Gamle computere (eller på nudansk: "retro computing ")

Hej Jeg er ikke klar over om dette er det perfekte forum til mit indl=E6g, men jeg pr=F8ver alligevel. Jeg er samler af gamle Hewlett Packard lommeregnere og computere. Ofte har jeg t=E6nkt p=E5 om det kunne v=E6re sp=E6ndende at m=F8des med andre me= d interesse for gamle computere. Er her andre der kunne have samme interesse i at m=F8des?

Mvh Johnny

Reply to
Johnny Bjoern
Loading thread data ...

"Johnny Bjoern"

Mange skal jo repareres på den ene eller anden måde og det hører fint til her i gruppen ;)

Lommeregnerne kan jeg tilslutte mig. Dog er min samling ikke stor og mere bred (ikke kun HP). Det hele startede med en gl. Canon med røde lysdioder fra '74 for en slik på loppemarkedet. Fungerer og ser ud som var den kun brugt 1 måned. Computerne - i hvert fald ikke endnu. De fleste i min samling har krævet én eller anden form for rensning eller endog reparation. Lækkede batterier, knapper der kun svært fungerer og er fulde af møg. Kort sagt, de skal splittes helt ad og alt renses. Belønningen er dog stor - de bliver som 20 år yngre. Og så er der dem, der decideret skal repareres. Typisk noget med elektrolytterne i inverteren (dem, der har en sådan) der er blevet dårlig med tiden. Dem, der blot sidder som afkobling er på ingen måde kritiske og giver sjældent problemer (med mindre det sjældne sker og de kortslutter i stedet for at tørre ud (= åbne)). Oftest er resultatet dog at regneren virker, men displayet er svagt (især ved VFD displays). Efter skift lyser displayet straks mere klart op. Er den fysiske plads til det kommer jeg filmtyper i inverteren i stedet for elektrolytter. Det er små værdier der skal bruges og størrelsen på polyestertyper er skrumpet meget og oftest behøves kun 1/3-1/2 af den værdi der sidder i (de har taget højde for at elektrolytter bliver ringere med tiden (sådan gør man sjældent i dag)). Så kan man sætte strøm til den også om 100 år og den vil springe i gang fuld af liv som dengang den forlod fabrikken.

Vedr. gamle computere må det for mit vedkommende blive C64. Har lavet en simpel A/D converter "bånd-stations-emulator", så jeg kan afspille "bånd" via computerens lydudgang - eller brænde det på en CD. Så kan jeg køre både turbo tape og en del originale "bånd". Mange båndafspillere er jo totalt slidte og hvis ikke, kræver de både smøring og udskift af gummidele. Smøring kan lade sig gøre, men gummidele kan være svære at skaffe. "Press play on CD player" :D Modsat en udtjent båndstation med dertilhørende slidte bånd virker det ikke bare hver gang - men hver eneste.

Hvis da ikke bare det spil jeg lige lyster kan loades fra MMC64 (SD kort), det er nemlig kun nogle spil der kan det - dem der også er compatible med turbo tape compression. Så loader det som var det brændt på cartidge. Må se at få købt efterfølgeren til MMC64 og en MP3-afspiller til den også. Har selvfølgelig også en lille del originale cartridges. Mrs. PacMan oven i købet stadig forseglet (+ en uforseglet). Men ellers er perlerne blandt cartridges jo Guldkornekspressen og Hugo.

En start kunne nok være at fortælle dit geografiske område. Der skal temmeligt meget til før jeg gider tage til Nordjylland eller Bornholm ;)

Mvh Morten

Reply to
Morten

t til

r

ler

er

ningen

et

r

obling

t

Oftest er

e
.

er

(de

=F8r man

r og den vil

=E5nd"

=F8re b=E5de

lt

Sm=F8ring

ay on CD

nd

d

. M=E5 se

=E5. Har

i

e med

Hej Morten Godt at se respons s=E5 tidligt!!! Jeg bor i Lemvig-omr=E5det, i Vestjylland.

Kuk-kuk, kom frem I andre...

Mvh Johnny

Reply to
Johnny Bjoern

Jeg har en DEC Alpha Station med død PSU (røgen er sluppet ud). Jeg kender absolut intet til farvekoderne ud af PSU'en.

Og skulle der være en med kendskab til Archimedes A310, hører jeg også gerne... Jeg har også sådan en stående, men kan ikke finde ud af at bruge den... :-( Jeg er også interesseret i at vide noget om interfacet til dens "Podules".

--
Mvh
Jesper Poulsen
Reply to
Jesper Poulsen

Vestjylland er lidt lagt væk. Men har da nogle HP PA-RISC maskiner i kælderen. Og en del andre gamle Unix maskiner. DEC VÁX stations og den slags. Det meste kører desværre NetBSD, da de originale styresystemer er svære at skaffe.

--
Lasse Jensen [fafler at g mail dot com]
Linux, the choice of a GNU generation.
Reply to
Lasse Jensen

Hmmm.. Jeg har en gammel SparcStation 330, men mangler en tape til at installere fra..

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Uhh-ha, der ramte du lige noget i mig. :-) Jeg kørte Archimedes i nogle år, og lavede lidt forskelligt legetøj til den. Har iøvrigt stadig min RiscPC stående køreklar.

Jeg lavede et I/O podule med nogle 8520'ere fra en Amiga. Og et par RAM projekter, en 1-til-4MB udvidelse (uden print, stablede 32 stk. 1Mbit kredse :-), og senere et print med en ekstra MEMC og 4MB, så man kunne komme op på

  1. Har stadig en 310'er stående med 8MB RAM. Kunne godt være til salg hvis det var. :-) Den virker, bortset fra at forbindelsen fra RAM-printet og ned i MEMC-soklen er lidt dårlig.

Jeg har også diagrammer over 310'eren. Og et Eagle 2 TV-kort, SCSI-kort og DAT-streamer og lidt andet. De sidder vist i RiscPC'en lige nu.

Det er lidt sjovt, for idag sidder jeg og programmerer ARM på jobbet. Den samme kerne som Acorn opfandt dengang. Utroligt der skulle gå så lang tid inden folk rundt om opdagede at den er smart. Nu sidder den i en masse forskellige uC'er og håndholdte tingester, fordi den har så god ydelse i forhold til strømforbrug.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Så kan du måske give mig et kursus i hvordan man bruger dyret? :-)

ARM er en genial arkitektur. Og transistortallet er ikke vokset meget over årene. ARM2 havde ca. 31000 af dem og ARM6 har ca. 35000.

Og ift. clockfrekvensen. ARM8, ARM9 og ARM11 har et MIPS/MHz-forhold større end 1.

--
Mvh
Jesper Poulsen
Reply to
Jesper Poulsen

Ja, det burde jeg kunne.Grundlæggende er det jo bare en windows-agtig desktop man sidder ved. Eller booter den ikke en desktop, men en DOS-lignende skærm? Normalt starter de op sådan her:

formatting link
Hvis du har det billede, ja, så sætter man sig bare ned og bruger den. ;-) Åben Apps, start !Draw og tegn lidt (savner sq stadig det program, det er en genistreg). Save ved at klikke midterknap, vælge save, og trække ikonen til der hvor man vil gemme (en anden genistreg, der er ingen filerequesters, alt er drag/drop). Man skal ha' åbnet destinationsfolder på forhånd. Load ved at dragge ind i programmet, eller dobbeltklikke.

Heh, ja det lyder næsten som en vits at så lidt kan udgøre en fuldfed 32bit riscprocessor. Har også kodet assembler på den engang, det er lidt specielt, men man kan lave nogle totalt fede, hurtige ting, instruktionerne er særdeles kraftige af risc-instruktioner at være. Conditional udførsel på alle instruktioner, ikke bare branch, og mulighed for at shifte registerindhold på regneinstruktioner et vilkårligt antal bits, uden det tager ekstra tid (barrelshifter). Og seperat registersæt til hurtige interrupts, osv. Der er forresten indbygget Basic (vildt hurtig) og assembler i systemet.

Ok, det var jeg ikke engang klar over. Cool nok! :-)

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Johnny Bjoern skrev:

Ak ja har da en af de første bærbare, en Osborne stående. ved ikke om den virker.

mvh Erik

Reply to
ER

Er der nogen der kan bruge en Silicon Graphics "Challenge" supercomputer?

12 parallelle processorer, bruger strøm som en stor landsby, med regne- kraft på størrelse med en billig bærbar anno 2007. Den står og fylder i vores kældergang. Åh! Størrelsen? Hvis man er en fingernem dværg (ja-ja, vertikalt udfordret person) kan man indrette den som luksus-brusekabine (der er plads til både barskab og fjernsyn bagerst).

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Det ser bekendt ud.

Ja, det er go'. En kammerat og jeg (vi er begge nørder ud over det sædvanlige) brugte en hel aften på den uden at blive klogere... :-(

Jeg har set ganske voldsomme grafiske gerninger lavet i basic. Feks.

640x480 (eller noget i den stil), realtime zoom i Mandelbrots mængde. Eller 2000 sinus-plots i basic (på Amiga kræver det blitter-assisted assembler at lave noget lign.).

Jeg har kig på en ARM-controller der yder 240MIPS@200MHz.

--
Mvh
Jesper Poulsen
Reply to
Jesper Poulsen

Det er rart at se, at andre osse interesserer sig for gamle computere. Det jeg oprindeligt ville, var at h=F8re om der var interesse for at m=F8des et sted i Danmark, og sammen mindes gamle dages teknologier og vise andre noget af det man har skrabt sammen gennem tiden. Man kunne osse her benytte muligheden til at bytte/handle sig til en eller anden stump som man har manglet. Den britiske klub for HP-n=F8rder har af og til haft noget lignende, se evt.:

formatting link

Mvh Johnny

Reply to
Johnny Bjoern

Hvor står den og hvad skal den koste?

--
Lasse Jensen [fafler at g mail dot com]
Linux, the choice of a GNU generation.
Reply to
Lasse Jensen

LOL! :-) Jamen hvad er det mere specifikt i ikke kan få den til? Kan du ikke f.eks. åbne Apps og tegne i !Draw eller starte !Edit eller !Paint, eller hvad?

Heh, tror jeg har den Mandelbrot zoomer endnu. Den er ret fed. :-) Ja, Amigaen var også sjov, 68K er dejlig at skrive assembler på. Jeg byggede min helt egen lille 10MHz 68K maskine og kodede til den med Seka på Amiga

1000'eren. Bygget på veroboard med ledninger, og havde A/D og D/A og sågar et 384x256 grafik-'kort' bygget som fuglerede med TTL'er og en statisk RAM. Jeg har den endnu, tror da osse den virker, den kan lave sort/hvid PAL signal som jeg viste på en lille 5-tommer CRT. Det var tider. :-)

Roder selv med en Atmel SAM7 for tiden på jobbet. Den er ikke helt så hurtig, men fin til vores tympanometer. Styrer grafikdisplay og laver toner og modtager og filtrerer mikrofonsignal og styrer stepmotor samtidig.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

DTU, Kgs. Lyngby.

Jeg tror du må få den for at fjerne den. Vi skal betale for at få den smidt ud. Jeg spørger chefen mandag.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

I såfald skal jeg gerne give den et godt sted at tilbringe alderdommen.

--
Lasse Jensen [fafler at g mail dot com]
Linux, the choice of a GNU generation.
Reply to
Lasse Jensen

Taler vi dværg str. L eller XL?

--
Lasse Jensen [fafler at g mail dot com]
Linux, the choice of a GNU generation.
Reply to
Lasse Jensen

Den er på størrelse med et amerikansk køleskab af de store.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Så længe det ikke er bornholm ;-)

--
Lasse Jensen [fafler at g mail dot com]
Linux, the choice of a GNU generation.
Reply to
Lasse Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.