Compatibiliteit printontwerpprogramma's?

Hallo,

Bij het ontwerpen van printen voor een klant liep ik tegen de volgende vraag aan: bestaan er standaarden voor de manier waarop de software zijn layoutbestanden (dus niet de gerber-output e.d.) opslaat?

Het punt is namelijk dat ik zelf werk met het gratis Linux/Unix-pakket PCB (en dat ook wil blijven doen, want het bevalt uitstekend), maar dat de klant in de toekomst de door mij ontworpen printen ook zelf wil kunnen aanpassen. Het probleem is dat die klant niet aan Linux wil omdat dit 'veel te moeilijk' zou zijn. Ik heb ze vooralsnog helaas nog niet van het tegendeel kunnen overtuigen - ze spenderen liever duizenden euro's aan één commercieel pakket onder Windows, dan mij zelfs maar toe te staan om Linux

  • PCB gratis op een ouwe Windows-machine te installeren, zodat ze het geheel vrijblijvend kunnen uitproberen ... :(

Voor zover ik kan nagaan, gebruikt ieder pakket zijn eigen formaat om layouts op te slaan. PCB doet dit in een leesbaar ASCII-formaat, maar ik heb zo het vermoeden dat de commerciële pakketten elk een eigen (binair?) formaat gebruiken dat incompatibel is met andere pakketten.

Mijn vragen: Zijn er standaardformaten voor de layoutbestanden? En zo ja, welke pakketten kunnen hiermee overweg? Zo niet, bestaat er conversiesoftware om bestanden van het ene pakket te kunnen vertalen naar formaten voor andere paketten? Zo niet, zijn de gebruikte formaten gedocumenteerd, zodat er conversiesoftware voor geschreven kan worden?

Alvast mijn dank,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

De enige formaten die ik ken en interchangable zijn spice formaat voor netlists en voor pcb layout achtige dingen wordt er nog wel eens gebruik gemaakt van dxf (autocad dus eigenlijk) formaat.

Verder hebben bijna alle design flows hun eigen interchange formaat

MvG Cees.

--
# A brain storm to one person could be a slight draft to the other one.
# Cees Keyer, HVA dept I&E, Weesperzijde 190, 1097DZ Amsterdam, Holland
# pe1jmj-at-amsat.org  Voice: (+31)20-5951639, Fax: (+31)20-5951620
Reply to
Cees Keyer

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Ik denk ook niet dat er standaard formaten zijn, anders dan de gerbers. Met een beetje mazzel heeft een pakket nog weleens de mogelijkheid om van andersdenkenden te importeren, zoals Protel in bepaalde gevallen nog weleens een DXF of PCAD of OrCad wil slikken. Veel verder dan dat gaat het niet.

Maar ze moeten niet teuten, dit is allemaal managers/relnichten gebral. Er wordt een produkt ontworpen, en daarmee uit. Upstream en downstream compatibility zijn loze kreten uit de vorige eeuw. Wie wil, tekent het schema maar opnieuw uit, en zet de PCB aan de hand van de Gerbers maar weer opnieuw op. CAD betekent Computer Assisted Design, en moet geen wurgkoord tegen creativiteit en voortvarendheid zijn. Maken die print, doe er je stinkende best op, en verder niks.

Heeft je klant trouwens al een pakket? Zoja, kun je nog overwegen om dat te gebruiken, zo nee, moeten ze eerst maar een volledige suite aanschaffen bijv. Protel 2004 voor 8000 euro

formatting link
wat een redelijk goedkoop pakket is. Ik zou ze zeker geen linux pakket door de strot willen duwen.

--
Thanks, Frank.
(remove 'x' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Is Eagle van CadSoft geen optie? Komt zowel in een Windows als Linux versie.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

[knip]

Mja, zoiets dacht ik al. Ik heb op het gebied van andere pakketten alleen acht jaar oude ervaring met UltiBoard - en dat was een ware verschrikking.

Zoiets had ik ook in gedachten - al zal ik het uiteraard iets anders verwoorden tegenover de betrokkenen :-)

Tja, dat 'niet door de strot willen duwen' geldt wederzijds: ik wil ze geen Linux-systeem opdringen, maar ik wil evenmin dat men van mij verwacht dat ik met Windows ga werken. Ik vind het alleen een beetje jammer dat ze iedere Linux-oplossing ongezien en resoluut van de hand wijzen, zeker wanneer het totaal niets kost om te bekijken/uitproberen. En nee, ze hebben nog geen pakket. Overigens gaat het om relatief eenvoudige, grotendeels analoge schakelingen (< 1000 nodes), dus ik denk dat ze ook wel uit de voeten kunnen met een wat eenvoudiger pakket. Want ik zie aan de specs dat een keuze voor Protel ook een flinke investering in nieuwe hardware gaat vergen ... Ik zit nog te dubben over Eagle, dat zowel onder Windows als Linux draait, en tevens prima betaalbaar is. Alleen schijnt het toevoegen van onderdelen aan de library bijzonder moeizaam te gaan.

Maar goed, het ging me vooral om eventuele onderlinge compatibiliteit, em daar is inmiddels wel de nodige duidelijkheid over.

Dank voor de reacties, groeten,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

knip---

Volgens mij heeft een kennis van mij onlangs nog een layout van ultiboard o.i.d ingelezen in Eagle en zelf de layout voortgezet. Als ik er aan denk zal ik hem eens vragen. Verder kwam ik dit nog tegen op het net: EDIF Overview

Introduction EDIF (Electronic Design Interchange Format) is a neutral format used for exchanging electronic design data. There are three versions of EDIF: EDIF 2

0 0, EDIF 3 0 0 and EDIF 4 0 0. EDIF was designed to help solve the problem of integration, migration and archiving of electronic design data.

Its primary use was as a CAD-to-CAD data transfer format. Recently it has been enhanced to include all aspects of CAD-to-CAM data transfer. This work was done by a US government-funded project called ECCE. The beauty of EDIF is that a complete Design can be represented in one file that includes schematic, netlist and PCB/MCM

EDIF 2 0 0 The most widely used version is EDIF 2 0 0. It is found on practically every EDA platform. EDIF 2 0 0 was released in 1987 and became an ANSI standard in

1988. Its specification covers all aspects of electronic design: schematics, netlist, mask layout, PCB layout, documentation, simulation models, etc. It has been successfully used for exchanging schematic and connectivity data since 1987. In its early years, it acquired a terrible reputation, among its users, for not being a reliable and effective interchange format. This was due to EDIF 2 0 0 having some severe shortcomings in its definition and as it looked simple enough, many companies implemented quick and dirty translators that were indeed very quick but hardly conformant. In addition the incompatibility between concepts used by various EDA is very real and it takes a lot of hard work to find a satisfactory mapping.

En kijk ook eens hier:

formatting link

Hal.

Reply to
Hal

Ha! Het zijn allemaal verschrikkingen ;)

aanschaffen

goedkoop

Wel, de software kost misschien niks, mits met een setje linux CD's kan lenen, maar het moet nog wel even op een PC gezet worden. Wie op kantoor offert zijn PC op, en wie knapt de boel op, dual boot, machine start niet meer op, enz. enz. Niet aan beginnen!!!

Ja, da's misschien een optie. Moet je wel weer Eagle gaan leren. Mogelijk een taaie klus. Voordat ik een beetje met Protel uit de voeten kon was ik 3 maanden verder, en nu na 4 jaar snap ik er nog maar de helft van. Maar ik kan er inmiddels wel puike printen mee maken.

Sterkte ! ;)

--
Thanks, Frank.
(remove 'x' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Iemand die zo'n bende ervan maakt deugt ook niet als windows-beheerder. Case closed.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Kijk ook eens naar Layo1. Bij mijn werkgever wordt dat al gebruikt zo lang het bedrijf bestaat. Wat je ook kunt doen is een dergelijk pakket middels vmware onder Linux draaien.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Dat valt wel mee. Ik had in een uurtje een nieuw IC toegevoegd, en dat was de eerste keer. Ik denk dat iemand die wat ervaring heeft dat in 5 minuten doet, je moet even wennen aan hun cut-and-paste versie als je stukken van een library component naar een ander kopieert. Je kunt trouwens een freeware versie downloaden voor niet-commercieel gebruik, max print 80x100mm (halve eurocard), 2 lagen. Om mee te oefenen goed genoeg. Ik zou wel eerst de tutorial doorwerken, die tijd is goed besteed. Verder heeft Eagle actieve support groepen op news.cadsoft.de .

Als ik vanavond tijd heb zal ik eens kijken wat de import/export mogelijkheden van Eagle zijn.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Ik heb geen ervaring met andere paketten, maar het toeveogen van onderdelen aan mijn Eagle library doe ik regelmatig. Het lastigste is een PCB footprint maken, maar dat is maar heel zelden nodig (gewoon copeieren van een andere chip).

Wouter van Ooijen

-- ------------------------------------

formatting link
PICmicro chips, programmers, consulting

Reply to
Wouter van Ooijen (www.voti.nl

[knip]

Mnou, UltiBoard was echt een geval apart: het uitvoeren van DRC-controles duurde soms minuten, soms uren, terwijl er op het scherm niets gebeurde - en soms liep de machine dan na onbepaalde tijd domweg vast. Hoe vaak ik toen gefrustreerd naar een scherm zat te turen en me afvroeg hoe lang het nog zou duren, of het ding überhaupt nog wel draaide ... Een beetje zoals de NS op een slechte dag ... Ik denk dat ik indertijd wel 25% van de werktijd doorbracht met wachten - en vaak op een machine die stiekem al een uur eerder was vastgelopen :(

[knip]

Ik heb de laatste zes jaren talloze Linux-installaties uitgevoerd, en zeker tegenwoordig gaat het eigenlijk nooit meer mis (ik richt ook Linux-netwerken en -desktops in voor nonprofit-organisaties). Bovendien kan ik ook gewoon met de laptop langskomen om e.e.a. te laten zien.

Tja, PCB heb je binnen een dag geheel doorgrond - het is namelijk een kinderlijk simpel programma, met alleen de echt nodige basisfuncties (en dat zijn er nog steeds wel veel). Het heeft dan ook zo zijn beperkingen en nadelen, maar toch werk ik er al meerdere jaren tot grote tevredenheid mee. Bovendien is het in al zijn eenvoud bloedsnel: 1 seconde opstarttijd op een ouwe 330 MHz Pentium-computer, alles reageert *direct*. Kortom: weer argumenten voor de klant om er toch eens naar te kijken ...

De software is alleen maar nodig om naderhand gemakkelijk wijzigingen te kunnen aanbrengen; ze zijn voor zover ik begrijp niet van plan zelf echt compleet nieuwe printen te gaan ontwerpen. Alles wat dan meer dan een paar duizend euro kost, is eigenlijk zonde van het geld. Maar ik zal ze eens op Eagle wijzen, vermoedelijk valt dat wel in de smaak.

Komt wel goed, dit soort dingen is ook wel goed om mijzelf een bredere blik te verschaffen - je bent nu eenmaal automatisch voorstander van datgene waar je zelf altijd mee werkt.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

[knip]

Ah, erg interessante informatie, ik zal hier zeker nog even induiken. Mijn dank!

Groeten,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Ondertussen even nagevraagd. EDIF is wel een uitwisselingsformaat, maar als dat niet in een pakket ondersteund wordt kom je natuurlijk niet verder. Ik heb ook even naar Adeon gebeld. Een prijzige zaak. Je moet namelijk elke translater afzonderlijk kopen. Dit betekent de basis software plus uitbreidingsmodule. Hij gaf een voorbeeldje dat op $10.000 kwam. We hebben het dan niet over een standaard, maar over 1 op 1 translators.

Hal.

Reply to
Hal

Hm, dat is dan niet echt interessant. Zoals al gezegd gaat het mijn klant er om dat ze een project ook zonder mijn hulp kunnen aanpassen, maar ze willen niet echt zelf gaan ontwerpen. Desnoods moeten ze voor die incidentele keer dan maar met een Gerber-editor aan de slag - maar ik houd het voorlopig op Eagle als meest veelbelovende kandidaat.

Hoe dan ook, mijn dank voor het navragen, ik ben graag op de hoogte van de mogelijkheden en de kosten :)

Groeten,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Je zou eens kunnen kijken naar Cygwin

formatting link
Hiermee kan je Linux X applicaties op Windows laten draaien.

Probeer eens of je PCB hiermee op Windows aan de praat kan krijgen. Dan ben je in 1 keer van het hele probleem af.

Frank

Reply to
FD

Eagle gebruiken wij ook. Dat heeft blijkbaar nogal wat interface mogelijkheden. In verband met standaardisatie moeten we er echter van af. Helaas is er in het verleden gekozen voor een pakket dat elke link naar buiten verhindert. Gelukkig heb ik er zelf slechts zijdelings mee te maken. Hal.

Reply to
Hal

Had ik inderdaad al aan mijn lijstje toegevoegd, maar dank dat je het nog even noemt :)

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Ah, slik, 8000 Euro? voor jou misschien niet veel, maar voor mij wel. Ik werk trouwens met Ultiboard.

Pieter Hoeben

formatting link

Reply to
Pieter Hoeben

Ultiboard is sindsdien veel veranderd hoor, alle oude bugs zijn vervangen door nieuwe.

Pieter

Reply to
Pieter Hoeben

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.