VU-meter uden IC ??

Er der ikke en der kan hjælpe mig med et diagram til et VU-meter hvor der ikke skal bruges IC'er.

V.H. Brian Ravnborg

Reply to
Brian Ravnborg
Loading thread data ...

Skal det være med et viserinstrument eller med lysdioder?

Hvorfor ingen IC'er?

Reply to
HKJ

Der skal bruges lysdioder. Det skal være uden IC, for at holde prisen nede. Samt at jeg synes det er sjovere når man kan følge med i hvad der sker.

V.H. Ravnborg

der

Reply to
Brian Ravnborg

Den besparelse er nu ikke særlig stor.

Her er en hvor led-styrings chippen er sparet, men der er brugt nogle OpAmp's:

formatting link

Reply to
HKJ

Kan det ikke laves lidt mere simpel? og så kun med 9v?

V.H. Ravnborg

er

Reply to
Brian Ravnborg

Jo, brug en IC.

Hvis du vil lave det med diskrete komponenter skal du bruge en comperator for hver LED, den kan laves med en transistor og nogle modstande. Du har brug for en ensretning foran (gælder både ved IC og diskrete løsninger). Logaritmisk udlæsning kan også kræve ekstra komponenter, afhængig af hvordan du bygger kredsløbet.

Diagrammet du fik link til indeholdt både ensretter og log visning.

Forøvrigt bør du læse reglerne for nyhedsgrupper, du skal skrive under det du svare på og så fjerne overflødig tekst.

formatting link

Reply to
HKJ

hvordan

Jeg er ikke særlig skrap, til elektronik endnu. Det er derfor jeg gerne vil lave tingene uden brug af IC'er, så er der en chance for at jeg lærer noget ;-) Det jeg har brug for er et simpelt diagram, som er let at forstå. Det er ikke fordi jeg skal bruge et VU-meter med mange lysdioder, men jeg vil gerne se hvordan det virker på en meget simpel måde.

Jeg håber det er bedre nu.

V.H. Ravnborg

Reply to
Brian Ravnborg

vil

noget

Du kan også lære ved at bruge IC'er.

gerne

Jeg har lavet lidt eksempler her:

formatting link

Kredsløbet omkring T4 er kun til en LED, men ved at bygge flere af dem med forskellig værdi af R5 kan du lave et VU meter. T4 tænder lysdioden når den har omkring 0.6 volt på basen.

T1, T2 og T3 er samme ide, her er spændingsdeleren bare lavet med en stribe dioder, T1 vil tænde ved lidt over 0.6 volt, T2 ved 1.2 volt og T3 ved 1.8 volt.

I begge kredsløb vil der være en blød overgang mellem tænd og slukket.

IC1 er en ensretter, så du kan sende et AC signal ind og få et forstærket DC signal ud, som kredsløbet er vist kan du undlade D4, den skal kun bruges hvis OpAmp'en har negativ forsyning. R12 og R13 bestemmer forstærkningen.

Hverken forsyningsspænding eller modstande er særlig kritisk. Formodstandene til lysdioderne beregnes så der løber mellem 1 og 10 mA i LED'en. Spændingsdelerne kan beregnes efter 0.2 mA.

det

Meget bedre.

Reply to
HKJ

Det er lige i øjet :-)

--
Med venlig hilsen/best regards
Jesper G. Poulsen

http://www.netmeister.org/news/learn2quote2.html
Reply to
Jesper G. Poulsen

formatting link

Super, nu må jeg igang med loddekolben. Jeg har dog lige et par spørgsmål:

- Kan jeg ikke bruge en LM741 istedet for LM324 ?

- Kan jeg ikke få værdierne på de forskellige modstande (kredsløbet skal køre med 9v) samt værdierne for c1 og c2.

- I ensretter kredsløbet er der en ting i diagrammet jeg ikke kender. Der er en cirkel hvor der står VCC, der kører en streg ned, hvor der står 4 ved siden af, der er et hul i stregen, hvorefter der står 11, og den kører så ned i GND. Hvad betyder dette?

V.H. Ravnborg

Reply to
Brian Ravnborg

Jo, men den SKAL have negativ forsyningsspænding. En LM358 er bedre, den kan bruges direkter. Husk også at både LM741 og LM358 har andre bennumre.

R11 skal vælges ud fra 3 kriterier: Indgangs impedans i kredsløbet, indgangsstrøm i OpAmp kontra offset spænding og frekvensområde. C1/R11 bestemmer den nedre frekvens for kredsløbet og sikre at DC offset på musikken ikke forstyrre. C1=100nF og R11=22kohm kan bruges. (Miscel: Circuits, 1. ordens filters, Highpas (c))

R12/R13 bestemmer forstærkning i ensretteren, den er 1+(r13/r12). Den er smart at vælge R13 til samme værdi som R11, den giver mindst offset (faktisk er det r12/r13 i parallel der skal være lig r11), værdien af r13 må du selv vælge, ud fra hvilen forstærkning du har brug for. C2 bestemmer hvor hurtigt VU-meteret falder tilbage, men i disse beregninger indgår både r12/r13 og de tilkoblede VU-meter trin. Du kan prøve med 10uF og så ændre den efter nogle forsøg. (miscel: Calculations, charge curve, capacitor discharge).

Formodstanden til lysdioderne (R1, R2, R3, R4) kan f.eks. være 1 kohm (miscel: calculations, ohms law, 7V 7mA).

R5,R9 skal beregnes for hvert trin (miscel: Simple Circuit, voltage divider, design), brug 100uA som strøm og 0.6 volt som udgangsspænding. Indgangsspændingen vælger du så til forskellige værdier (Vær lige opmærksom på at R5 ikke bør være under 10K). R6, R7, R8 skal være så store som muligt, men stadig give nok basisstrøm til transistorerne, et sted i området 10k-100k vil nok være passende. R10 skal sikre at evt. lækstrømme i dioderne bliver lagt til gnd, brug f.eks. 10k.

Vær også opmærksom på at max spænding ud af ensretteren er 6-7 volt når du bruger 9 volt forsyning.

er

Det er strømforsyningen til OpAmp'en, egentlig burde jeg have sat pindene på selve OpAmp symbolet, men D4 spærrede og jeg gad ikke flytte den.

Her er programmet jeg har henvist til:

formatting link
det kan lave mange forskellige elektronikberegninger, hvis du kan finde ud af det.

Reply to
HKJ

En LM3915 koster under 30,- ved små styktal... Og der skal stort set ingen komponenter til (ud over LEDs'ene) Jeg tvivler på at du kan gøre det ret meget billigere ;-)

OK. Men jeg ville nok finde noget sjovere at lege med?

/A

Reply to
Anders Frederiksen

Mange tak for hjælpen. Nu har jeg noget at gå i gang med. Som faktisk giver en noget størrer udfordring end jeg havde regnet med. (det passer mig fint, når man nu også bliver hjulpet lidt på vej).

V.H. Ravnborg

Reply to
Brian Ravnborg

Lige et par tilføjelser:

Ensretteren er beregnet til liniesignal og kan ikke bruges direkter på en højtalerudgang (ihverfald kun ved MEGET lav styrke). Der skal du enten sætte en modstand i serie med indgangen på ensretteren (f.eks. 100k), eller udskifte hele ensretter kredsløbet med en almindelig ensretterbro hvor du sætter C2 på DC siden af broen. En ensretterbro har den ulempe at den kræver en vis minimum spænding før den virker, så der skal du have skruet lidt op for musikken, før nogle LED's vil tænde.

Lad nu være med at bygge et vu-meter med masser af LED's ud fra mine diagrammer, de er udemærket til at eksperimentere med, men til et rigtigt vu-meter bør du bruge en IC.

Hvis du skulle lave noget brugbart uden en vu-meter ic, så ville en OpAmp/comperator per lysdiode, give et godt resultat. Jeg har udvidet diagrammet med et eksempel på hvordan. R14-R17 beregnes ved at vælge en tværstrøm, f.eks. 50uA, sætte nogle spændinger på de forskellige IC + indgange (f.eks. fra neden af: 0.5V 1V 1.5V) og så bruge ohms lov. Dette kredsløb vil give 100% on/off, og kan også beregnes til logaritmisk skale.

Reply to
HKJ

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.