Werking elektriciteits verbruikmeter

Hallo,

In het kader van het terugdringen van het onnodige elektriciteitsverbruik in mijn huis ben ik bezig geweest om het verbruik van allerlei apparaten te meten met een paar goedkope verbruiksmeters (b.v. Conrad). De meetresultaten liepen nogal uiteen. Dit ook in relatie tot het gemeten verbruik van de formele elektriciteitsmeter in de meterkast (Dit laatste door nauwkeurig het tijdverschil te meten tussen het oplichten van het ledje op de elektronische verbruiksmeter en dit om te rekenen naar een momenteel verbruik.)

Vermoedelijk liggen de oorzaken van de verschillende resultaten in de methodes van meten en berekeningen maar ook in de vervuiling van het net en m.n. de vervuiling van de belasting (schakelende voeding e.d.). Nu weet ik wel hoe verbruik (theoretisch) gemeten moet worden en de effecten van faseverschil I en U en blindvermogen (W vs VA) e.d. Wat ik echter niet op het internet kan vinden (via google) is zaken hoe de formele elektronische verbruiksmeters omgaan met die zaken als een vervuilde sinus van de spanning en de laststroom?

Weet iemand de theorie achter de meetmethodes te vinden op het internet (Nederlands, Engels of Duits)? En hoe moderne elektronische verbruiksmeters hier mee omgaan?

N.B. Ik plaats deze vraag in deze newsgroups omdat ik geen andere geschikte groepen ken.

Bu

Reply to
Bu
Loading thread data ...

Meetinstrumenten heb je in verschillende 'klasse'. De goede, dewelke doorgaans geleverd worden met certificaat, kom je zelden tegen voor huis-, tuin- en keukengebruik ;-).

Professioneel gebruiken wij bvb. de SPECOM-M30 van General Electic. Die dingen meten ongeveer alles wat je van een 'net-analyser' mag verwachten. Bovendien hangen die hier in een RS485 netwerk en worden de kWh standen remote uitgelezen, elk kwartier (+/- synchroon met die van de energieleverancier). Helaas zijn deze volgens mijn laatste info niet meer leverbaar :-((

Deze datasheet van Microchip zou je al een flink eind op weg moeten zetten:

--
Kris.
The goal of Computer Science is to build something that will last
at least until we've finished building it.
Reply to
Kris Peeters

"Bu" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik gebruik een Fluke 41 en Fluke 43 power analyzer. Dit zijn professionele power quality analyzers die alles meten en ook kunnen loggen. In de downloadbare manuals

formatting link
staat ook wat theorie over het meten aan het lichtnet uitgelegd.

YMMV, Folkert

Reply to
FJ

Als het je er om gaat om een verbruiksmeter te gebruiken om electriciteitskosten te besparen (en niet het milieu te ontzien) dan is het dus niet belangrijk hoe professionele analyzers zoals Fluke het doen - het gaat er dan veel meer om hoe die meter in de meterkast het meet.

--
Matthijs
vanaalten@hotmail.invalid
Replace 'invalid' with 'com'
Reply to
Matthijs

Google eens op "wervelstroom"

Reply to
Teetje

Moderne (dus niet die met een magnetisch draaiende schijf) verbruiksmeters zijn gebaseerd op de meetmethoden die ook in die analyzers van Fluke c.s. worden toegepast. Die theorie staat in de manuals van Fluke (nee, ik heb geen binding met ze...) begrijpbaar uitgelegd. That's all.

YMMV, Folkert

Reply to
FJ

De oude meters met draaischijf meten het werkelijke vermogen op analoge wijze. Ik weet dat er bij Philips vroeger een analoge multiplicator ontwikkeld is, een halfgeleider-component, die eveneens gebruikt kan worden om het werkelijke vermogen te meten. Tegenwoordig is het mogelijk de stroom en spanning te bemonsteren en daaruit het wekelijk vermogen te berekenen. Al die apparaten hebben een bepaalde nauuwkeurigheid en vertonen hun specifieke fouten. Ze gaan in principe allemaal goed om met blindstroom en niet sinusvormige stroom en/of spanning. Meestal is de nauwkeurigheid bij het maximale meetvermogen goed en wordt deze slechter bij lagere vermogens.

--
Veel plezier, Bert

Als je weten wil hoe het zit, moet je het uitzoeken.
Reply to
opapiloot

Neem een analoge multiplier,vermenigvuldig gemeten momentane spanning en stroom, bepaal de gemiddelde output, viola! vermogensmeter. Alleen is zo'n multiplier of onnauwkeurig, of duur. De duurdere meters doen dit analoog of met een microprocessor met 2 goede, snelle AD inputs.

De blindstroom/faze hoeft hierbij niet gemeten worden, tenzij je ze expliciet wilt weten.

Reply to
Sjouke Burry

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.