Backup

Tänkte att någon här i gruppen kanske har tips på en bra batteribackup.

Jag behöver driva ett larmkort(robofon) med tillhörande mobiltelefon (Ericsson GM12) med 12 volt. Det hela drar i viloläge ca 400 mA och upp till 1200 mA i arbetsläge. Jag behöver en bra nätdel som driver det hela samt när jag förlorar nätspänningen så skall den fortfarande driva allt via ett blybatteri. När spänningen kommer tillbaka så skall den ladda upp batteriet (detta kan ta god tid på sig, det behöver inte vara en snabbladdare!)

Jag har i dag redan ett 38 Ah blybatteri som jag tänkt använda till det hela.

Någon med bra tips på kopplingar?

Jag funderar på att köra det hela direkt på batteriet och sedan ha en CTek laddare parallellt på batteriet bara. En

formatting link
/
formatting link

Vad tror ni om detta?

// Tony

Reply to
Spamfree
Loading thread data ...

Det behövs inga särskilda kopplingar för det där. Se till att du har lämplig säkring på + ledningen mot förbrukarna.

Borde fungera utan problem.

Reply to
Ken

Se om det står uttalat att den kan användas på batterier med parallell last, annars välj annan laddare.

Det du behöver är en strömbegränsad laddare (2-3 amp) med konstantspänning @ 13.6 Volt och inte någon 'fancy' laddare som håller på med att ladda upp till 14.4 Volt, stänger av sig och startar först vid 12.6 Volt polspänning och åter igen går upp till 14.4 Volt, om och om igen ett antal ggr per dag. Det cycklar batteriet och slits ut fort i förtid...

--
En sådan laddare/strömförsörjning kan byggas själv med trafo, 
likriktarbygga, glättningskonding och en LM317 på kylplåt med en 
justerpot och motstånd (se national semiconductors appnötter). En 
felpolaritetsskyddsdiod och säkring är också bra att passa in.


/TE
Reply to
torbjorn.ekstrom

Finns det verkligen laddare som gör så?

Reply to
Ken

Skall maila till CTek

Då kan jag ta en gammal överbliven batteriladdare? :-)

Har du tips på vart jag hittar ett schema på en sådan?

// Tony

Reply to
Spamfree

japp - har gjord det misstaget med köpta dito från mascot redan för över

10 år sedan. (kostade mig > 80 mil i resa...)

dagen sk. helautomatiska laddare börjar ha en massa program och 'hyss' i sig för tex hantera djupurladddade batterier, pulsladdning etc. och det fungerar inte alltid så bra om man har parallell last med batteriet.

tex. överlagrad AC och pulsaddning är inte bra alls om det görs många gånger per dag på ett batteri, men spelar ingen roll om det bara sker några gånger i månaden.

för underhållsladdning typ vinterförvaring så vill man inte floating-ladda (konstantspänning) då det sliter något mera på batteriet än att ladda upp till 14.5 Volt, koppla bort och när självurladdningen gör att batteriet är ca 12.6 Volt 1-2 månader senare så laddar man igen... man kanske cyklar batteriet 10-20% i kapacitet.

när man floatingladdar på det sättet som krävs för backupbatterier (konstantapänning ca 13.6 Volt) så korriderar batterierna en aning mera än när batteriet 'bara' självurladdar och för standard SLA-batterier så räknar man med 3-5 år hållbarhet, medan skulle man ladda på traditionellt sett några gånger per år och sedan stå oanslutet självurladdning så kan samma batterier hålla 10-15 år.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

då behöver du bara kompletera med glättningskondensator (gissar ca 1000 uF per ampere är lagom - elektroniknördar brukar ha ett 'junkbox' med komponenter och/eller apparater att slakta... se till att kondingen är minst 35 Volt klassad.

LM317 eller L200C och hur det skall kopplas hittar du appnötter på internet, titta på linear technology och sagda national semiconductor mm.

Idag finns det dessutom så mycket nya olika kretsar som kanske passar - men se till att den har någon form av strömbegränsning så att systemet inte drar ut mer ström än trafo orka ge när tex. batteriet har blivit utkört och klarar kortslutning på ugångarna på obestämd tid. (batteriet kan svälja hur många ampere som helst när den är urladdad.).

--
jag köpte en helatutomatisk laddare @ 3 ampere på biltema (ser ut som en 
laptop-försörjning) som har 'lite' hyss försig, men kanske fungerar ändå 
- dvs. den laddar till 14.4 Volt och därefter går ned till 13.8 volt 
floating - dock har jag inte kollat vad som händer när man börja 
parallellasta och vilken strömstyrka som krävs innan den tycker att den 
skall köra upp till 14.4 Volt igen...

/TE
Reply to
torbjorn.ekstrom

Där gick illusionen att Mascot var ett kvalitetsmärke.. ;)

Macintosh sättet "vi vet vad som är bäst för dig"..

Vilken typ av laddning tycker du är att föredra?

Skulle man inte kunna ha flera batterier som man kopplar in och ut så att man slipper floatingladdning ..? En på laddning, en som driver sekundärsidan, och ett tredje som funkar som backup vid omkoppling (round-robin eg).

Reply to
pbdelete

För mig är Mascot fortfarande ett kvalitetsmärke. De Mascotprodukter jag använt under åren, både privat och i jobbet har alla fungerat klanderfritt. Verkar aldrig gå sönder. Den laddare från Mascot jag har för mitt batteri nu har inga sådana där konstigheter för sig alls. Den är helt perfekt för det bruk jag har, som hela tiden tar ut ström för diverse saker och där batteriet fungerar som strömavbrottsreserv och strömstötsutjämnare.

formatting link
Det finns mindre varianter också.
formatting link

Reply to
Ken

Kan tillägga att laddaren 2044 endast går över från underhålls- laddning till uppladdningsläge (ger 1 Volt högre spänning över underhållsladning) efter ett strömavbrott på nätmatningen och det passar mitt bruk perfekt. Man kan internt med trimpot justera laddspänningen exakt om man vill och spänningen påverkas även av temperaturen med extern tempgivare. Jag tror att alla Mascots moderna 3-stegsladdare passar för blybatteri parallellt med förbrukare.

Reply to
Ken

Kan tillägga att laddaren 2044 endast går över från underhålls- laddning till uppladdningsläge (ger 1 Volt högre spänning över underhållsladdning) efter ett strömavbrott på nätmatningen (inte låg batterispänning) och det passar mitt bruk perfekt. Man kan internt med trimpot justera laddspänningen exakt om man vill och spänningen påverkas även av temperaturen med extern temperaturgivare på några modeller. Jag tror att alla Mascots moderna 3-stegsladdare passar för blybatteri parallellt med förbrukare.

Reply to
Ken

Är det denna köpt?

formatting link
eller
formatting link

// Tony

Reply to
Spamfree

Jag för priset 1871:-+m hos Elfa så borde den fungera bra! Det var synd att den var så dyr! Annars brukar det ju sitta Mascot grejor i de grejor vi kör med på jobbet. Dom krånlar då aldrig.

// Tony

Reply to
Spamfree

nej, det var inget fel på själva apparaten, det användes bara på fel sätt med den laddningsstrategi den hade och passade inte för parallellast utan att cykla batteriet ofta.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Jag håller med att mascot verkligen optimerat kvalitet/funktionssäkerhet gentemot det pris man betalar och har sett många mycket dyrare kraftlösningar ha betydligt större felutfall.

Mascot bygger elektriskt sett robust och med välbeprövade lösningar/kretsar även om mekaniken länge såg ut som att det var/är något som veks ihop i källaren.

Att jag hade problem var bara att man använde fel grejor till fel typ av användning just för att man inte kände till beteendet på laddaren.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

hmm, det var den, ja (bara 2 ampere - vad man missminner...), jag har gott om tid resp. småbatterier så man behöver inte så hemskt mycket strömstyrka på laddaren.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

beror på användningen - du drar 0.4 ampere med ditt larmagregat, så alternativet att ladda till 14.4 volt och sedan låta batteriet med last ladda ur sig till 12.6 Volt för att påbörja laddningen igen innebär många cykler per dag och betydligt kortare livstid än att köra med floatingladdning - det var den missen jag gjorde med valda mascot-aggregatet och batteriet slets ut väldigt fort.

blybatterier skall inte uppnå 14.4 Volt mer än ett par gånger per år då denna höga spänning ökar korretionen på blygallren kanske 100-1000 ggr i takt vid denna höga spänning genetemot floating laddning på 13.4 Volt.

jag har också sett siffror på att batterier kan klarar ca 1200 cykler med 20% urladdningsdjup, men kanske bara 50 ggr om man laddar ur 80% av kapaciteten.

Det här varierar också med batteri-typ och om plattorna är av galler, rör eller platé-typ (massiv blyplatta med lite repor i typ - och är robustast av alla plattyper)

Det är spänningsrörelserna upp och ned som slite batteriet, accepterar man lång återladdningstid (flera dagar) så kan man använda 13.4 Volt som laddningsspänning och batteriet håller kanske uppåt 10 år, 13.6 ör ganska normal värde och 13.8 Volt använder när man vill att batteriet skall återhämat sig till 90% capacitet inom säg 10 timmar (typ i larmutrustning och UPS) - men håller då bara ca 3 år. Under 13.4 Volt floatingladdning så återladdas inte batteriet fullt ut om det har urladdats en bit ned och man får sakta men säker sulfaticering trots floatingladdning.

det är också noga att laddströmmen inte har 50 Hz brum eller pulserande ström när den är paralellkopplad med last - om batteriet fungerar som glättningskonesator så slits den också i förtid (korriderar).

- pulsladdning som många laddare använder sig av är bra när batteriet redan är urladdat, sulfaticerar och kanske skadat och behöver 'väckas' (och man har inget att förlora sas.) under kort tid i laddprocessen, men är inget som fungerar i längden med nära 9000 timmar konstantladdning per år.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Just den jag har är så väldigt kraftig (20A) och kostar därefter, det finns ju mindre modeller som kostar mindre.

Reply to
Ken

En Ctek som har "supplyläge" är:

formatting link
Den är dock mer än dubbelt så dyr som den Zafir 90 som finns hos Clas. Och har väl en massa funktioner som du inte har någon användning för...

/aw

Reply to
Anders Wiklund

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.