Kabel till marksänd digitaltv?

Hej, jag funderar på att köpa mig en billig digitalbox för att kunna ta emot de fria kanalerna. Jag undrar vad är det för kabel som man använder i förbindelsen mellan boxen och själva väguttaget? Är det den vanliga antennsladden som man använder för befintliga analoga sändningar som man använder i det här fallet eller måste man ha den digitala koaxiala kabeln (ungefär samma som man använder till satelit eller internet bredband från UPC) ?

Tacksam för ett svar!

Reply to
MheAd
Loading thread data ...

Det är en helt vanlig anstennsladd för TV. Det är vanliga UHF-bandet som gäller 470-862 MHz.

Det går med en sådan också. 75 Ohm koaxial skall det vara. En koaxialkabel är inte "digital". Observera att du måste ha en egen UHF-antenn för att det skall fungera. Någon centralantennanslutning eller kabel-TV-anslutning duger inte.

Mer info på min hemsida

formatting link

Reply to
Ken

Enligt Teracom ska det gå att ta emot marksänt DigitalTV perfekt med vanlig takantenn från den Stockholmsdelen där jag bor.

Reply to
MheAd

Ja om den UHF-antennen täcker hela UHF-bandet och du har stark signal. Äldre UHF-antenner brukar inte klara de högre frekvenserna, dessutom kan kabeln vara dålig eller något filter dämpa. Mitt tips är att låna en box av någon du känner för att se hur bra det fungerar, eller köpa boxen på öppet köp. Många boxmodeller har dåligt känslighet i tunern och då krävs det troligen en hel del åtgärder för att få stark antennsignal.

formatting link

Reply to
Ken

Behövs ej.

Det beror på hur kabel-tv-utrustningen är konstrurerad. På mitt gammla jobb så har dom kopplat in en enhet i kabel-tv-utrustningen så att alla marksända digitalkanaler som kan tas emot vidareförmedlas i kabel-tv-nätet utan någon förvrängning.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Beror ju helt på vad för anläggnign man har.

Jo jag har ju skrivit det.

Förmedlas kanalerna ograverade via UHF-bandet?

Reply to
Ken

Beror ju helt på vad för anläggnign man har.

Jo jag har ju skrivit det.

Förmedlas kanalerna ograverade via UHF-bandet? Alltså så att man kan använda en vanligt box för DVB-T ?

Reply to
Ken

Beror ju helt på vad för anläggning man har.

Jo jag har ju skrivit det.

Förmedlas kanalerna ograverade via UHF-bandet? Alltså så att man kan använda en vanligt box för DVB-T ?

Reply to
Ken

tja, min DVB-T mottagare går på husets centralantenn ( 8 lgh hus) och allt handlar nog om att signalstyrkan är tillräckling - men inte så högt att det blir dist (IM) vare sig i centralantennens utrustning eller mottagarnas ingångssteg. Är länk och kabelbudget inom ramarna så bör det funka även i centralantennanäggningar - och funkar det inte så är det mera ett tecken på att den är misskött och ändå behöver översyn.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Det är inte så enkelt att distribuera UHF-bandet i sådana anläggningar på grund av de höga frekvenserna upp till 865 MHz. Därför är det ovanligt eftersom det blir dyrt.

Reply to
Ken

"Ken" skrev

Nu generaliserar jag en del men traditionellt har det varit så att SVT och TV4 har konverterats ner till lämpliga VHF-frekvenser i (flerfamiljs-) husets centralantennät. Möjligen har SVT1 skickats vidare i omodifierat skick, om den sänts på VHF. Alla andra frekvenser spärras tack vare de filter och antennförstärkare som sitter i centralen.

På senare år, i och med digital-tv, har man börjat modernisera centralantennanläggningar så att de klarar UHF direkt, utan nedkonvertering. Fortfarande använder man dock filter, eller selektiva förstärkare, som bara släpper igenom önskade signaler. Om det är gamla eller relativt stora anläggningar byter man ofta ut all koaxialkabel. I mindre eller något modernare nät kanske det räcker att byta ut filter eller antennförstärkare.

Funkar digital-tv i antennuttaget så är förmodligen centralantennanläggningen anpassad för detta.

Se länk för exempel på typisk centrallantennutrustning.

formatting link

Mvh Fredrik Östman, som reserverar sig felaktigheter och att ha missat något väsentligt.

Reply to
Fredrik Östman

Inte om det är byggt med hänsyn till hög frekvens redan från början, det är klanterierna och snålkraperi för 2:- lägre pris/m på koax gentemot bättre alternativ vid installationstilfället som man nu får betala högt pris för...

om man har för dålig anläggning så kostar det ungefär lika mycket som att installera allt på nytt då kablarna är väldigt stor del av anläggningen och dess förluster bestämmer systemprestandan [1]. Alla som har räkna på kablar vet att det hjälper inte att öka på uteffekten för att komma avsevärt längre utan sitter i situationer som att dubbla effekten krävs per 10 meter extra kabelsträcka och är inte rolig situation om det fattas 20 dB längst bort och man ligger redan på 1 mW uteffekt i förstärkaren...

Det är då man måste väga kostnaden mellan att byta all kabel i huset eller kostnaden för superförstärkaren inklusive justering av dämpning för närmast anslutna TV-uttag eller montering extra linjeförstärkare med elframdragning etc.

--

Hos mig har man  TV4 på kanal 68 (847.25 - 852.75 MHz) så det fins en 
viss intresse i området att just den delen fungerar på analogbandet och 
därmed är det öppet för DVB-T som här ligger betydligt längre ned i 
kanalerna (kanal 30, 29 ,61 ,58 ,33 för södertälje, 53, 56, 59, 50, 55 
för stockholm/nacka, dvs inget över 794 MHz och 3 kanaler runt 550 MHz 
(kanal 29 - 33)

Det är nog därför centralanläggningen fungera för mig.



---------------------------------------------------------------------------



[1]

Det är ju en Y^X situation där y är dämpningskonstanten (tex 0.8 gånger 
kvar av ineffekten i andra ändan vid 1 meter kabel) och x är i antal 
meter... Om y är högt vid höga frekvenser pga gammal/dålig/felvald kabel 
  så har man problem vid längre distanser... stora problem.

0.8^10 = 0.107 gånger kvar av inmatad effekt vid 10 meter
0.8^20 = 0.011 gånger kvar av inmatad effekt vid 20 meter
.
.
0.8^100 = 0.0000000002037 gånger kvar av inmatad effekt vid 100 meter

Omräknat till 10-logaritmisk domän så säger man antal dB dämpning per 
stäcka kabel - har man 1 dB per meter [~ 0.8 ggr per meter) dämpning 
som tex RG174-kabel vid 1000 MHz så har man 100 dB dämpning efter 100 
meter och kräver man -47 dBm vid TV-mottagaren så måste man trycka i 200 
Watt i kabeln 100 meter ifrån - och är kabeln 110 meter lång så krävs 
det 2000 Watt, är kabeln 120 meter lång så krävs det 20000 Watt etc.
Reply to
torbjorn.ekstrom

Samma i min mammas hus. Var Visat somhade kabel TV där, men dom tog ju bort kanal efter kanal. Så då bidde det marksänd digital i stället.

--

Mysko
Reply to
Mysko

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.