Terugslag-lijnen zichtbaar op Philips FL 2.26 chassis

Ik heb hier een mooie Philips 100 Hz televisie.

Type 29 PT 910B /01, chassis FL 2.26 AA, ongeveer

8 jaar oud.

Gedurende de afgelopen 6 maanden zijn er terugslaglijnen zichtbaar geworden. Ze werden steeds sterker. Kleur: groen. De laatste tijd zijn ze zo sterk geworden dat ze hinderlijk zijn.

Ik heb in de service-mode geprobeerd of er iets aan te doen was door de cut-off in te stellen maar die instelling had (uiteraard:-)) totaal geen invloed op de lijnen.

De Repairfaq op internet noemt de bekende fout-oorzaken, maar is er van dit type TV misschien een onderdeel bekend dat steeds stuk gaat?

Alle soldeerpunten zijn in het verleden al eens gecontroleerd (preventief) en waar nodig doorgesoldeerd. Ook nu waren alle lassen in orde. Er zijn dus nooit losse soldeerlassen geweest. Het apparaat werkt verder uitstekend. De service-documentatie is aanwezig.

b.v.d.!! Telcofan

Reply to
Telcofan
Loading thread data ...

Dan kijk je het afbuigcircuit, de RGB en blanking circuit ff na met een oscilloscope. Als alle waarden goed zijn is de beeldbuis defekt.

Maurits

Reply to
Maurits

Dankje.

Tussenstand: ik heb een tip van Repearfaq geprobeerd en voorzichtig de G2-spanning wat versteld. Dit gaf goed resultaat. De terugslaglijnen en een bijbehorende groene waas in het donker, zijn beide verdwenen. Ik moet de spanning nog wel definitief checken.

Als iemand toch nog de bekende zwakke plekken van deze Philips weet, dan graag!!

Telcofan

Reply to
Telcofan

Gecondoleerd. Hier zit een A68ESF..X.. beeldbuis in, en die begeven het doorgaans met deze symptomen.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zoals gezegd, de beeldbuis dus. Maar voorlopig speelt ie weer ff, zo te horen. Overigens kan je zonder scope ook de kathodeaansluitingen losmaken en verwisselen om te testen of het de buis is.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat zal ik eens doen, maar ik vrees het ergste, want mijn gevoel zegt dat het de buis is :-(

Plus natuurlijk het feit dat je dit niet voor niets zegt :-)

Toen de TV weer goed werkte heb ik hem weer gesloten en op zijn plaats gezet. Aanzetten, ok, alles goed. Maar na 10 minuten verdween het groen ineens binnen enkele seconden uit het beeld. Vervolgens uitgezet (met de AB), aangezet en sindsdien draait hij weer enkele uren zonder enig probleem. Is dit een beetje logisch?

De potmeter voor VG2 (op de hsp-trafo) staat nu bijna in de hoek - dat lijkt me niet helemaal in orde.

En in je andere post las ik: "Gecondoleerd. Hier zit een A68ESF..X.. beeldbuis in, en die begeven het doorgaans met deze symptomen".

Ik zoek nog in de schema's of ik dit typenummer ergens tegenkom, want de kast zit al dicht. Ik had het nummer van de buis even moeten noteren, want ik zag in Google een post van een paar maanden geleden over ongeveer hetzelfde. Ik heb overigens een 4:3-buis (geen 16:9).

Nou ja we zien wel. Ik denk nu al met enig satanisch genoegen aan een mooie laagohmige condensator, een paar lekker dikke draden eraan solderen, even flink opladen en dan *zapppp* een stevige vonk in die buis trekken... :-)

Telcofan

Reply to
Telcofan

PS Maurits en Maarten, dank voor je assistentie.

Ik heb wat gegoogled op het typenummer van die buis en tot in Polen hebben ze er frequent problemen mee :-)

Het zou meestal gaan om sluiting tussen kathode en gloeidraad. Iemand had al 2 buizen definitief vernield door ze te zappen. Dat lijkt niet te werken, dus. Iamand anders suggereerde de eventuele losse deeltjes "weg" te tikken door de buis met het glas op het tapijt te leggen en dan te tikken.

Ik hou je op de hoogte, als ik het niet vergeet (als over enkele maanden de buis definitief overlijdt). T

Reply to
Telcofan

Miscshien helpt het wel :-) Met gewoon regenereren heb ik het nooit meer dan een paar maanden kunnen rekken... Het lijkt inderdaad op een vervelende sluiting.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat lijkt mij ook ja. Het groen deed zojuist opnieuw raar: het gedrag in het beeld leek op een "half contact" met het bijbehorende "iets minder/iets meer contact". Dus een soort "ritselen", maar dan wel traag verlopend.

Ik ga de truc van het verwisselen van de kathodes uiteraard nog wel even proberen om de electronica uit te sluiten. En *als* ik ga zappen, dan niet te heftig: de rommel moet wegbranden en het moet dus niet zo heftig gaan dat het een soort lasproces wordt. Ik kan ook overwegen de gloeidraad apart te voeden (zwevend), maar ik moet nog uitzoeken of dat de weergave gaat beïnvloeden.

=============

Misschien kun je de onderstaande vraag nog beantwoorden.

Stel dat ik zo'n beeldbuis bestel (geheel nieuw, jawel....). Als ik me niet vergis zitten het afbuigjuk en de bevestigingspunten enzovoort al op de beeldbuis gemonteerd? Is er voor het verwisselen speciaal gereedschap nodig? Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om nieuwe software in de eprom te branden of om een tool van Philips te gebruiken??

(ik heb ruime ervaring met het verwisselen van beeldbuizen en afregelen van de diverse beeldinstellingen, maar niet met dit type toestel. Hoe je met de hoogspanning moet omgaan is me ook volledig bekend).

Telcofan

Reply to
Telcofan

De beeldbuis zit met 4 normale moeren of bouten vast, en je hoeft alleen maar de normale instellingen af te regelen. Deels zelfs nog via potmeters op het chassis.

Ook hier niets afwijkends. Aansluiting los, even ontladen, en aan de slag :-)

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Verder kan het zijn, dat de nieuwe buis een ander afbuigjuk heeft, en dat een eventuele meeuwenvleugelcorrectieprint kan komen te vervallen, maar dit staat als het goed is in de bijgevoegde instructies. Alain kan je wellicht aan een 12NC helpen om te bestellen.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb zo'n beetje hetzelfde. Alleen in rood en gelukkig verdwijnt mijn probleem na een 10-tal seconden. Zoals al eerder aangegeven lijkt dit een bekend probleem met de beelluis te zijn. Ik wacht en bid maar:-) dat hij het nog even uithoudt. Ga hem toch ook maar eens op zijn smoeltje leggen om te zien of het helpt. Hal

Reply to
Hal

Hartelijk dank.

Hij zal die fout in het electronenkanon(nen) ook niet meer vertonen, neem ik aan :-)

Ik kijk het eerst allemaal nog even aan dus die

12NC is nog niet nodig.... Trouewns, als ik zo'n nummer nodig heb is het wel zo slim om hier eerst te controleren of het typenummer van die beeldbuis inderdaad dat beruchte nummer is.

Ik dacht al dat de montage niet zo moeilijk zou zijn maar je weet het nooit hè, van die addertjes onder het gras. Die potmetertjes: ja, ik zag al een aantal bekende dingen in het schema en op het board, vooral bij de hoogspanning (beeldhoogte, beeldbreedte en zo).

Toch wel triest allemaal, vooral omdat Philips in principe helemaal geen slechte TV's maakt. Telcofan.

Reply to
Telcofan

De TV's, zeker de medium- en high-end chassis zijn zonder meer uitstekend (FL, GFL, MD, MG) en redelijk servicevriendelijk, alleen jammer dat de buizen, vooral de ESF serie, zo'n hoge uitval vertonen. Ze vallen niet allemaal uit, ik heb een toestel met 7500 speeluren en een prima beeld hier staan... Maar ik heb ook geen correlatie kunnen ontdekken tussen productiecentrum, productiedatum, tijd, serienummer en de uitval... Het blijft een vreemd geval.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.