sändarmoduler

Hej

Någon som vet var man kan få tag på sändar/mottagarmoduler för 433 MHZ. Bhiab har med 10mW uteffekt. Jag skulle behöva kanske 100 mW en 1-2 km räckvidd ungefär. Misstänker att de billiga komunikationradioapparaterna för 433 MHZ som man kan köpa för 399 kr/2st använder sådana.

mvh/Håkan

Reply to
Håkan Olsson
Loading thread data ...

Du får inte sända med så hög effekt på den frekvensen. Licensfria typgodkända apparater på den frekvensen får max använda 10 mW. Anledningen är att man annars riskerar att störa radioamatörer som har primär tillgång till 432-438 MHz.

Jag har som jag har skrivit tidigare i inlägg i den gruppen av misstag stört ut fjärrkontrollen till en byggkran med en vanlig amatörradiosändning på ca 35 W och jag kan verkligen inte rekommendera fler tillämpningar på den här frekvensen, du kan åtminstone inte alls lita på kommunikationen.

Apparaterna du avser brukar använda 466 MHz där man får använda något högre effekt (men jag kommer inte ihåg exakt hur hög). Det har också funnits små kommunikationsradioapparater på 433 MHz men dessa hade avsevärt kortare räckvidd just på grund av den mycket lägre effekten.

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Nja, 446 MHz är det och 0.5 W ERP.

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Oj, skrev jag verkligen så? ;) Tack för påpekandet, självklart menade jag 446 MHz!

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Tack för upplysningen.

Egentligen är det ju konstigt att de små modulerna på 70 cm bandet är lagliga de ligger ju som du säger och stör amatörtrafiken Har själv varit radioamatör en gång i tiden. mest på 2m och kortvåg CW.

Vet du någon modul på 446 MHZ som fungerar som de små som BHIAB säljer och som kan använda en litet högre effekt typ 100mW

Håkan

Reply to
Håkan Olsson

Ja, det är en märklig historia och det är definitivt ett problem. Många amatörradiorepeatrar på 70 cm-bandet har infrekvenser kring 433 MHz och ligger alltså och lyssnar på frekvenserna som dessa LPD-enheter använder med följd att framförallt i storstäderna är det nästan omöjligt att använda dessa repeatrar. Nu har iofs på senare år frekvenserna för

70-repeatrarna planerats om så att det inte är lika stort problem längre.

Ok, skoj! Själv är jag sällan aktiv tyvärr, några VHF contests kör jag ibland men inte mycket mer. Mitt call är SM6XMK och jag bor i Borås.

Jag har tyvärr lite dålig koll på sådana saker, någon annan här som vet?

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Kan du inte köpa ett par 446:or och använda dessa?

mvh Bengt / SM0KBW

Reply to
Bengt

fins det någon ERP-gräns här också - annars så motsvara en 17 dB riktantenn en effektökning 10 mW -> 0.5 Watt i en mycket smal riktning - har man motsvarande antenn på mottagarsidan så hjälper man upp känsligheten också i motsvarande grad på dessa normalt ganska okänsliga mottagarna...

det fins en allmän formel på dämpning mellan antenner om jag mins rätt:

dBloss = 32.4 + 20*log10(MHz) + 20*log10(km) (värden lika och över 1 km - värden under 1 km är inte tillförlitliga i ovanstående modell. ) för frifältsutbredning utan något hinder mellan antennerna, typ mellan två bergstoppar.

Medans okamura-hata på marknivå så gäller ungefär: dBloss = 32.4 + 20*log10(MHz) + 40*log10(km)

--
Med kännedom om uteffekt resp. minsta insignal
för godkänd data ut på mottagaren så kan man bedömma
om man har möjlig länkbudget för att lösa problemet.


Kom ihåg - en mottagare som är 17 dB känsligare än andra konkurenters 
mottagare, faktiskt motsvarar att gå från 10 mW till 0.5 mW
i uteffekt på sändaren i räckviddsökning.

- får du inte öka uteffekten på sändaren eller det finns
ERP-gräns,  så gäller det att hitta mottagare som har så god
känslighet som möjligt, kanske upphjälpt med LNA, samt
ha rejäl mottagarantenn med hög förstärkning.
Reply to
Torbjörn Ekström

Skulle jag kunna göra men modulerna ska sitta i en produkt som jag ev. tänkte sälja och det känns lite dumt att plocka sönder en komradio varje gång jag ska tillverka en. Tänk om jag säljer 100 st :-). Fast man kanske skulle plocka ner en och förhoppningsvis hitta tillverkaren av komponenterna.

mvh Håkan f.d. SM4MVW

Reply to
Håkan Olsson

Hej

Mycket matte var det

Har sparat undan dina exempel. Men i det här fallet skulle en riktantenn inte passa, möjligtvis om man kan öka känsligheten på mottagaren istället

tack för dina uträkningar

mvh/Håkan

Reply to
Håkan Olsson

men inte särskilt knepigt då jag skrev ut alla steg i första räkningsfallet (därför såg mycket ut kanske?) x Har man bara en miniräknare med LOG och 10 (antilog) eller använder 'kalkylatorn' i 'advanced mode' i XP så bör även en lekman lätt kunna hantera det med egna siffror.

Det som är intressant för jobbet är att hitta relevanta känslighetsdata på mottagaren samt dess bandbredd - dvs. hur mycket ineffekt den vill ha innan den är tillräckligt nöjd - uteffekten vet man ju oftast eftersom det är en säljargument...

---

Sedan bör man ha en viss koll på störnivån i omgivningen då termiska bruset inte är det som begränsar idag längre - utan vad datorer, lysrör och elektronisk utrustning i närheten sänder ut...

Vi hade ett fall med kund som inte kunde använda eller bli uppkallade via sina handmobilapparater när dom jobbade i sin egen verkstad, utan att först öppna portarna utåt.

efter uppställning av mätmottagaren så påbörjades proceduren se vad de starka (-60 dBm) och bredbandinga störningen kommer ifrån och man börja släcka ned maskiner, datorer olika typer av elektronik - och ingeting hände tills någon råkade släcka lysrören av misstag och hela störmattan bara försvann fullständigt.

Det var alltså lysrören med HF-don som förstörde radiomiljön fullständigt i lokalen - dom var CE-märkta individuellt, men ingen vill bry sig om vad som händer när de sammverkar i en anläggning.

---

Lysrör av den gamla herdeliga sorten med glimtändare och drossel har inga sådanahär bekymmer alls - problemet är att de inte går att köpa längre...

---

Dom som bygger sådant här idag kör med spreadspektrum på sin switchare och smetar ut störsignalerna över stort frekvensområde bara för att klara CE-märkning och dess

120 KHz filter... dvs. man lurar mätproceduren istället för att göra något åt problemet mha. filtrering.

Det gör att kanske dussinet starka störsignaler på diskreta platser i frekvenseområdet, med skramblinge nu istället flyttas runt snabbt i frekvens och förstör ett jättestort område

- dvs. området mellan 60-70 MHz till 450 MHz är helt förstör inomhus även om man pappersmässigt klarar CE-kraven...

IDIOTI!!!!

du kommer nämligen att råka ut för samma problem med dina 433, 446 MHz länkar om du har energisparlampor i närheten - glasröret med ledande metallångan är rena antenn - förmodligen bättre än vad många dipoler till Wlan mm. är...

Mottagar(na?) kanske kan ha riktantenner, medans sändaren är en omniantenn. Omniantenner har till sin natur låg förstärkning (dipol ca 2 dBi) - du kan förbättra läget med stackade dipoler som är utfasade rätt och på så sätt får en mer tallriktsliknande utsändning istället för munkringsliknande - dvs. med större antenn samlar effekten mer ut mot sidorna istället för att skicka stor del snett upp och snett ned i marken till ingen glädje för någon... - då har du fortfarande omni-räckvidd

Men - är det en ERP-gräns på utsändningen så får man inte leka med sådana antenner, och det enda du kan påverka är då på mottagarsidan med större antenner, LNA och bättre känslighet på mottagare.

Du kan hamna i ett läge med separat jätteantenner för mottagare och en klen pinne för sändaren - åt båda hållen just för att inte överskrida ev. lagstadgade ERP-gränser.

Kom ihåg - det är tumregler för rimlig dimensionering, men tar inte upp lokala avvikelse, reflexer, massiva byggnader ivägen mm. som kan inverka.

'Okamura Hata' med sina 12 dB länkloss per fördubblad avstånd ( 40*LOG10(km) ) stämmer erfarenetsmässigt väldigt bra med verkligheten med relativt marknära antenninstallationer och urban miljö.

Skall man vara petig så är nivån runt '42*log10(km)' om man mer strikt följer okamura-hata och värdet är empiriskt uppmätta med tusentals provmätningar i japan under flera år (och gör sig ett namn på detta).

med detta skall man ha i baktanken att värdet '42...' åker upp och ned lite beroende på markförhållande - är det öken och torr oledande mark så är värdet högre och i sverige så är det lite lägre än japan - vilket Telia fick skit för vid UMTS-tävlingen då konkurenterna använde den 'japanska' värdet medan telia använde den korrigerade svenska värdet ca 3 dB lägre (och därmed hälften till 1/4-del antal så många basstationer mot konkurenterna

- vilket inte var det politikerna ville höra iom. chans till arbetstillfällen för ögona)

Idag vet man att Telia hade den förmodligen mest korrekta värdet och mer optimerad (och billigare) lösning... men teknisk 'ekonomi' och optimerad lösning är inte något som räknas idag - utan det som ger arbetstillfällen, även om det innebär att bygga några kolkraftverk extra eller ett halvt kärnkrafterk bara för att få kvantitet... inte kvalitet.

politiker med sina ogenomtänkta beslut och prestigesaker som styr (PTS) är riktiga miljöbovar ibland, om man tittar på konsekvenserna... IMHO.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Tur att jag köpte 2 beg lysrörsarmaturer på "ta till vara" för 50 kr st att ha ovanför min elektronikhörna :-)

HO

Reply to
Håkan Olsson

Det finns fortfarande delar att få tag på.

formatting link
formatting link
formatting link
formatting link

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.