verhoudingen Natriumhydroxide ontwikkelaar

Wie weet de verhouding water / natriumhydroxide om ontwikkelaar aan te maken ??

gr dennis

Reply to
Dennis (news)
Loading thread data ...

Op Thu, 26 May 2005 09:24:39 +0200, schreef Dennis (news):

Ik meen dat standaard iets van 5 gram NaOH per liter water wordt aangeraden. Zelf ben ik echter te lui om de boel te gaan afwegen en

-meten, en mik ik op de gok een eetlepel gootsteenontstopper in een kleine ontwikkelbak met water. Met een proefreepje print kijk ik dan of het niet al te snel gaat.

Bovendien neemt de hydroxideconcentratie snel af bij gebruik, dus nauwkeurig afwegen is sowieso niet erg zinvol.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Dennis (news)" schreef in bericht news:d73tjn$mcp$ snipped-for-privacy@mirfak.it.vu.nl...

Hoi Dennis,

Normaliter wordt er zeven gram natriumhydroxyde op één liter water gebruikt. Elektuur schreef ooit negen gram voor.

Met vriendelijke groet,

Bram van Bentum

Reply to
Bram van Bentum

"Bram van Bentum" schreef in bericht news:5aaad$4295ae1f$3e3b1be3$ snipped-for-privacy@news.versatel.nl...

Hebben we het hier over de droge korrels of de natte HG ontstopper? Dan is een paar vingerhoedjes per liter genoeg. Bovendien, de ene print is de andere niet. Ik heb hier platen die kaal gaan met dezelfde oplossing als waarmee andere platen traag ontwikkelen. Oude platen, doen weer anders dan verse. Ik heb er al vele gedaan, maar kom niet onder een gemiddelde van twee pogingen per printje.

Reply to
Dirk

"Dennis (news)" schreef in bericht news:d73tjn$mcp$ snipped-for-privacy@mirfak.it.vu.nl...

Beste Dennis,

Ik gebruik 10 gram per liter (je hebt altijd baas boven baas ;-), ik heb het - als ik het mij goed herinner - ooit gelezen in Elektuur)(ik denk dat ik het ook wat minder sterk ga maken als ik de andere reacties lees). Ik heb de korreltjes in een fotopotje afgewogen (de nauwkeurigheid van zo'n keukenweegschaaltje is bij deze kleine massa's al niet zo denderend trouwens) en toen een streepje erop gezet. Dit gebruik ik nu steeds. Ik zorg dat ik zeker onder mijn streepje blijf. Wel zet ik het bakje water van tevoren even in het vriesvakje van de koelkast zodat het zo koud mogelijk is. Je moet zeker geen warm water nemen, ik heb dat ooit gedaan omdat ik dacht dat het dan vlotter zou gaan, en alles vloog eraf, ook de lak die er niet af moest (dat was dan wel een mislukkeling, voor de rest heb ik er al heel wat gemaakt die allemaal gelukt zijn; de juiste belichtingstijd, dat is wat lastiger). Mogelijk is mijn spul te sterk, maar met koud water gaat het prima (en mooi traag). Ik vraag mij ook af bij welke temperatuur die fotolak vloeibaar wordt, ik heb wel eens het vermoeden gehad dat dat oplossen toen op zich niets met de ontwikkelaar zelf te maken had maar meer met de temperatuur. Of met andere woorden: Dat de lak ook in zuiver water van die temperatuur los zou komen. Misschien kunnen anderen hierover iets zinnigs zeggen. Ik denk dat je weinig risico neemt door een wat lagere concentratie te nemen. Maar maak het water niet warm! Beweeg het plaatje goed met een plastic voorwerp en haal het er geregeld uit zodat je het goed kunt bekijken. En wat ook belangrijk is: BRIL OP!!! Loog in je oog is nog gevaarlijker dan zuur (zuur doet eiwitten neerslaan waarna het een minder doordringbare laag vormt, die op die manier het onderliggende weefsel beschermt; loog lost de eiwitten echt op en gaat dus veel dieper).

Veel succes en plezier met printjes maken! Rene

Reply to
Rene

Dank je wel allemaal voor de reactie, ik ga het proberen !!

Rene wrote:

Reply to
Dennis (news)

Als je de ontwikkelaar veel te sterk maakt gaat ook bij koude wontwikkelaar alle lak los.

Heel handig om na het etsen de print soldeermbaar te krijgen: werkt veel beter dan schuren of oplosmiddel.

Thomas

Reply to
Zak

Ik gebruik ook iets van 4 gram per 400 cc de ordinaire gootsteen ontstopper ging bij mij vroeger ook altijd een beetje op het gevoel de laatste jaren gebruik ik de potten ontwikkelaar van Conrad wel een heel stuk duurder maar werkt perfect er zit een maatschepje bij voor

500 cc ik gebruik 400 cc op een maatschep , ontwikkeltemperatuur 20 - 25 C Ik maak dan meestal 1 - 2 liter aan , bewaren in een plastic fles en dan ongeveer een week houdbaar even testen met een proefstukje , en dan kun je enkele tientallen printjes ontwikkelen Na het etsen even de print herbelichten en naontwikkelen dan is de laag er ook af en de print mooi schoon.

nadeel van gootsteen ontstopper is dat er iets bijinzit dat de oplossing in korte tijd neutraliseert en je dus altijd verse ontwikkelaar moet aanmaken.

"Zak" schrieb im Newsbeitrag news:42962710$0$19011$ snipped-for-privacy@cachenews.cambrium.nl...

fotolak

toen

die

zinnigs

Reply to
jack donio

"Dennis (news)" schreef in bericht news:d73tjn$mcp$ snipped-for-privacy@mirfak.it.vu.nl...

Dus: probeer steeds dezelfde printjes te krijgen (vaste leverancier) gebruik de Velleman zakjes dosering met de droge korrels probeer een eigen dosering, bijv. de nieuwe vloeibare ontstopper en maak de voorraad sterk aan en verdun in het ontwikkelbakje (knijp de voorraadflacon vacuum) let op de watertemperatuur; ik doe lauw warm water, hoe heter hoe vlugger belichten met een gezichtsbruiner is ca. 3 minuten de kwaliteit van het negatief speelt ook een rol (ik print Color, Glossy en Best met een inkjet; dan zijn ze roodzwart transparant, het gaat bij inkjet niet om het zwart, maar om de UV) Succes, het blijft lastig, Dirk (gemiddeld 2 printen per print, al 25 jaar)

Reply to
Dirk

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.