Laser stroom opschroeven DVD speler

Ik ben er ondertussen achter dat het het haperen en blijven hangen van mijn krap drie jaar oude DV-525 Pioneer DVD speler te wijten is aan een verslijtende laser. Wat mij betreft vind ik dit schandalig. Mijn videorecorder van zo'n 10 jaar oud maakt veel meer uren dan mijn DVD speler, maar geeft geen enkel probleem. Nu wil ik proberen de laserstroom wat op te voeren. Wie weet mij te vertellen of dit mogelijk is, en met welke potmeter. Helaas heb ik mijn laser intensiteitsmeter enkele jaren geleden verkocht. Dit zal dus op het gevoel moeten.

Peter

Reply to
Peter
Loading thread data ...

Lopwerl Laser unit smeren-beter ganbaar maken. Zoek de instelpotjes voor tracking en laser-stroom. Vaak een kwestie van proberen. Stand noteren, eraan draaien -heel langzaam- en nagaan of er verbetering plattsvindt. Zo niet,dan terug naar de oorspronkelijke stand.

Zo heb ik oude CD spelers weer perfect gekregen: heeft daarna 6 mannden CONTINU gedraaid. Doet t nog steeds.

Ruud

Reply to
Ruud Poeze

mijn

speler,

Hahahaha! Mijn Yamaha is al 19 jaar oud en die doet het nog steeds perfect!!

Wat een troepzooi maken ze tegenwoordig :((

Reply to
Dr. O

Hoi,

"Dr. O" wrote:

Al 19 jaar een DVD speler ?, goed bij de tijd die lui van Yamaha :).

groeten van Bart

PS: maar als we het over cd-spelers hebben :), de Philips CD200 van 1982 die ik nog bij mijn ouders heb staan draait ook nog prima alle cd's (CDRW niet, ook niet geprobeerd trouwens, valt buiten de standaard en ik houd de zaak liever heel al zal het ook wel goed beveiligd zijn, de laserstroom wordt bij deze in ieder geval geregeld op de hoeveelheid licht die op de (ontvangende) monitordiodes valt). Deze is ooit wel stuk geweest (defect gekocht) met een hele vreemde fout, geen audio op een van de twee kanalen, kwam door een defect in een van twee "gecascadeerde" 74XX tellers/ decoders in de digitale signaalverwerking, makkelijk en goedkoop op te lossen.

Reply to
Bart Jorritsma

74XX logica in een CD speler...dat zal je bij moderne CD spelers niet zo snel meer tegen komen. Als ik moderne apparatuur openschroef en zie wat daar aan electronica in zit wordt ik vaak een beetje verdrietig. Een of meerdere ASICs waar je geen gegevens of vervanging voor kan krijgen, van die SMD IC's die enkel nog met speciale apparatuur te verwijderen/plaatsen zijn. Als dat ooit stuk gaat kan je repareren wel vergeten, zelfs een diagnose stellen is bij dit soort spul is vaak al te hoog gegrepen. Soms verlang ik wel eens een beetje terug naar apparatuur uit de 70'er en begin 80'er jaren, lekker grondstoffelijk en met wat goede wil goed te doorgronden.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

mijn

speler,

het

6 maanden is niet lang...
Reply to
Jopie

daar

meerdere

IC's

dat

is

een

Zo'n oude heeft meer componenten en gaat dus eerder stuk. En zelfs die oude hebben ASIC's die je nu niet meer kan krijgen. In mijn ervaring liggen de problemen vaak meer in de mechanische sfeer, of is het een afregel probleem (instellingen verlopen).

Reply to
Dr. O

Je gaat ervan uit dat de constatering van de OP correct is, dat de laser versleten is.

Het zou overigens ook een instelfout kunnen zijn in de fabriek, waardoor de laser al 3 jaar net op het randje functioneerde, en daar nu net overheen valt....

Telefan

Reply to
telefan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.