wie heeft hier verstand van

20 jaar geleden voor dat de chips er waren zag hier al een programma over:

formatting link

Reply to
nic
Loading thread data ...

"nic" schreef in bericht news:41646b69$0$44095$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

In 1960 waren er al chips. De ua709 b.v.

Hans

Reply to
JT van Es

"nic" schreef in bericht news:41646b69$0$44095$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Leuk. De transponder chipjes zoals ook bij katten en honden wel wordt ingebracht. Laatst ook in een discotheek in Rotterdam, vrijwillig, zodat de gasten makkelijker naar binnen kunnen of kunnen betalen. Het is alleen een uniek nummer dat de transponder bevat, er worden geen veranderlijke gegevens in opgeslagen. Transponders werken zonder batterij, de benodigde energie wordt gehaald uit de uitlees-zender. Dat de website er 666 bijsleept en andere kabbala onzin, tja.

Bereik is enkele meters, 10 meter hooguit. Het verhaal dat er inplantbare chips zijn met een groter bereik is vooralsnog onzin. En chips die communiceren met een satteliet is helemaal onzin. Ik zie dat in de nabije toekomst niet gebeuren ook.

De eerste stap zal wel een chip zijn die met je mobieltje communiceert (of het mobieltje van iemand die naast je staat) en dan de gegevens verder doorzend. Dat lijkt me zeer haalbaar.

Dat zijn bedenkelijke ontwikkelingen. Nog even en de hele Geneefse conventie kan in de prullenbak.

--
Thanks, Frank.
(remove 'x' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"nic" schreef in bericht news:41646b69$0$44095$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

IC's bestaan al lang, rond 1965 silicium diodes (oa. BA100) en sil NPN transistors (Philips BC 107-109) In 1966 de sil power transistors zoals oa. de 2N3055 In die tijd verschenen de eerste linears zoals de uA709 en de digitale RTL en DTL. De TTL 7400 serie kwam +/- 1971 op de markt.

Maurits

Reply to
Maurits

Heet tegenwoordig zigbee, rfid, etc.

/Eilko.

Reply to
Eilko

Weet je dat zeker ? Die zou ik (met een natte vinger) toch zo'n 10 jaar later situeren.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

over:

------ After graduating from the Univ. of Colorado, Widlar joined Fairchild and in 1965 designed the uA709, one of the first linear integrated circuits of commercial significance. It was a turning point in circuit design and implementation, and is still in the catalog even today.

------

1965, da's een mooi compromis tussen 1960 en 1970 ;)
--
Thanks, Frank.
(remove 'x' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Ik zag voor het eerst een chip (3 transistoren geïntegreerd op een schilfertje silicium, geplakt op een A4-tje) eind 1965 op het EML van Philips. De 709 kwam inderdaad pas een paar jaar later. Niet voor niets noemde Van Dam Elektronica in 1969 zijn rondom een 709 opgebouwde audioversterker de 'Science Fiction Amplifier'.

--
Groet,

Gerard.
 Click to see the full signature
Reply to
Blaandrager

"Blaandrager" schreef in bericht news:41652b44$0$817$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.hccnet.nl...

  1. Introduction Operational amplifiers (Op Amps) were first introduced in the early 1940's. These vacuum tube forerunners of the ideal gain block were primarily used as computational circuits in analog computers, e.g., to perform addition, subtraction, integration, etc. The first commercially available Op Amp on a single integrated circuit was the uA702, introduced by Fairchild in 1963. The first widely accepted Op Amp was the uA709 in 1965, which was soon followed by the still very popular uA741 in 1968, both originally from Fairchild.

The most important characteristics of an Op Amp are high open loop dc gain, high input resistance, and low output resistance. When using Op Amps with negative feedback, this leads to a well-defined and constant closed loop gain that is determined (within certain limits) only by the properties of passive external components, and not the properties of the Op Amp itself. An ideal Op Amp has the following properties:

a.. Infinite Gain b.. Infinite Input Resistance c.. Zero Output Resistance d.. Infinite Bandwidth e.. No Time Delay An important part of this lab will be to find out within which limits the properties of a real Op Amp are indeed negligible.

formatting link

Reply to
Heden

There are few living men whose insights and professional accomplishments have changed the world. Jack Kilby is one of these men. His invention of the monolithic integrated circuit - the microchip - some 45 years ago at Texas Instruments (TI) laid the conceptual and technical foundation for the entire field of modern microelectronics.

...

In 1958, he joined TI in Dallas. During the summer of that year working with borrowed and improvised equipment, he conceived and built the first electronic circuit in which all of the components, both active and passive, were fabricated in a single piece of semiconductor material half the size of a paper clip. The successful laboratory demonstration of that first simple microchip on September 12, 1958, made history.

Bron:

Groeten, Danny Sanders www (o o) ,---------------------------------------------------oOO--(_)--OOo-. | This message is printed on 100% recycled electrons. | `-----------------------------------------------------------------'

Reply to
Danny Sanders

"Blaandrager" schreef in bericht news:41652b44$0$817$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.hccnet.nl...

Die adverteerde er ook mee in de Elektuur wat net die naam had gekozen ipv ElektronikaWereld, prijs zat rond de 70 gulden per stuk. Na een half jaar was die gezakt tot een tientje.

Die van Dam had toen ook een leuke bouwset in de aanbieding, de Hart versterker. Een nagebouwde Quad 33/303. Alleen gaf de voedingstrafo een te hoge spanning af en was de stabilisatie van de endamp met een 3055 te licht. Quad gebruikte een zwaardere 40411. Tja, en dat kostte veel aan transistors in de output triplets voordat ik daar achter was....

Maurits

Reply to
Maurits

En die verkocht van Dam :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Ja, ik zie 'm... op bladzijde 605 van Elektuur van juni 1969. Maar heette Elektuur begin jaren '60 niet Radio Wereld? Ik moet nog ergens een exemplaar hebben uit die tijd...

Ja, ik heb die 'Technische Documentatie's' van Van Dam nog eens doorgebladerd, en genoten van de prijzen. In maart '69 kostte de SN72709BN ? 9,--, en de SN72709L ? 14,--. Een SN7490N decade-teller kostte 28 gulden. Helaas vond ik niet die minitrons terug die ik mij meen te herinneren, die 7-segments displaytjes met gloeidraadjes...

Was die naam 'Hart-versterker' niet ontstaan nadat het ontwerp ooit een ingrijpende vernieuwing had ondergaan, waarna er geadverteerd werd met de tekst: "Onze versterker heeft een hart-transplantatie ondergaan"?

In de winkel in de Snellemanstraat is mij ooit verzekerd dat de 2N3055 niet kapot te krijgen was. De enige manier waarop het hun tóch een keer zou zijn gelukt, was door er continu 40 Volt bij 4 A in te verstoken.

--
Gerard.
Reply to
Blaandrager

"Blaandrager" schreef in bericht news:4165acc6$0$816$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.hccnet.nl...

Ik heb ze helaas niet meer ;-) Er waren drie NL tijdschriften: Radio Elektronica, Radio Bulletin en Elektronica Wereld. Zie bijv.

formatting link

Die kwamen wat later, de nixiebuis was toen de norm. Die met gloeidraadjes heette geloof ik Numitron.

De 67 Volt voeding voor twee kanalen á 45 Watt zat echt aan zijn grens. Dat meer robuuste 150 W 40411 exemplaar in de seriestabilisator wat Quad er origineel instopte was wel goed bemeten. De jongens bij van Dam hadden ook een 60 V trafo laten wikkelen voor de eindversterker. De spanning was te hoog om de seriestabilisator 2N3055 in het safe operating area te houden, de robuustere 150 W 40411 kon dat wel. Misschien dat er later door hen een nieuwe trafo is verschenen en dat er wel een 40411 is geleverd. Op zich is het nog steeds een mooi ontwerp van Quad. Alleen de serie elco aan de luidsprekeruitgangen is achterhaald. Maar ja, wat moet je, een complementair PNP equivalent van een 2N3055 was er nog niet. Dan maar een asymmetrische voeding met uitgangselco.

De Hart 'ontwerpers'

formatting link
Het origineel
formatting link

Ontwerper Peter Walker van Quad was regelmatig in Rotterdam bij Transtec op bezoek. Hij was ook niet te beroerd om even een Quad II buizenbak te repareren waar wij bijstonden. Op de scope zat er een ringeltje op de sinus. Knipt er een weerstand uit en zet er een nieuwe in. Klaar.

Maurits

Reply to
Maurits

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

Yep, bakken vol met BSY87, 2N2904, 40410, 40409, 2N3055 Ze verkochten twee versies: een 2 maal 25 Watt en 2 maal 40 Watt exemplaar. De 25 watter bleef wel heel want die werkte op een lagere voedingsspanning. De originele Quad 303 is 45 Watt in 8 Ohm met een gestabiliseerde 67 Volt.

Maurits

Reply to
Maurits

Je kunt mij makkelijk aan het twijfelen brengen hoor, maar je moet natuurlijk ook niet alles wat je op Internet leest zonder meer voor waar aannemen ;-)

Mijn stapels Radio Elektronica's, Radio Bulletins, en vooral Elektuurs zijn groot genoeg om daar niet naar te hoeven te zoeken. En zelfs het stapeltje Radio Blannetjes uit '60/'61, weet ik blindelings te vinden. Maar het is me nog niet gelukt om dat bewuste blad dat ik in de strenge winter van '62/'63 van iemand cadeau kreeg, boven water te krijgen.

Klopt. Ook in hun teller uit 1969 gebruikte Van Dam nog nixiebuisjes.

Helaas lijkt mijn berg Elektuurs niet verder terug te gaan dan de halfgeleidergids van 1972 (= het moment van een verhuizing...). Van de periode daarvóór lijk ik slechts een paar loslopende exemplaren te hebben bewaard, waaronder het november-nummer van 1970 ("Alles digitaal"). Daarin verwijst Van Dam "voor de nieuwe cijferindicatiebuis (7-segment)" naar "onze oktober-advertentie". Maar op

formatting link
vond ik: "Von Toyo, Japan stammt die Ziffern- und Zeichenanzeigeröhre (Numitron, auch Minitron genannt) 3015-F mit einer 9 mm hohen Glühfaden-Anzeige." En zo (b)lijken we dus allebei gelijk te hebben :-)

--
Gerard.
Reply to
Blaandrager

Maurits, ik moet je helemaal gelijk geven. Onder een stoffige stapel vond ik niet één maar twee nummers: april 1961 (dat overigens het allereerste nummer lijkt te zijn) en mei/juni 1962, dus niet van Radio Wereld, maar inderdaad van Electronica Wereld (in tegenstelling tot wat ze in een latere periode deden lekker ouderwets gespeld). Redactie Bob van der Horst; dus kan niet missen. Het menselijk geheugen, althans het mijne, blijkt weer eens niet te vertrouwen.

--
Gerard.
Reply to
Blaandrager

"Blaandrager" schreef in bericht news:41666c39$0$822$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.hccnet.nl...

Werkte die Bob W. v.d Horst eerst niet bij RE en begon die daarna Elektronica Wereld en in 1965 opgevolgd door Elektuur?

Jammer, die zijn allemaal weg hier. Jampotontvanger enzo. Het staat nog wel gescanned op het net. Heb ooit nog de Transette gebouwd een draagbare MG ontvanger van Amroh. Ook weg. Een Amroh Step by Step 4 kit ook. Het enige wat rest zijn de bijbehorende boekjes.

formatting link

Reply to
Maurits

In mijn oudste Electronica Wereld (april '61) staat 'Bob van der Horst', en daarna, in elk geval tot in 1969, 'Bob W. van der Horst', terwijl ik in Radio Elektronica in diezelfde periode (ik heb gekeken in 1966 en

1969) 'W. van der Horst' als hoofdredacteur zie...
--
Gerard.
Reply to
Blaandrager

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.