Generator 3*400V

Hej Kan någon tipsa om en bra generator i bil generator storlek,har hittat en men den klarar bara att leverera 3*250vac skulle behöva en som levererar 3*400 vac , ska använda den till att driva värmepatroner med.

LJ

Reply to
Lj
Loading thread data ...

inget tankefel här?

normalt så är det 3*230v ac i generatorerna och om man annsluter mellan lindningarna så får man 3*400v

inget ont menat, bara kollar då många tar fel på detta

Reply to
Hannu Kandelberg

Y och D-koppel, ja.

blir mer nyfiken...

Vad drivs generatorn av - skall du ha 50 Hz så är varvtalet en viktig grej, minst sagt...

Jag misstänker att du måste ha en generator av den typen som sitter i bensin/dieselgenratorer med strömmatad rotor (för spänningsregleringens skull)

Det fins iofs lösningar som man kan hitta på Internet då med hjälp av kondingar kan få en vanlig 3-fasmotor att börja generera effekt - men har då nackdelen med strömuttag bara på en av faserna, att bara ca 1/3 - 1/2 av märkeffekten går att ta ut samt inte tål några större reaktiva laster som elmotorer eller liknade. - dom här generatorerna kan tvärt bara sluta att fungera vid påslag av olämplig last (typ vinkelslip), och måste magnetisera upp generatorn igen med likström (skapa remanens i rotor och stator) innan de får upp spänning vid nästa igångsättning...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Men om han nu ska ha elen till trefas värmepatroner så borde väl inte frekvensen vara så väldigt viktig? Jag vet egentligen inte, men det vore intressant att höra någon som vet förklara det närmare i så fall. Däremot kanske spänningen är desto mer viktig...

Det där låter lite jobbigt...

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
 Click to see the full signature
Reply to
Olof Lagerkvist

Därför vill man ha en synkronmotor.. ;) Man måste också ta hänsyn till 5-8% rpm slip när man räknar ut erfordlig rpm.

Reply to
pbdelete

En värmepatron är ju en rent resistiv last så frekvens har ingen betydelse. Spänningen lär inte spela så stor roll heller inom ett rimligt intervall, men eftersom P = U^2/R så kommer effekten att öka exponentiellt vid ökad spänning.

Mvh Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Visst. De nya Iore-loken på malmbanan matar tillbaka energi till 50Hz-nätet via omformarna när de bromsar, har jag läst om.

Reply to
Ken

om man använder motorgenerator eller 4-kvadrant frekvensomformare så borde det gå alldeles utmärkt.

motorgenerator är nämligen transparent ur effektflödesriktning.

att lyfta upp 54 * 120000 * 9.81 * 350 meter = 22249080000 ws => 6180 KWh

det är en skvätt - dock ändå inte mer energi än som motsvarar ca 618 liter diesel

fundera istället på vad SL eldar upp per dag med sina bussar typ 60 - 80 kubikmeter per dag...

eller lastbilstrafiken, för att inte tala om personsbiltrafiken...

anser nog att malmtransporten är en mycket ekonomisk historia ur energimiljöekonomisk perspektiv - även om man slänger bort det genom värma vagnshjulen hela vägen ned...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

För att återgå till min tidigare fråga så. ja generator typen är densamma som den som sitter i diesel generatorer ,blev lite osäker bara när det stod 3*250 vac på den.

LJ

Reply to
Lj

Då är den förmodligen Y-kopplad - eller helt fristående lindningar just för att enkelt få ut ett antal 230-volts uttag.

skall du ha ut 400 Volt så måste du koppla lasten som D-koppel runt 'stjärnan' (generatorns spolar kopplad som Y-koppel) då varje spole förmodligen bara ger 230 Volt och måste ta hjälp av de andra två spolarna i paralell/serie (hur man nu ser på det) i Y-kopplet för att höjas till 400 Volt mellan 'benen' i Y-kopplet.

Att strömmen är i 120 grader fasvinkel gentemot varandra gör att man måste tänka två gånger för att inse varför Y-koppel ger 400 volt och varför det inte blir bra om man nöjer sig att seriekoppla bara två spolar...

- om jag nu tänker rätt såhär på nattkvisten...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Det var standard med 110V likström för belysning vid denna tid. 50 Hz blev visserligen vanligast ganska snabbt, men det användes en uppsjö av olika frekvenser långt fram i tiden. Innan man byggde stora stamnät för el spelade det ju ingen roll om frekvensen var kompatibel med andra kraftverk.

Sverige valde att standardisera på 16 2/3 Hz, 15 kV någon gång runt

1915 tillsammans med ett antal andra länder: Tyskland, Norge, Österrike och Schweiz om jag inte missminner mig. (T.ex. Danmark var inte med)

Det finns en del andra lustigheter som vi delar med de andra 16 2/3 Hz länderna, t.ex. 80 och 132 kV enfasledningar som följer de vanliga 50 Hz kraftledningarna. Annars verkar 25 kV, 50 Hz alt. 60 Hz verkar vara ganska allmänt ute i världen för nya banor.

/Clas-Henrik

Reply to
C-H Gustafsson

Ok! Tack för ett bra svar

LJ

Reply to
Lj

det är bara att konstatera att Tesla - som uppfann 3-fas konceptet var hemskan smart då alternativet med två-fasmotor och 90-grader fasvinkel mellan faserna, kräver 4 ledare, medans D-koppel bara just kräver 3 ledare.

sedan kommer ju en massa andra fördela som Y/D-koppling för start av elmotorer. möjlighet att få 230/400 Volt beroende av koppling mm.

Sådant som nästan hade varit omöjligt i en tvåfas-nät med 90 graders skillnad.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

I Norge är det tvåfas system..

Reply to
pbdelete

kör dom med 90-grader mellan faserna där ???

eller är det delar av 3-fas system ??

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Han menar nog den gamla varianten norskt elnät som är trefas 3 x 130 V med 220 V mellan faserna (finns inte det i fler europeiska länder också?). Man kallar det tvåfas eftersom det alltså är två delar av ett trefassystem där man kopplar två faser till saker som går på 220 V, alltså i de fall vi använder enfas.

Fördelen är att man bara har 130 V mot skyddsjord vilket lär vara betydligt mindre livsfarligt om man själv råkar hamna mellan. Å andra sidan får man inte så där smidigt 400 V till saker som drar mycket ström vilket gör att man använder grövre ledningar och kör på 220 V istället med ökad brandrisk m m som följd.

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
 Click to see the full signature
Reply to
Olof Lagerkvist

Det där var ju lite före min tid, men det var väl ofta mittjordat system med 220 V mellan plus och minus och lamporna 110V kopplades mellan plus och jord eller minus och jord?

"1893, ASEA bygger och driftsätter den första svenska permanenta trefasöverföringen, mellan Hellsjön och Grängesberg. Överförd effekt:

344 kVA. Huvudspänningen 9 500 V och frekvensen var 70 Hz."

" I andra delar av Sverige byggde man generatorer för 25 Hz, t ex i Trollhättan. Ända fram till 1949 hade man 25 Hz i stora delar av Göta älvsområdet."

formatting link

M v h /Patrik

Reply to
Patrik Norqvist

motorerna behöver inte bli så hemskans stora förrän man börja köra flera kilovolt till motorerna istället numera.

i en gruva jag var i så var 2 KV matning väldigt vanligt till bergborrmaskinerna (kommer inte ihåg exat värde)

- och då börja tom. jag bli nervös...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Helt riktigt.

Intressant länk. Tack! Jag visste inte att 25 Hz var så populärt i Sverige.

/Clas-Henrik

Reply to
C-H Gustafsson

+Olof Lagerkvist wrote

..För att inte tala om hur stora och dyra dessa motorer blir, afaik så kör man ibland egna elverk/omformare och riktiga trefasmotorer pga att det blir billigare i längden att kunna köpa billiga trefasmotorer från tex sverige.

Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.