vist 25kHz), den vil jeg prøve at få fingre i et eksemplar af og se hvad den kan.

Tjaa, jeg vil nu personligt hellere lave et båndpas, men det er jo selvfølgelig en smagssag (og så får man også has på evt. restbrum fra forsyningen).

Det vil vise sig hvorvidt det går eller ej, men der skulle ikke være behov for stejle filtre, så jeg tror det kommer til at spille OK :)

Det er da i hvert fald værd at lege lidt med :)

Jeg har også set indlæg der først dukkede op her flere dage efter deres datering, så der er nok en eller anden server der har fået hikke.

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

der er

blevet

_tåle_ hvis

dine

Hehe, næh sjovt nok, så går jeg ikke det mindste op i kabler, og egentlig heller ikke så meget i lydkvaliteten i elektronikken, når det 'bare' er til musik. Min holdning er nok nærmest at 'det ka' man sgu ikke høre, når musikken spiller!' ;-) Til gengæld var jeg højttalernørd engang, hjemmelavede bånddiskanter, fik andenplads i DM i højttalerbyg i '91, osv. Højttalere er efter min mening så meget det svageste led i kæden, at jeg ikke gider rode med småfejl i resten af signalvejen.

ører ;)

Godt gættet!

SO8-hus,

25kHz),

kan.

Ok, lyder sjov. Den er garanteret, om ikke andet, amplitudestabil.

væk, de

jo

restbrum fra

Tjah, smagssag og smagssag. Hvis jeg skal ofre 2 ordener på et filter, vil jeg hellere bruge begge ordenerne på at fjerne harmoniske med 12dB/oktav, istedet for at 'spilde' den ene orden som højpas, og kun få 6dB/oktav lavpas. Forsyningsbrum løser man i forsyningen! ;-) Iøvrigt vil det store Q give en betydelig højpasvirkning også, selvom det er et 2. ordens lavpasfilter.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej Ulrik,

Det bliver vi ikke uenige om :)

Jamen tillykke... Blæremås ;)

Sikkert meget rigtigt - jeg er nu selv meget tilfreds hvis det spiller bare nogenlunde rent.

Et let gæt ;)

Ja, det er jo en af fordelene ved at bruge et digitalt signal - ikke så meget flimmer med amplitudejustering.

Et elliptisk filter kan laves rimeligt selektivt med forholdsvis få komponenter :)

Enig, men det er ingen skade at få løst det endnu bedre ;)

Elliptisk filter ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.