Strulande TV-apparat.

Hej!

Jag har en 4 =E5r gammal Philips 32PW8505/12. Bilden har b=F6rjat flimra och f=E4rgerna blir lite konstiga ibland. I b=F6rjan var det bara n=E4r TVn var varm som det h=E4nde. Men nu kan det =E4ven vara s=E5 just n=E4r jag sl=E5r p=E5 TVn. Vore tacksam om n=E5gon kunde s=E4ga vad det kan bero p=E5.

Har en bekant som jobbar i en radio/tv aff=E4r. Han sa att det m=E5ste vara n=E5t fel p=E5 "eletronstr=E5ler=F6ret" och att det kostar f=F6r mycket att byta ut det och att jag ist=E4llet borde kasta bort den och k=F6pa en ny. Men det var v=E4l ett ganska v=E4ntat svar att han ville att jag skulle k=F6pa en ny... Vore bra om n=E5n vet om det =E4r v=E4rt att l=E4mna in den p=E5 reparation, eller om det till och med =E4r n=E5t jag skulle kunna byta sj=E4lv.

Tack p=E5 f=F6rhand!

Reply to
vediC
Loading thread data ...

Vore bra om nån vet om det är värt att lämna in den på reparation, eller om det till och med är nåt jag skulle kunna byta själv.

Jag hittade en sida för en tid sedan som beskriver olika fel som en monitor kan ha, visserligen hade du en tv men jag tänkte att det kanske kan vara intressant läsning iaf.

formatting link

/Chrille

Reply to
Chrille

"Bildröret" kallas det normalt för och det är den glasskärm man tittar på när man tittar på TV. Jättedyr att byta. Lönar sig inte om TV:n är några år och garantin gått ut. Om det är bildröret som är felaktig vet jag inte, dock är det inte otroligt. Kan även vara glapp någon annanstans bland elektroniken.

Reply to
Ken
< snip >

det är sådant som idag sällsynta tv-reparatörer ganska snabbt kan avgöra med olika trix, problemet är att ingen idag vill betala för den tiden reparatören lägger ned på just felsökning innan 'domen' och ev. åtgärd

Blir så i samhälle där grejorna massproduceras maskinellt och priset är litet medans timmarna för en person som gör ett intelligent jobb kostar mycket.

Om man tänker tillbaka till 60-70 talet så var det tvärt om. manskap var billigt och utrustning och grejor väldigt dyrt, och det tänkande är kvar bland vanligt folk som inte kan förstå varför reparatörren vill ha 500:- timmen, transporten > 250:- och grejorna som byts ut bara kostar några tior...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Förr när jag jobbade som TV-reparatör hos Philips (1973-1978) betalade folk oftast en reparation istället för att köpa nytt. Då bytte folk bara TV:n när den var så gammal att den var utsliten. På den tiden felsökte jag och reparerade genom att bytta ut enskilda komponenter såsom transistorer, dioder, kondensatorer motstånd m.m. hemma hos folk. Alltså reparation på komponentnivå i vardagsrummet. Då hann jag ofta med cirka 8 apparater på en arbetsdag inklusive resa med bil mellan folks hem. Idag har jag lite svårt att förstå att jag hann med allt det. Man var bara inne och gjorde jobbet på en kvart eller så. Redan då kostade en reparationerna från 150kr till normalt flera hundralappar och tusenlapp om det var dyra fel att reparera.

Reply to
Ken

Ja , det låter som bildrörsfel. Jag har själv kasserat många nyare Philips 32:or pga detta.

Beklagligt. /Morgan

Reply to
Morgan

Tycker det låter som en glappande lödning någonstan bland dom heta komponenterna på korten. Satt själv i vintras med min Philips för 3:e gången och lödde fast komponenter på korten.

Ge den en smäll i sidan eller ovanpå och se om fenomenet förändras, gör det det så är det normalt en glappande lödning alt sprucken komponent.

Janne G

Reply to
Janne G

Philips = Dålig kvalitet?

Reply to
pbdelete

Uppenbarligen hade dom en tillverkningsserie av bildrör en period som var väldigt dåliga. Made in China, eller???

Reply to
Ken

"> Uppenbarligen hade dom en tillverkningsserie av bildrör

Dom HAR en, nej FLERA, dåliga tillverkningsserier av bildrör. Philips har haft stora kvalitetsproblem med sina bildrör i 5-7 år nu. Dom går mycket ofta sönder, bra mycket mer än konkurrenternas rör. Felen är oftast periodiska kortslutningar mellan elektronkanonerna och jord. Sedan ett par år har Philips slagit samman sin bildrörstillverkning med LG.

Reply to
MB

Det ar allt härliga tider att vara tv-reppare då... Knacka rör i K70 & K80... K9 med sina Byx55 dioder, kaskaden å det... Nuförtiden går det ju nästan inte att komma åt lödsidan på chassiet om man inte har den med sig till "kliniken" och vänder uppåner på hela skiten... Jag drev eget 1982-2002 och åkte runt med min serviceväska i trä som jag ärvt av min företrädare :-) (Det står fortfarande Phillips Miniwatt på utsidan av den...) Den sista Phillipsen som var "på platsen-servicevänlig" var nog K40, men dock går det med viss envishet att fixa några vanligt förekommande fel även i CP110. Som jag skrivit tidigare så verkar Phillips komma med ett "skräckchassie" ungefär vart 11:e år, tänker nu på G110...

--
--
Hälsningar från Hönö
 Click to see the full signature
Reply to
Thomas Jensen

"MB" skrev i meddelandet news:XN_Je.143449$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

Usch, har dom det? Förr var ju det skit med tunnhalsrören som t.ex. Blaupunkt och flera körde med, och då var ju Phillips A66140X/A66410X i det närmaste outslitliga... Blev dom slöa så kunde man "blåsa" dom så blev dom som nya igen. Om man vågar sig på att regenerera ett bilrör av idag så riskerar man att bränna bort katoderna helt och hållet i stället för att återställa bariumoxidskiktet... Det fanns en gubbe här i göteborg som hade som firma att renovera bildrör. Han svarvade av halsen på röret, svetsade tillbaka en ny hals (från USA) med ett helt nytt elektrodsystem, evakuerade röret och det blev som ett helt nytt. Om man lämnade ett kasst rör till honom i utbyte, så fick man ett renoverat för 1000:- Om jag inte minns helt fel så hette firman Viking bildrör och låg andra våningen i en kåk på övre husargatan i GBG.

--
--
Hälsningar från Hönö
 Click to see the full signature
Reply to
Thomas Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.