Genomplättering

Hejsan gruppen!

Sitter på ett litet problem, jag har använt mig av en en färdig kretskortlayout, ett dubbelsidigt kort. Något jag kommer att tänka på nu är att en del vior som går via komponentbenen. Funkar fint med resistorer, då är det bara att löda på bägge sidor, men attans tänkte jag inte på hur jag ska göra med komponenter som täcker ena sidans lödö, som kondensatorer..

Har ni några tips? Något som möjligt vore bra är tunn metallfilm som man kan klippa till korta cylindrar och löda dit i viorna.

Tips mottages tacksamt!

/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson
Loading thread data ...

Normalt så nitar man dessa. Borde finnas sådana på t.ex. ELFA att få tag i. Det är små kopparnitar som man kör igenom viahålet och pressar platt i en speciell nitapparat. Det går också utmärkt att knacka dit dem med ett körnslag och en liten skomakarhammare mot hårt underlag.

Efter att man nitat mot kopparn rekommenderar jag att man flussar lätt och löder lite på var sida, i synnerhet om man jobbar med radiofrekvent signalering.

Lycka till.

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
To mess up a Linux box, you need to work at it; to mess up your Windows
box, you just need to work on it.
Reply to
Ichimusai

Jag hittar inget sådant på Elfa, har du sett det där, isåfall hänvisning?

/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson

"Johan Olofsson" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@individual.net...

Hej

När jag gör layout själv brukar jag inte göra viorna vid sådana komponentben. Men med en färdig layout brukar jag helt enkelt lyfta de komponentera så jag kommer åt att löda översidan med en smal spets. De komponeterna får alltså sitta lite högre över kortet har man en smal spets behöver det inte bli så många mm. Lätt att bränna litet på komponentsidan så man får vara snabb och försiktig...

lycka till

Hälsningar Håkan

Reply to
Håkan Olsson

Jag har funderat på det, men jag känner inte att det kommer att bli så bra i mitt fall. Lutar mer åt att tillverka 'egna vior' , väntar förväntansfullt på inköpsställen angående Ichimusai tips, men tackar ändå.

/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson

Är det bara ben på kondingarna så är det väl bara att låta dom stå lite på "styltor". Värre är det med IC-kretsar o dyl kanske. Annars kan man använda benen i en IC-hållare. Man klipper sönder den och använder benen. Men då står ju komponenten lite löst kanske.(om du inte löder fast den i hållar-benet). Och så ska ju komp.benet få plats också.

Farnell har lösa stift att använda till IC-kretsar. Tillverkas av Harwin (519935) .Farnell nr 519-935 ;men är dyra 2.35 st + moms

/Per-Åke

--
Remove "extra" in my e-mail
Reply to
Per-Åke Andersson

formatting link
säljer dessa nitar...

/Daniel Forsgren

"Ichimusai" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@ichimusai.dyndns.org...

Reply to
Daniel Forsgren

"Daniel Forsgren" wrote in news:arntd.123694$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net:

Tackar för länken!

/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson

Som sagt är tror jag det inte kommer fungera så bra i mitt fall. Utan jag tänker köra på 'via-nitar'. Tror det blir enklare och bättre än bonmeck här och där ;-)

IC-kretsar har jag inget problem med dessa har ju sina ben väl åtkomliga på ovan som under-sida. Iofs kommer man inte åt runt om kring men det blir kontakt iaf.

/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson

dock räkna med att dessa rörnitar kostar en slant (20-30 öre styck) och priset har inget med kopparvikten att göra...

Allt sådant där småplock är dyrt och har alltid varit det...

Har du separata utdragna vior där det inte skall gå komponentben igenom samtidigt, så är det inget fel att bocka och löda genomgående tråd snyggt på båda sidorna istället.

virtråd är ypperlig för dito klenare övningar då det redan är försilvrat och därmed väter bra vid lödning.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Jag har inte kollat upp priset ännu, men det låter som mycket billigt i mitt fall. Haken är säkert att man måste köpa 1000 st. Jodå visst, är flera vior som inte går där komponentkroppar är ivägen, där använder jag ben-resterna från motstånden.

/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson

Du får gärna tala om vad de kostar när du får svar. Jag har sett dessa på Elfa förut och har för mig att de var rätt dyra.

/Ingvar

Reply to
Ingvar Esk

Dom hade inga som var i rätt storlek, så det blev lite bonmeck istället. Lödde tunna koppartrådar på ovansidan och drog dom genom hålet, satte dit komponenterna. Virrade tråden på benen på andra sidan och lödde.

/ Johan Olofsson

Reply to
Johan Olofsson

"Johan Olofsson" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@individual.net...

ska

Hej Johan! jag har ett reparationskit (CIR-KIT) med dessa genomföringar, verktyg och mönsterkortsraparationer typ nya lödöar som jag tror att bland andra

formatting link
har till salu. Jag sökte på mitt CIR-KITs art.nr. (6993-0082) och fick träff på deras sida...

/Peter

Reply to
Peter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.