Løbelys m. LED's

Hej,

jeg skal lave noget løbelys med 120 lysdioder som skal fungere som en grafisk illustration af sekundviseren på et stopur. Da det skal kunne bruges i både lokaler med meget og lidt lys, ønsker jeg at kunne regulere lysstyrken på løbelyset. Derudover skal hver enkelt lysdiode tænde og slukke langsomt (PWM?) for at skabe en glidende overgang når det løber.

Hvordan griber jeg det an? Jeg lidt på Maxim's LED-drivere, men synes ikke at jeg finder det jeg skal bruge - skal jeg have pudset brillerne?

Har I en ide til hvordan jeg gør det smartest?

Mvh Jonas

Reply to
Jonas Jalling
Loading thread data ...

Interessant opgave :-) En simpel måde at gøre det på, kunne være ved at anvende en række shift registre (120/8=15), og så sende en høj bit afsted som rykker sig hvert halve sekund. Du kan sætte en kondensator mellem basis og stel på dine driver transistore, det vil give noget efterglød. Den overordnede lysstyrke kan du ændre ved at ændre forsyningsspændingen til dioderne, evt. automatisk med et kredsløb med en LDR eller lysfølsom diode i, til at måle omgivelsernes lys med.

/Tom

Reply to
Tom

Tom skrev:

Hej Tom,

Tak for svaret. Jeg har tænkt på skifteregiste, men i tilfælde af udvidelse/nye funktioner, bliver det let en begrænsende faktor. Jeg har i mellemtiden fundet TLC5940 fra TI. Det er en 16 kanals LED driver. Og ved at sætte kondensatore på driverne, får jeg pludselig en del flere komponenter på printet. Ideen med at lysstyrkereguleringen er automatisk er god. I første omgang vil jeg forsøge at bruge en af de mange lysdioder som allerede findes på printet.

Mvh Jonas

Reply to
Jonas Jalling

Det gode ved shift registre er at du bare kan sætte flere på, så det er let at udvide, og på ingen måde en begrænsning.

Jeg går ud fra at du bruger en micro processor til at styre det hele med, og så kan du let slippe for kondensatorerne. Jeg har en anden ide du måske kan bruge, jeg skal prøve at se om jeg kan forklare den.

Du skal jo hele tiden skifte til "den næste" LED, så du kan dele dem op i to sæt, ulige og lige kunne vi kalde dem. Dvs. den første LED kalder vi 1, det er en af de ulige, den næste 2, det er en af de lige osv, så tilslutter du forsyningen til alle de ulige sammen elektrisk og forsyningen til alle de lige sammen elektrisk, og en fælles driver transistor eller FET til hvert sæt, som du kan styre med PWM. Men to PWM kanaler kan du så skrue op eller ned for dem hver for sig. Ligeledes laver du to sæt shiftregistre, et til de ulige og et til de lige. Det fungerer så ved, at du sætter en bit på 1'eren og skruer langsomt op for PWM på de ulige, når den er oppe på fuld styrke rykker du en bit frem på de lige til 2'eren. Medens du skruer ned for PWM på de ulige (dvs. 1'eren) skruger du langsomt op for PWM på de lige (2'eren) og så fremdeles. Håber at det giver mening. /Tom

Reply to
Tom

Egentlig kunne du jo bare lave en matrix på 10X12 og sætte dioderne i mellem, og så tilslutte matrixen direkte til portbenene på en uC, du har jo tid nok til at lave PWM og alt det der. (bare en ide :-)) /Tom

Reply to
Tom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.