Variabel Strømforsyning - Diagram søges

De tre dioder D7-D9 ser ud til at v=E6re beregnet til at tage de ca 1.2 volt som LM317 giver som minimum udgangssp=E6nding, derfor vil jeg tro at den kan g=E5 ned til 0 volt. Str=F8mbegr=E6nseren er noget tvivlsom og voldsom stabil er den heller ikke. Man kunne nok have implementeret den 317 lidt bedre p=E5 bekostning af str=F8mbegr=E6nseren som n=E6ppe er noget v=E6rd alligevel, og de 0 volt startsp=E6nding.

En kraftig str=F8mforsyning er nu helt god at have. Jeg har en gammel "AXA" der kan give 24V 25A og det har den ogs=E5 gjort ved enkelte lejligheder. Den har 8 stk 2N3055 siddende i noget der minder om topsykket til en mindre MC, de er bl=E6serk=F8lede, og for at begr=E6nse effektafs=E6tningen i transistorerne er transformatoren p=E5 prim=E6rsiden reguleret med en variotransformer som er lavet s=E5 den ikke kan skrues helt i nul.

Det er nemmere/"billigere" at afs=E6tte effekt i en modstand end i transistorer, man kune evt lave noget med en komparator og et rel=E6 der kobler seriemodstande ind f=F8r reguleringen n=E5r man arbejder ved lave sp=E6ndinger.

Hilsen Kim

Reply to
Kim Christensen
Loading thread data ...

"LED" skrev i en meddelelse news:4aa51de6$0$36560$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Her er også noget du kan bruge.

formatting link

Konstruktionen kan ændres, hvis du vil kunne regulere ned til 0V. Kig i databladet for LM723. Deri er også nævnt, hvordan man laver regulering af mx strøm osv.

__________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 4404 (20090907) __________

The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.

formatting link

Reply to
Carsten Nielsen

Mere end 1 gang, desværre :-(

At teste en H1, H4 eller H7 med sådan en er ikke muligt :-(

Xenon? Hvad er det for en fisk? ;-)

Forefindes ikke på husets køretøjer.

--
Uffe Bærentsen
Ford Mondeo 1,8i
Fiat Punto 1,2i
Reply to
Uffe Bærentsen

Hej Uffe

Det skal du ikke være sikker på, Xenon er gasarten der er i mange såkaldte halogenlamper :)

--
Mvh Max
Reply to
Max

Hejsa,

Et diagram kan jeg ikke hjælpe med, men et par gode ideer til konstruktionen skal lyde:

  • En serieregulator er et no-go. Du kan ikke styre det termisk, og virkningsgraden på strømforsyningen vil høre til i 1950'erne. Du får 113% sikkert brug for softstarter ved brug af denne topologi.
  • Du kan lave en konventionel ensretning af de 24Vac, herefter 'grovregulere' spændingen i en Buck-konverter; Buckkonverteren er her en preregulator. Postregulatoren kan være en konventionel serieregulator. Fordelen ved denne konstruktion er væsentligt lavere tab i serieleementet (typisk 2-3V).
  • En alternativ løsning er at preregulatoren udføres som en fase-snit styring på transformerens primære side, og postregulatoren er en konventionel serieregulator (på sekundær side). Ulempen er nødvendigheden af temmelig meget kapacitet til 100Hz udglatning samt alt det der isolationsbarrierer-fnidder der er nødvendig ved primær preregulator. Fordelen ved denne type preregulator er så at den også kan anvendes til softstart af strømforsyningen.

/Claus

Reply to
Claus

Denne betegnelse bruges normalt om HID pærer, de kaldes også metal halide lygter. Den type lygter giver mindst 3 gange så meget lys som halogen pærer, ved det samme strømforbrug. Desværre er der en del bilister der ikke følger reglerne for brug af den type lygter (De må ikke bare monteres i bilen) og dermed har lygter som blænder modkørende bilister.

Reply to
HKJ

Jeg bryder mig absolut heller ikke om det potentiometer der sidder i "bunden" af LM317'eren. Hvis det bliver dårligt og afbryder vil strømforsyningen lukke fuld spænding ud.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

(LOL - en auto-pære (forlygte antager jeg) bruger 4 - 5 Ampere når den lyser men har en flere gange større startstrøm når der tændes for den.)

Eleverne de Tekniske skolers elektroniklinie byggede i 70'erne og

80'erne en strømforsyning med et ganske udmærket styreprint der kan scaleres op til dine ønsker og behov. Hvis du er interesseret har jeg vist stadig et sæt indscannede tegninger liggende engang fik tilsendt som jeg kan sende videre til dig. (Jeg havde fundet et par strømforsyninger og styreprint som jeg kunne genkende på genbrugsstationen.)

Ellers er min opfordring at du må en tur på nærmeste tekniske bibliotek eller den nærmeste EDR-afdeling. Giver det ikke pote må vi så prøve at føde dig med links til konstruktioner du kan blive inspireret af.

Før i tiden var diverse tidsskrifter fulde af konstruktionsartikler og ikke mindst radioamatørerne bygger/bruger strømforsyninger i den vægtklasse, dog mest til 13,8V.

I både Ny Elektronik, Populær Elektronik, Populær Radio & TV og Elektor fra 1980'erne bragte en del konstruktioner hvoraf nogle kunne scaleres op i din "vægtklasse" - Det samme gjorde Eksperimenterende radioamatørers foreningsblad OZ. (OZ1AKD's kraftværk 1990'erne) I den Amerikanske håndbog fra American Amateur Relay League - Det amerikanske modstykke til EDR - er der hvert år et skønt udvalg af bygselv-strømforsyninger.

Andre har også skrevet det men altså, du skal nok bruge en kæmpe køleplade eller køletunnel til sådan en strømforsyning. Ellers kan du prøve om du kan få fat i nogle billige Pentium-4 kølere og montere en serietransistor på hver af dem og sørge dor at der kan komme luft til dem - de fleste kan bortlede mellem 50 og 80 Watt varme fra en CPU, godt hjulpet af blæseren.

Indrømmet, jeg ville nok købe en stor Maas switchmode strømforsyning eller en mindre laboratorie strømforsyning hvis jeg en dag fik brug for en mere.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

yning, da

s=E6tter

liges=E5

have

jeg

=E5ske

r

alt

Jeg fik en fin gearmotor som jeg bare ikke kunne lade ligge i en skuffe.. s=E5 nu har jeg brugt en masse timer p=E5 en lille selvk=F8rende gr=E6sklipper...sku have lagt motoren i en skuffe :)

claus har lige beskrevet hvordan det g=F8res .. og der er ikke en anden l=F8sning der er rimelig . citat "* Du kan lave en konventionel ensretning af de 24Vac, herefter 'grovregulere' sp=E6ndingen i en Buck-konverter; Buckkonverteren er her en preregulator. Postregulatoren kan v=E6re en konventionel serieregulator. Fordelen ved denne konstruktion er v=E6sentligt lavere tab i serieleementet " (typisk 2-3V). /Claus

alex

Reply to
Alex

"LED" skrev i en meddelelse news:4aa51de6$0$36560$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Prøv

formatting link
Under elektronik - power supply ligger der diagram til en 20A strømforsyning. Har selv bygget den med en trafo magen til din. God fornøjelse.

Reply to
SF

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.