Reservkraft (bensin elverk) v.s elekronisk utrustning ?

Hej ! Skulle beh=F6va f=E5 en lektion i vad som g=E4ller runt elkraftverk och eventuell f=F6rs=F6rjning av elekronisk utrustning.

De flesta elverks specifikationer anger att de ej =E4r l=E4mpliga att driva elektronisk utrustning. Jag antar att de l=E4mnar "smutsig"/ oj=E4mn sp=E4nning (?)

Jag avser att anv=E4nda reservkraft till min fj=E4rrv=E4rmecentral vilket har en styrenhet vilket i sin tur tar hand om cirkulationspumpen. Man skulle kunna koppla f=F6rbi styrenheten och direkt in p=E5 pumpen f=F6r att sedan manuellt styra motor ventilen.

Sedan =E4r det en frys och kylsk=E5p som =E4ven dessa har elektronisk styrningi form av digitaltemp visning och b=E5da har digitala termostater.

Vad kan man k=F6ra och vilket =E4r helt uteslutet att koppla mot elverk avseende "elektronisk utrustning" ?

Reply to
Grodan Boll
Loading thread data ...

Jag läste nyss om en som hade problem med utspänningen från sitt lilla inverter-elverk, elektronik som inte fungerade. Han satte en stor drossel i serie på utgången och fick bort övertoner och spikar, sedan gick allting bra.

Lennart

Grodan Boll wrote:

Reply to
Lennart Andersson

Stereo apparater gillar inte "modifierad sinus" enligt tidigare postningar. Annars kan man sätta en sinus-ups efter reservkraften. Eller enklare form av laddare -> batteri -> sinus_inverter. Villaolja är tydligen okej att köra på "gården" för maskinellt bruk om man vill säkra tillgången på mycket soppa.

Med tanke på eventuell elransonering kanske det vore bra med diselmotor & generator i källaren.

Reply to
pbdelete

Detta helt beroende av elverk och dess reglerförmåga av utspänningen

små inverterverk med likströmsgenerator och fyrkantvågväxelriktare är klart knepiga att hantera för många förbrukare och passar egentligen bara till resistiva förbrukare som glödlampor, värmelement etc.

I prinsip borde utrustning med switchade aggregat gå bra, men EMI-kydd i ingångarna kan ge stora problem med fyrkantvåg (mycket höga spikströmmar vid varje spänningsomslag i perioden) och inverten går i skyddsläge eller rycker säkringar även vid små laster och tom. när utrustningen ej är påslagen - räcker med att sladden är ansluten...

trafo och växelströmsmotorer kan gå lite varmare än normalt med fyrkantvåg (kallas ibland för modifierad sinus...) pga övertoner samt beroende att spänningen är hög under lång tid i jämförelse med sinus för samma spänning och resulterar ca 30% med ström i drosslar och spolar som i motorer - något att tänka på när man driver kylkåp etc.

Dessutom kräver kylskåp och frysskåp stora strömmar vid start i 20 ampere-klassen vilket gör att de flesta inverterverk under 1 kW inte orkar dra igång kyl och frys trots att dessa bara drar 80 resp 160 watt när dessa väl är igång.

--
Större generatorer över 1 kW använder riktig växelströmsgenerator
med hyffsad sinusform (dagens nät-ström är inte mycket bättre iom. de 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

hmm. vet inte hur det är med dagens villaolja numera - men förr var det inte rekomendabelt pga villaoljan svavelnivå...

- om man inte gjorde som farsan förr typ 1969 och 200:-/kubik - tankade motordiesel både i villatanken och gårdstanken då det blev dyrare transport med två oljesorter än konstnaden för den något dyrare motordieseln...

det är lustigt att denna standardsäkning som nu sker pga outsorning och lokaloptimering mot vinster istället för att säkra nätfunktioner, diskuteras mer... och folk köper liknöjt reservagregat istället...

framförall är det farligt att göra det med 'varor' som energi då dessa aldrig kommer att bli någon överskott och prispress hur mycket man än producerar - utan används istället som utpressning...

När samhället ägde näten och med självkostnadsfilosofi så gick 'vinster' till att förvalta anläggningen bättre och nyutbyggnad - nu med outsourcning så går dessa resurser istället åt till att generera synliga pengar som sedan dränerar och skadar verksamheten.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Gillar dina kommentarer och kan inte ge dig annat än rätt.

"- om man inte gjorde som farsan förr typ 1969 och 200:-/kubik - tankade motordiesel både i villatanken och gårdstanken då det blev dyrare transport med två oljesorter än konstnaden för den något dyrare motordieseln..."

Farsan brukade öppna fönstret om det blev för varmt innomhus på den tiden! Det var enklare änn att gå och skruva ner rumstermostaten!

Familjebilen på den tiden var en Ford Customline -53;a med sidventil V8 Dubbla tankar, en för bensin och en för fotogen!

Idag har man ju för fan inte råd att vädra ordentligt.

Jag tycker att Staten (vi) skall tvångsförvalta elproduktionen och säkra tillgång och utbyggnad. Det samma gäller allmänna transporter och kommunikation typ telefoni och post. Med gemensamma krafter hade vi haft bredband över kraftnätet via två hål i väggen. Alla pengar som plöjts ner i fiberkablar skulle kunna läggas på att plöja ner elkabar!

Pepe

Reply to
Pepe

Tack Torbj=F6rn f=F6r lektionen =3D)

Det var en id=E9 att driva cirkulaionspumpen f=F6r att h=E5lla v=E4rmen men jag har en braskamin som back-up s=E5 jag sitter inte i sj=F6n. Men ibland f=E5r man f=F6r sig ide=E9r som man vill veta svar p=E5 och det fick jag s=E5 som sagt tack igen =E5=B4gott nytt =E5r!

Reply to
Grodan Boll

Kanske hårdare efterhållande av regelverk vore på sin plats istället. När det gäller telefoni så hadde vi fått dsl uppkopplingar långt senare. Då telia stretade emot med näbbar och klor mot allt vad internet hette. Fast plöja ner fiber med elkablar kanske vore något. Skulle t.om kunna vara lönsamt..

Reply to
pbdelete

Det där irriterar mig oerhört! Dessvärre verkar folk inte förstå vad som hänt och reagerar därför inte. Alla borde skrika högt och se till att vi ändrar tillbaka.

Reply to
Ken

"Grodan Boll" wrote in news: snipped-for-privacy@g47g2000cwa.googlegroups.com:

Såg ditt inlägg och har kanske ett liknande problem. När strömmen försvinner och man eldar kokar pannan på nolltid. Har haft en form av reservkraft till cirkulationspumpen iform av ett 12 volts batteri och en omvandlare till 220 volt (obs! novis inom elområdet så slå mig inte om jag säger nått fel :) Utrustningen fungerade inget vidare så nu funderar jag på nått elverk men där har jag noll koll för tillfället, har du några erfarenheter att dela med dig av?

/Ulf

Reply to
quaCkman

Sådana brukar dessvärre inte hålla så särskilt länge.

Reply to
Ken

Kanske dom är svåra att få tag på.. ?

Reply to
pbdelete

om man tittar på en sådan 220 och en dito 12-Volt (om man nu hittar någon sådan) så kanske man får en ide varför 220-pumpen håller 20-50 år med 24/7/365-drift...

tror heller inte att man vill hålla på med rörmokeri och byta pump vid varje strömavbrått (om det är så modernt att det är en kran på var sida om pumpen - det hade man inte i äldre installationer)...

ok, idag kan man med modern teknik göra drift av pumpen borstlös på samma sätt som papst-fläktar och hårddiskmotorer, men vet inte om sådana fins att köpa och i samma mekaniska kvalitet som 220-varianter.

och framför allt, hur många sådana fins installerade - rörmokeri och fastighetsbranchen hör nog till dom mer traditionella där man bara köper saker som man _vet_ fungerar.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Den 2006-01-06 19:21:05 skrev torbjorn.ekstrom :

Här finns det pumpar

formatting link

Enar Gustavsson

Reply to
Enar Gustavsson

hmm. är inte riktigt den här danfoss eller vad de nu heter i gjutgods med fläns som tål stormkokning från för friskt eldad ved/combipanna och har redan snurrat i 20 år.. - som jag tänket på...

Som kanske bekant så är cirkulationspumpar helt vattenfyllda, kyls av vattnet och lagrerna smörjs av vattnet (det är därför det fins en skruv baki för att rycka loss rotorn om den har varit avstängd för länge och inte orka starta självmant)

länken pekar på en motor, synbarligen med borstar (ingen fel i det - motorgeneratorerna 50/75Hz som fins i SL:s gamla signalsystem går säkert

10-20 år mellan renoveringarna och har släpringar och borstar - dessa är säkert över 3 cm tjocka när det är nyutbytt) men är nog inget jag skulle vilja ha i en pannrum för 24/7-drift år efter år. - det är betydligt robustare prylar där... - en cirkulationspump för pannrum är tämligen idiotsäkert konstruerat utan tätbussar vid roterande axlar etc. som kan slitas och börja läcka.

länken pekar på saker som passar just cirkulering av vatten i solpaneler etc. ungefär samma som vattenkylning av överklockade datorer (;-)) men vet inte vilken statisk tryck den tål (kan vara avsevärd när det stötkokar i pannan och får inte gå sönder av den orsaken) samt hur många år kontinuerligt den är avsedd att köras utan underhåll.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Den 2006-01-06 23:12:07 skrev torbjorn.ekstrom :

Jag tittade inte så noga på alla pumpar, men det fanns sådan utan borstar också. Pumpar där rotorn drevs av en magnet på utsidan av pumhuset. En vettig konstruktion om man får tillräckligt moment. Jag har bytt en sån där gjutjärnspum i min egen panna efter ca 10 år, den gick då bara under eldningssäsong. Den hade ingen skruv att lossa pumphjulet med, det hade dock den nya jag köpte från Clas Ohlsson. Att byta en pump äringet stort jobb om den inte sitter illa till. Jag var inte säker på att 12V var den bästa lösningen, tänkte bara i lite andra banor.

Man kanske kan hänga på en 12 V motor på utsidan av en 220 V pump. Just på den där skruven du nämnde, en kompromiss.

Enar Gustavsson

Reply to
Enar Gustavsson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.