Platintråd og impedans

Hej alle Jeg håber dette er den rigtige ng. Jeg er i gang med at skrive afgangsprojekt på Aalborg Universitet indenfor Miljøteknik og har rodet mig ud i noget elektronik haløj hvor jeg ikke kan bunde ..............endnu! Størstedelen af hvad jeg jeg har læst i denne ng fatter jeg ikke meget af.....så som i kan forstå er jeg ikke nogen haj til elektronik, men jeg syntes det er spændende :). Jeg har 2 spg.som jeg gerne vil have besvaret :

1 : Jeg har brug for noget platintråd (ca 1mm tykt og 0.5m langt)....hvor kan jeg købe det ? 2 : Er der nogen der har kendskab til hvor jeg vil kunne låne/leje en impedans måler, alias en frequency response analyser. Det skal være en four terminal, således jeg kan have 2 elektroder til at skabe et felt samt 2 der kan måle responset. Jeg kunne forestille mig noget i retning af dem de sælger på denne hjemmeside :
formatting link

På forhånd tak Søren

Reply to
Julie og Søren
Loading thread data ...

...start med et godt greb i tegnebogen: platin er temmeligt kostbart. Så vidt jeg umiddelbart kan se talet du om 10-15 gram (jeg mener massefylden er ca 21.5) Prisen er ca 850$ / ounce eller ca 182 kr/gram

--
m.v.h.
Bo //
Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:40353941$0$22793$ snipped-for-privacy@nntp02.dk.telia.net...

langt)....hvor

er

Det er i hvertfald ned på navlen med en lup og en pincet o samle alle rester og afklip op efter en produktion af f.eks. thermopar, og sende resterne tilbage til kreditering.

Det koster ikke alene spidsen af en rumraket - snare det hele. Platin er vist det dyreste metal, du kan finde.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
Reply to
KHJ

Hej Karsten

Det bruges vel også nærmest til rumraketter. Iøvrigt undre det mig tit at man ser den slags spørgsmål fra folk der går på højere lære anstalter her i nyhedsgruppen, man skulle da tro at svarene var nemmer at finde på disse steder.

Mvh Max

Reply to
Max

"Julie og Søren" skrev i en meddelelse news:40353752$0$1249$ snipped-for-privacy@nntp05.dk.telia.net...

Jeg kiggede lige hos RS components uden held, men prøv evt. at smide en mail forbi

formatting link
.. De kunne uden problemer levere tungsten-tråd til mig..

Alternativt:

formatting link
( jeg har ikke handlet med dem, men de har tilsyneladende platintråd.. )

Det lugter lidt af noget temperaturmåling du skal lave?..

Hvis det er kunne du overveje at bruge PT100-temperaturfølere.. De er realtivt billige og kan fås med ret god præcision..

formatting link
kig efter stumper til industriel automation

four

der

Bedste bud er at kigge over til elektronikfolket på AUC..

/peter

Reply to
Q

Hej Peter,

Jeg skal (ved lejlighed) bruge wolframtråd i forskellige tykkelser, så kunne du evt. lokkes til at fortælle om dimension(er), pris og leveringstid ?

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej alle Tak for alle svarene.

Det lugter lidt af noget temperaturmåling du skal lave?.. Det er det ikke, jeg skal bruge platintråden som elektroder i en væske hvor jeg skal måle på kemiske prosesser.

Bedste bud er at kigge over til elektronikfolket på AUC.. Jeg har forhørt mig ved elektronikfolket, men de har kun med 2 terminaler.

Det bruges vel også nærmest til rumraketter. Iøvrigt undre det mig tit at man ser den slags spørgsmål fra folk der går på højere lære anstalter her i nyhedsgruppen, man skulle da tro at svarene var nemmer at finde på disse steder. Som du selv siger, er platin temmeligt dyrt og derfor bruges det stort set ikke på AUC (ihvertfald ikke på kemi/miljø linien) , hvorfor der ikke er nogen der har erfaring med køb. Jeg har spurgt omkring på AUC angående en impedans måler med 4 terminaler, men "problemet" er at det er kemi/miljø jeg læser og her er der ikke mange, der har forstand på elektronik.Grunden til jeg også spørger herinde er at der måske var nogen der havde kendskab til en privat virksomhed med sådan en fætter, de ville låne/leje ud for en kort periode.

MVH Søren

Reply to
Julie og Søren

hejsa ....

platin traad kan købes her.....

formatting link
..men det koster kassen....

/f

Reply to
Finn Bindeballe

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns94951EE49A10o8oLOOKatHOMEo8o@212.242.40.196...

Priser, Dimensioner:

formatting link

Jeg ved ikke rigtigt hvor billigt det er, men jeg fik det jeg skulle bruge.. Leveringstid: et par uger

/peter

Reply to
Q

"Julie og Søren" skrev i en meddelelse news:4035c028$0$1271$ snipped-for-privacy@nntp05.dk.telia.net...

Hvilke vædsker skal du måle på?..

Med mindre det er noget meget agressivt kan du måske klare dig med rustfrit stål? ( f.eks en syrefast 316L legering).. Hvis du kan klare dig med rustfrit stål kan jeg nok finde et par stumper tråd til dig iløbet af næste uge... ( Bor i Aalborg )

Jeg indrømmer gerne at jeg skyder lidt i blinde, når jeg ikke hved hvad du vil måle på, men Platintråd er møgdyrt og lidt svært at få fingre i..

Find ud af hvem der sælger den slags målegrej i DK.. Kontakt dem og se om de er villige til at låne/leje dig grejet, eller måske give dig en liste over hvem der har måleudstyret..

Evt. kunne du måske se om der er nogen danske firmaer, som producerer thermopar, og er villige til at sælge dig et stykke tråd?

/peter

Reply to
Q

"Max" skrev i en meddelelse news:40353d14$0$55935$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Hej Max. Som jeg skrev, er det for os jordiske i stor grad, til fremstilling af thermo-element-par. der skal bruges til konstant at måle og overvåge og regulere høje temperaturer i produktionsprocesser. Der er specielt tale om teglværker, hvor temperaturen kan komme op på noget i retning af 1600° C.(og hvor følgelig et af de mere moderne IR-målinger kan bruges).

Da netop platin er det metal, der har det højeste smeltepunkt, er det eneste, der kan anvendes. Da man imidlertid ikke kan danne et thermopar med

2 ens metaller, er man nødt til at lave en legerring til den anden tråd, og der til anvendes platin/rhodium, så thermoelementet kommer til at hedde platin/platin-rhodium.

På grund af prisen og en masse andre praktiske og tekninske hensyn anvendes thermoelementaparret kun ud til, hvor temperaturen er meget lavere, hvorefter man fortsætter installationen med et skærmet kompensationskabel, hvilket er et flexibelt (flerkoret) kabel med nøjagtig samme egenskaber spændings- og kurvemæssigt forhold som thermoelementparret.

Til sidst kompenseret for spændingsforskel ved de (de) kold(e) lodestone(er) ved tilkobling til det temperaturvisende instrument. Thermospændingen bruges også i forbindelse med temperaturregulering af ovnen.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
Reply to
KHJ

Hvilke frekvensområde? Det skulle være muligt at konvertere tilslutningen, men det er ret afhængigt af frekvensområdet.

--
/carsten
Reply to
cholck

"KHJ" skrev i en meddelelse news:4035d9bf$0$164$ snipped-for-privacy@dread11.news.tele.dk...

Platin har et smeltepunkt på godt 1770 grader C ( iflg. datablad her:

formatting link
)

Såvidt jeg husker har tungsten ( wolfram ) et smeltepunkt på godt 3400 grader C, og bruges blandt andet i glødelamper og som elektroder i forbindelse med lysbuesvejsning ( TIG svejsning )..

Men det kan måske være noget med de elektriske egenskaber der gør at man ikke kan anvende det?

/peter

Reply to
Q

Hej Peter,

Jeg kiggede lidt på siden i går, fandt dog ikke wolframtråd, men de rør i rustfrit stål de har er godt nok umanerligt dyre (tror de ville have en lille hund for 15 cm i 4 mmØ og meget mere for diametre på under og over de 4 mm - *shock*). Men det skyldes vel at de leverer så små partier - man kan heldigvis få større stykker som samples andre steder fra :)

Jeg tror jeg leder lidt videre ;)

Tak for info !

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Peter,

Det er rigtigt at wolfram er det metal der har det højeste smeltepunkt, men jeg kunne snarere forestille mig at det er de mekaniske egenskaber der gør det uanvendeligt, for uanset hvor i den elektrokemiske spændingsrække det ligger (kan ikke se det i den tabel jeg lige kunne finde), kan det jo legeres i den ene eller anden retning. Men det er nok det metal der har lavest elsticitetskoefficient, som enhver der har brugt "hårdmetalbor" til printarbejde nok har erfaret (og det er endda en legering der bruges, for rå wolfram ville være mindre holdbart).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns9495C8FB06E62o8oLOOKatHOMEo8o@212.242.40.196...

Du har bemærket linket ovenfor ?.. Wolfram og Tungsten er det samme :-)

Selvfølgelig er det ikke det billigste sted at handle ( samme med RS components ), men det er nemt fordi de har de stumper man skal have ( Så behøver du kun at handle et sted )..

Hvis det er rustfrit stål skal du være obs på at der er MANGE forsk. legeringer, nogle f.eks med titanium ( 316Ti )...

Hvis du kan "nøjes" med 316L må du lige råbe op.. jeg kan nok godt grave et par stumper frem hvis behovet skulle opstå..

/peter

Reply to
Q

"Q" skrev i en meddelelse news:WjlZb.94097$ snipped-for-privacy@news000.worldonline.dk...

Enig, samt vistnok også til platter til f.eks. drejebænke.

Det kan være.

Jeg har blot ikke set thermoelementer baseret på wolfram.

Du skal jo bl.a. have et andet metal eller legering med så stor afstand i spændingsrækken, at du kan opnå en tilstrækkelig thermospænding. Du skal samtidig være i stand til at korrigere for ulinearitet. Alle slags thermoelementer er uliniære, men den uliniaritet er ligefrem en "standard" som danner grundlag for instrumentindgange for de respektive typer termoelementer.

Grunden til, at jeg nævnte platin/rhodium-platin er, at netop på teglværker er de oppe i temperaturområder på op til 1660° C.

I øvrigt skal du måle højere temperaturer foregår det med infrarød måling - vel og mærke på behørig afstand af varmekilden. For 25 år siden eller mere havde man ikke tiltro til nøjagtighed og tolerancer for de infrarøde temperaturmålere, men i vore dage ser det helt anderledes ud, og det skyldes jo nok også den udvikling, der er sket siden.

De er jo dejligt nemme at anvende de pistollignende instrumenter til infrarøde målinger, og de er vel også nede i en prisklasse, hvor "alle" kan deltage - altså med et vist behov.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
Reply to
KHJ

"Q" skrev i en meddelelse news:YSvZb.94312$ snipped-for-privacy@news000.worldonline.dk...

et

Det skal vel også ære sømløse rør - altså noget, der også kaldes kanylerør (også selvom det er i dimensioner, ´man ikke selv ville "lægge r.. til).

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
Reply to
KHJ

Jeg ved ikke hvor meget tiltro man skal have til dem - i hvert fald de billigere. Var ansat i en virksomhed der beskæftiger sig med kalibrering. De var ved at udvikle en IR kalibrator, bl.a. en model til brug for hospitaler osv. til deres øretermometre. Det var skræmmende så stor uenighed der var om temperaturen i kalibratoren - og nej kalibratoren var stabil nok. Jeg ville ikke sætte min lid til at de infrarøde termometre viser korrekt og især ikke efter rygter om at der faktisk ikke rigtig har været brugt nogen pålidelig kalibrering på dem.

Infrarøde termometre er eller kan være følsomme over for varmepåvikrninger på egen elektronik. Repetitionsnøjagtigheden gik fløjten hvis man holdt termometeret i nærheden af kalibratoren i lidt længere tid ad gangen. Det var bl.a. øretermometeret, men også et lidt dyrere termometer til omkring 5kkr.

Så nemme er de faktisk heller ikke, hvis det skal være helt korrekt. Du skal have en viden om hvilken emissionsfaktor den overflade du måler på har og hvad termometeret er kalibreret til. Hvis ikke du ved det, kan du ikke regne særligt meget med målingen. Jo højere temperatur på overfladen jo mere har en afvigende emissionsfaktor at skulle have sagt. Det ovennævnte gælder i hvert fald for indtil 400 °C.

Der er mange faktorer der spiller ind når man bruger infrarøde termometre og det er ikke ret mange af dem der bruger dem, der er klar over det - endnu.

- Lars

Reply to
Lars Kristensen

Jeg ved ikke hvor meget tiltro man skal have til dem - i hvert fald de "billigere". Eksempelvis de øretermometre de bruger på hospitalerne er skræmmende uenige em en given temperatur i en IR kalibrator. Jeg ville ikke sætte min lid til at de infrarøde øretermometre viser korrekt og især ikke efter "rygter" om at der faktisk ikke rigtig har været brugt nogen pålidelig kalibrering på dem.

Infrarøde termometre er eller kan være følsomme over for varmepåvikrninger på egen elektronik. Repetitionsnøjagtigheden gik fløjten hvis man holdt termometeret i nærheden af kalibratoren i lidt længere tid ad gangen. Det var bl.a. øretermometeret, men også et lidt dyrere termometer til omkring 5kkr.

Så nemme er de faktisk heller ikke, hvis det skal være helt korrekt. Du skal have en viden om hvilken emissionsfaktor den overflade du måler på har og hvad termometeret er kalibreret til. Hvis ikke du ved det, kan du ikke regne særligt meget med målingen. Jo højere temperatur på overfladen jo mere har en afvigende emissionsfaktor at skulle have sagt. Det ovennævnte gælder i hvert fald for temperature indtil 400 °C.

Der er mange faktorer der spiller ind når man bruger infrarøde termometre og det er ikke ret mange af dem der bruger dem, der er klar over det - endnu.

- Lars

Reply to
Lars Kristensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.