Pt100 temperaturfølere.

Med Pt100 temperaturfølere. Hvordan skal den tilsluttes en pic-kred's analog indgang 0-5V. Alså hvilken komponenter skal der monteres omkring Pt100 for, at få et signal ind på pic-kredsen fra 0-5V f.eks. 0 til 2.50 Volt. Har du mulighed for, at sende mig et forslag på et diagram?

Mvh Monie

Reply to
Monie Jacobsen
Loading thread data ...

Beklager, men dette er ikke nok opplysninger.

Hvilke spenninger har du tilgjengelig? Refferansespenning? Hvilket temperaturområde skal du måle? Hvilken oppløsning har du behov for? Hvilken nøyaktighet krever du?

HM

Reply to
Harald Mossige

Monie Jacobsen (slet SLQCL) skrev:

Måleområde? Opløsning/nøjagtighed? VDD/VCC til rådighed?

2- eller 3-leder kobling? (3-leder: udkompensering af følerens tilledningsmodstand).

Em Pt100-føler ændrer sin modstand fra 100 - 138,5 Ohm ved en temperatur fra 0 - 100 grader C. I forbindelse med en PIC-processor skal anvendes et målekredsløb, der anvendes til:

a. Udkompensering af Ptmin (100 Ohm). b. Udkompensering af ledningsmodstand (3-leder kobling). c. Forstærkning af målesignal til MCU.

Såfremt referencespændingen for MCU'ens ADC tages fra samme sted som målekredsløbets forsyningsspænding, kan en ekstra ekstern reference undværes (forholds- / ratiometrisk målemetode).

Linearisering af måleværdier kan foretages v.h.a. opslagstabeller i MCU.

M.v.h. Bjarne

Reply to
BjarneL

Volt.

Hej Harald

1: Hvilke spenninger har du tilgjengelig? 5V 2: Hvilket temperaturområde skal du måle? 0 til 150 Grader 3: Hvilken oppløsning har du behov for? 1 desimal 4: Hvilken nøyaktighet krever du? Så stor som muligt

Kan du bruge disse oplysninger?

Mvh Monie

Reply to
Monie Jacobsen

BjarneL skrev:

Hej Bjarne

Referencespændingen for MCU'ens ADC tages fra samme sted som målekredsløbets forsyningsspænding. 5 Volt. Måleområde: 0 til 150 Grader. VDD/VCC til rådighed: 5 Volt. I den udgave jeg har, er der 3-leder kobling. Ptmin (100 Ohm).

Mvh Monie

Reply to
Monie Jacobsen

"Monie Jacobsen (slet S2Y5X)" wrote in message news: snipped-for-privacy@dtext.news.tele.dk...

Tre-leder kobling? Så kan du godt kaste dine Pt-100 følere i den store grønne. VorHerre bevares. Fire-leder er eneste vej. Ellers har du smidt din bil efter en norsk fjordbund. Målekurven for Pt100 kan tilnærmes med et tredjegradspolynomium. Som jeg ikke kan huske. Men det kan du jo selv finde.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

"Bo Braendstrup" skrev i en meddelelse news:47e48f71$0$15896$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Nåda, det var hårde ord taget i betragtning, at 10.000'er af anlæg omkring i vferden dog består af 3-leder systemer.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd
Så søg det lette - og gør det svært (piet Hein)
Reply to
Karsten (7870)

Bo Braendstrup skrev:

Sikke noget sludder! Der er masser af industritransmittere, der bruger 3 leder systemer, og sålænge de 3 ledere har samme modstand, er kompensationen fin - i hvert fald sålænge man antager at Pt100 føleren følger IEC 751 normen og ikke foventer bedre måleevne end normen tilsiger.

Den siger for klasse B følere: ±(0,3 °C + 0,5%*t), og for klasse A følere: ±(0,15 °C + 0,2%*t).

Inden for et snævert måleområde kan man godt tillade sig at behandle følerne som lineære; den resulterende fejl vil ligge inden for tolerance klassen.

Det mest korrekte, hvis man ønsker en meget fin måleevne, er dog at tilpasse efter formlerne (Calendar van Dusen formler) i normen, som er et 3. grads polynomium over 0 °C og et 4.grads polynomium under 0 °C:

Rt = R0 * (1 + A* t + B*t^2 +C*(t-100)* t^3)

R0= 100 Ohm A = 3.9083E-3 B = -5.775E-7 C = -4.183E-12 (< 0 °C) C = 0 (>= 0 °C)

Ved en kalibrering af de individuelle følere karakteriserer man så følerne og beregner individuelle R0, A, B og C værdier.

For Pt100 følere i en prisklasse som dødelige kan betale, optræder der så store drift- og ældnings fænomener, at det ikke kan betale sig at ofre en kalibrering af føleren alene. R0 kan dog bestemmes relativt enkelt i en spand med knust is og vand.

Vil man et skridt videre med Pt100 følere og har købt de absolut bedste der fås, kan følerne også karakteriseres med ITS90 konstanter, som er et matematisk skoleridt på højt niveau, men så har jeg også erfaring med at en føler kan holde en måleevne på 0,015 °C i området -100...300 °C. Så er det bare om at have en målebro, den kan måle med tilstrækkelig nøjagtighed, ellers er følernes måleevne ikke meget bevendt. Desværre er vi nu ovre i systemer, som ikke er til at komme i nærhed af, prismæssigt for hobbyfolk. Følere >6000 kr. Målebro etc. >30.000 kr.

Der er faktisk en ret god artikel om Pt100 (Platin Resistans Thermometer) på Wikipedia med diverse links:

formatting link

--
hilsen Ole
(mail: fjern x'erne i mail adr.)
Reply to
Ole Pagh

Ametek har lavet et, synes jeg, glimrende kompendie om temperaturmåling:

formatting link
Vælg derefter "Rapport om temperaturmåling" i højre side af billedet. Det er en PDF fil.

--
hilsen Ole
(mail: fjern x'erne i mail adr.)
Reply to
Ole Pagh

Ole Pagh skrev:

Hej Alle deltager Rigtig mange tak for hjælpen til BjarnL,Karsten og Ole Pagh Det var meget klærrigt. Jeg vil prøve, at lave min egne solfangerstyring. Forde- jeg kan lige, at arbejde med eletronik.

Med venlig hilsen Monie

Reply to
Monie Jacobsen

Monie Jacobsen (slet H89G0) skrev:

Hvis du kan nøjes med 125C kan du bruge DS18B20 istedet, det er digitale sensors med 0.5grads nøjaktighed og 12bit opløsning.

Kræver så lidt kode arbejde, men hardwaren bliver en del nemmere.

Reply to
Jan Nielsen

"Ole Pagh" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@xjyllingesydx.xdk...

Dertikl kan jeg da tilføje, at de 3-ledersystemer, jeg har set, er der anvendt 3-leder kabel 2,5# på op til er par hundrede meter, og hvor måletolerancerne igen var 1?/10° C. - = spec. PT 100 modstande fra Heraeus i Tyskland.

Men, selvfølgelig, det var også for 40 år siden, og hvor systemet var baseret på et galvanometer i en Thomson-brokobling - igen som det eneste system den gang godkendt af de forskellige klassificeringsselskaber verden over.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd
Så søg det lette - og gør det svært (piet Hein)
Reply to
Karsten (7870)

Jan Nielsen skrev:

Hej Jan Det kan jeg ikke. Idet det gamle kabel til solfangerne har en omslutte enderne, af et tyndt metalrør. Derfor vil jeg benytte de eksterende PT100 føler.

Mvh Monie

Reply to
Monie Jacobsen

De er fede, det skal måske nævnes at bussen er multidrop, således at én uC kan kommunikere med mange device på de samme tre ledninger (vcc - gnd - data, - som så bliver til en "1 wire" hvis man har fælles stel i forvejen, og kan leve med de begrænsninger det giver at lade devicen køre parasitisk på dataliniens spænding)

... mega irriterende at den er så svær at kommunikere med vha en pc direkte (uden en 1wire rs232 eller lignende convertr). Jeg ved godt at det kan lade sig gøre, men lad os bare blive enige om at en UART ikke var designet til at snakke 1-wire protokol. (man skal lave pulser i x us størrelses ordenen, hvis de er kortere duer det ikke, og hvis de er længere er det en reset condition .... svjh)

i en uC er det bare lidt hårdt arbejde der skal til, så er den hjemme.

Reply to
Troels Thomsen

Bo, jeg ved at du er lige så perfektionistisk som jeg selv. Men når det er sagt: pt100 følere bruges mange steder, hvor det er fuldstændigt ligegyldigt med præcisionen. Og det oprindelige spm sagde intet om hvad det skal bruges til. Jeg har selv en pt100 føler til min boligopvarmning, og jeg kan garantere at der IKKE er korrigeret for noget som helst :-)

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

...Bo... - det er til solvarme, og der kan man bruge en NTC eller en våd avis. nøjagtigheden betyder ikke ret meget. 3 ordens korrektion er lidt for avanceret.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Bo Braendstrup skrev:

/ Nu har jeg bevæget mig indenfor udvikling af industriel teknik i en 3-4 dekader og er alene stødt på 4-leder koblinger i laboratorie-regi (i samme sfære, hvor man anvender isbade som nulpunktsreferencer i forbindelse med termoelementer). I forbindelse med så nøjagtige målinger stilles også øgede krav til det øvrige kredsløb (very low leakage afkoblinger, opamps med udvideded specs, modstande med lavt tempco (10 -

20 ppm)samt PCB-layout, hvor der er taget hensyn til undgåelse af termospændinger. 3-lederkoblinger anvendes i vid udstrækning i industrielt regi med en nøjagtighed på 0,1% FSD eller bedre. En anden ting er (som nævnt andetstedes i denne tråd) at i mange tilfælde vægtes reproducerbarhed højere end en egentlig absolut nøjagtighed. Over længere distancer anvendes i dag også 4-20 mA transducere til overførsel af signalet.

Linearisering. Anvendelse af en ADC med ekstern reference indebærer to fordele: Ratiometrisk måling (uafhængighed af målespænding) Linearisering ved en reduktion referencesignalet som funktion af målesignalet. Der kan her opnås en simpel linearisering med en nøjagtighed i område +/- 0.1 grd i området -50 - 200 grd.

/mvh Bjarne

Reply to
BjarneL

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.