Spørgsmål til Forstærker design

Men en lysdiode er ikke nem at få termisk kontakt med transistoren, men jeg kan godt se det med 2 transisrore limet op af hindanden og en zener ikke vil "trække" lige... men vi brugte det med 2 limet transistore i den amp vi designede, link i andet indslag, pga selve generatoren ikke skulle rende væk, nok mest pga lidt for lille transistor..

kasper

Reply to
Repzak
Loading thread data ...

"Lars T. Thomsen" skrev i en meddelelse

er C1 ikke bare for at spærre for DC ? og kunne den ikke bare være på eks 400 nano ?

--
Venlig Hilsen
Michael Meidahl Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Michael Meidahl Jensen

Nej for du danner et højpassled med Zin

lad os sige Zin er 100K

1/(2*PI*100K*4.7u)=330mHz

Samme regnstykke med 400n giver knap 4Hz

og hvis Zin er lavere vil det rykke -3db puktet op af i frekvens

Kasper

Reply to
Repzak

Nemmerlig!

Jowda, men så kommer forstærkeren nok til, at lyde som en telefonforbindelse ;-) Forstærkerens indgangsimpedans og kondensatorens størrelse, udgør tilsammen et højpasfilter. Øger man kondenstorens størrelse, så flytter du "knækket" tættere på DC (hvilket naturligvis er, at foretrække).

Hilsen Lars

Reply to
Lars T. Thomsen

an. bioskredsløb ved Q9. Formålet er at temperaturkompensere udbangstrinets forspænding, således at biosstrømmen er nogenlunde konstant. Det er et ualmindeligt dårligt design !! Potmetret skal altid placeres således at der ikke kommer røg ud, den dag at potmeterarmen svigter på grund af iltning eller mekanisk skade. Det vil sige at der skal skrues ned for forspændingen, og ikke op, når potmeterarmen falder af. Derfor skal et sådant potmeter altid side i colektor-base siden, og ALDRIG i base-emiter siden.

Det samme forhold gør sig gældende i bla. lm317 opstillinger. Her er det også sjovere at der bliver skruet ned for spædingen, når potmeterarmen falder af, end hvis der bliver skruet op for spændingen !

formatting link

Reply to
J?rgen T. Munch-Nielsen

at

Nu er produkter med lang holdbarhed og billig reperation, ikke lige det bedste valg for en konsumelektronik virksomhed. ;-)

Reply to
HKJ

Errh, my bad: om den opererer i Klasse A, A/B eller ren klasse B afhænger af hvor stor hvilestrøm der er sat, og udstyringsgraden.

Eftersom jeg egentlig er digital mand, købte jeg for et års tid siden Douglas Self's "Audio Power Amplifier Design Handbook" (3rd edition), og blev en hel del klogere på sagen.

formatting link

Kai

--
Kai Harrekilde-Petersen
Reply to
Kai Harrekilde-Petersen

at

i

Dén forstår jeg ærligtalt ikke... Hvis vippearmen på VR1 pludslig knækker, så vil spændingsfaldet over transistoren falde. Falder spændingsfaldet, så får man en masse cross-over forvrængning, men det ødelægger vel ikke noget? Faktisk vil jeg skyde på, at det er mere skadeligt, hvis spændingsfaldet over transistoreren steg, for så kunne man jo trække en led basisstrøm på drivertrinet (hhv. Q5 og Q6)?

Jeps!

Hilsen Lars

Reply to
Lars T. Thomsen

En LED er ret nøjagtigt en diode strækning i serie med en spændingsgenerator, så den er nærmest ideel til formålet.

En zener vil jeg mene er et ret dårligt valg, den støjer ved lave strømme, den har en (afhængig af spænding) temeperatur koefficient der ikke nødvendigvis er som en diode strækning(både størrelse og retning), også er det endnu en komponent man ska' ha fundet og bruge en LED et par dioder eller et par transistor af den slags man alligevel har fundet frem virker i mine øjne mere smart.

jeg har ikke lige regnet efter men emitter modstanden burde ha' forhindret runaway ... og du ku' ha brugt den samme reference til begge current sources

-Lasse

Reply to
Lasse Langwadt Christensen

"Lars T. Thomsen" skrev i news:41deff8b$0$51240$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk

at

ALDRIG

noget?

Som jeg ser det vil hvile-strømmen i udgangs trinnet blive mindre hvis VR1 afbryder, så jeg kan kun give dig ret. For at det skal blive godt skal der monteres en kondensator over Q9.

-- Hilsen Peter N Petersen

formatting link
Privat
formatting link
Firma

Reply to
15kw

Syntes også umilbart det var det jeg lige kom frem til, det vil jo faktisk ske når potmeteret er 0Ohm, så vil BE bare kortsluttet og transistoren afbrudt, så er der kun den ene 1K tilbage ikke ??

JEg ved ikke om det er nok til den ikke brænder af

Kasper

Reply to
Repzak

Jep..

Jeg klovende lidt rund i det til eksamen her op til jul... :( Jeg fik sagt at en klasse B var når man bare havde udgangs transitorne uden noget til at fjerne klipningen, men det er jo klasse C.. naturligvis..

(men hev da 11 hjem anyway)

Kasper

Reply to
Repzak

for at kortslutte ac signalet så den kører klasse C ?

Vi lavede vores med modstand i bunden, så er MAx og Min strøm defineret, giver dog noget mere udregning, men de kan ses i vores report, som jeg har linket til :)

Kasper

Reply to
Repzak

Er det ikke en noget løs formulering? :)

klasse A, >= 360 grader Klasse A/B 360-180 grader klasse B 180 grader Klasse C < 180grader

og med feedback og en fornuftig open-loop forstærking er det lidt svært at komme under Klasse B ;)

Tillykke

-Lasse

Reply to
Lasse Langwadt Christensen

Jae, ved det med de støjer og nogle er mere stabile end andre, syntes jeg har hørt omkring 5V er det optimale...

Men det gjorde den ikke... første sæt transitore.. Heh... Tror jeg kan huske det vidst var effekten der blev afsat i transitoren der var rimelig høj.. høj forsynings spænding(lige på grænsen i worst case) og så strømmen der fik transistoren til at blive varm og mere varm og mere varm...

Jae det snakkede vi meget om... min gruppe makker ville gøre det... jeg ville ikke... min teori var overhøring+(pcb design..)... og vi besluttede de extra håndøre komponenter...

Desuden kan det siges at overstrøm begrænderen i udgangen ikke virker ved kortslutning, da effekten i transistoren for længst er overskredet inden den griber ind... (det endte vores forstærker med at teste inden reporten skulle afleveres, og så kom der ikke liv i den mere)

Kasper Kasper

Reply to
Repzak

knækker,

Jeps, og dét er dårligt design!! Hvis potmeteret drejes ned til 0 ohm, så har T9 ikke en kinamands chance for, at åbne. Så er der for alvor dømt hvilestrøm for pengene. Der burde sidde en modstand i serie med potmeteret, f.eks. på 500ohm og VR1 skulle ændres til 1k, så kan der justeres mellem 500 ohm og 1.5k. Dvs. at man justere Vce mellem: 1.8V og 1V. En halvering af potmeteret gør det også lettere at bortjustere crossover forvræningen.

Hilsen Lars

Reply to
Lars T. Thomsen

dag

knækker,

Ja, ok. Faktisk mener jeg, at Jørgens forslag mht. placering af potmeter på collektor-basis siden giver større mulighed for røgmaskine-mode. For reduceres Q9's basisstrøm, så opstår der et højere spændingsfald over emitter-collektor strækningen, derved mere hvilestrøm til driver-transistorne.

Jeps, men det koster jo... ;-)

Hilsen Lars

Reply to
Lars T. Thomsen

Jep..

Men det bliver noget vanskligere at regne på, men det værste er nok spredningen i transistorens data som skal med også...

Vi regnede det ud til vores forstærker, men udregningerne passede aldrig med det aktuelle målt, mindes simuleringerne var bedre, men der er jo også mange flere parameter i sådan en model..

Kasper

Reply to
Repzak

frekvenser

i

noget

Det var så mange innlegg at jeg visste ikke riktig hvor jeg skulle svare.

Dette er en typisk konstruksjon hvor alle detaljer ikke er utprøvd.

1: D1 som lysdiode har typisk 1,8 Volt spenningsfall over seg, og er mye mer stabilt enn 3 smådioder. Om man varierer strømmen mellom 0,5 og 10 mA er spenningen veldig konstant 1,8 Volt. Det er den ikke med 3 stk 1N4148. Da varierer spenningen mellom 1,5 og 2,1 Volt. 2: C1 må være så stor at inngangsimpedansen ved lave frekvenser blir liten. Kilden er jo normalt under 100 Ohm, så om ikke 1/f støyen skal stige må impedansen i C1 absolutt ikke overstige 2k2 ved 1 Hz. R3 er forresten for stor, og burde vært 560 Ohm. Det hadde heller ikke skadet med 2 stk 47 Ohms emittermotstander i Q1 og 2. Hvordan skal de to ellers klare å balansere DC seg imellom, samt at både båndbredde og linearitet forbedres. 3: R5 burde helt sikkert hatt en liten kondensator i parallell. 4: Forsterkeren er absolutt ikke kortslutningssikker, og Sikringene F1,2 er fy fy. Tenk hva som skjer hvis bare en av de ryker. 5: VR1 burde som noen foreslo ha en motstand i serie. 6: Ellers mangler forsterkeren et skikkelig Zobel nettverk (spole osv) på utgangen, og det er derfor ikke sikkert at den tåler kapasitiv belastning. 7: Jeg hadde byttet utgangen til Mos Fet, så hadde jeg unngått problemet med vanskelige VI beskyttelser og termisk runaway.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.