Ide til at måle tomgangsstrøm

Uden at have den store ledbevogtereksamen, er hvilestrømmen ikke - eller rettere 0-punktet styret ved en differentalforstærker i indgangen. Skulle den heller ikke have indflydelse på temperaturstabiliten?

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen

Stadig med hang til det analoge - lidt endnu
Reply to
Karsten H. Jensen
Loading thread data ...

Præcist min tanke! Tomgangsstrømmen løber ikke i udgangen men er lig forskellen mellem udgangsstrøm og strømmen der løber i de to Kollektorer (en halvperiode pr. stk). Så, snig en modstand ind i hver kollektor, mål spændingsfaldet differentielt over hver modstand, summér de to halvperioder. Udgangsstrømmen konverteres til en spænding over en lille modstand i serie med udgangen. Det vil kræve en quad opamp!

Reply to
RK

"Ole Geisler" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@4ax.com

Ultralav forvrængning ved ren klasse B, ved små udstyringer? Lyder som en umulighed.

Jeg overser sikkert noget, men den klassiske metode med to dioder der styrer bias, som er termisk koblet til udgangstransistorene, forekommer mig at kunne løse opgaven.

Jeg har lavet et lille udgangstrin med udgangstransistorerne koblet som jordet emitter (iøvrigt uden emittermodstande). Der kan bias styres med en DC-strøm gennem to dioder til stel. Dioderne giver samtidig temperaturstabilitet. Det bruger jeg til at spare på strømmen ved svage signaler. Der går DC-strøm i modkoblings-spændingsdeleren, så trinnet faktisk kører singleended klasse A ved små signaler, idet spændingsdeleren virker som pulldown modstand for den øverste udgangstransistor. Derved kan hvilestrømmen sænkes til nærmest nul. Trinnet er godt til lave forsyninger, da det kan køre rail-to-rail ud. Det skulle ifølge Hifi-venner iøvrigt lyde rigtig godt i den forstørrede 2X10W udgave jeg har. :-)

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Men så igen! Er det ikke sådan at tomgangsstrømmen kun er tilstede ved meget små signaler. Tomgangsstrømmen er en tværstrøm der løber igennem begge transistorer. Transistorerne er kun lige netop forspændt så denne tværstrøm kan flyde. Hvis denne strøm ikke var tilstede ville noget af signalet skulle bruges til forspænding og man ville få crossover distortion. Med signal på: Ved en positiv halvperiode åbner den øverste transistor mere og mere samtidig med at den nedre transistor går mere og mere off. Med andre ord der eksisterer ingen tomgangstrøm ved store signaler!

Reply to
RK

AB - men jeg vil kunne holde en meget lav tomgangsstrøm, nogenlunde stabilt - uden at have perfekt termisk kobling mellem udgangstransistorer og NTC/PTC/dioder - derfor vil jeg gerne kunne måle tomgangsstrømmen med systemet i drift.

Jeg har "dårlig termisk kontakt" - desværre.

Jeg har en udgave med emitterne til +/-15V, og et ekstra sæt til fasevending - dt hele drevet af en opamp. Ingen forvrængning, ingen støj - men l****** er konsekvent ustabilt.

Hvor sætter du dioderne? B-E?

Jeg kan ikke helt følge den - men det er sikkert smart.

Reply to
Ole Geisler

Jah - men hvis nyttestrømmen er _meget_ større end tomgangsstrømmen bliver det svært. CMRR på 60dB+ er ikke banalt i real life

Reply to
Ole Geisler

Jow - men jeg risikerer at temperaturen stiger hurtigt i udgangstransistorerne, ingen mulighed for seriøs termisk kobling.

Så er det ikke vejen at gå.

Men der er nogen der HAR lavet det. Desværre har de stoppet det ind i en IC, og har strømbegrænset udgangen til under 100mA. Havde jeg bare

600mA peak var jeg glad.
Reply to
Ole Geisler

Jeg må på biblioteket.

Takker.

Reply to
Ole Geisler

Ole Geisler skrev i meddelelsen ...

Eller lad dig inspirere af Quad303/Sentec PA8 løsningen. Der behøves ikke termisk kobling mellem udgangstransistorerne og biaskredsløbet.

mvh Orla

Reply to
Orla Pedersen

Hmmm - findes der diagramudsnit?

Har forøvrigt måttet konstatere at tomgangsstrømme større end 1mA gør at mit s/n falder hurtigt. Støjgulvet stiger ca. 6dB fra 1 til 10mA. Og så rammer jeg "loftet" ved 150nV - så jeg må hellere holde min tomgangsstrøm i området 100uA-1mA

Reply to
Ole Geisler

"Ole Geisler" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@4ax.com...

- Hvor er vi henne i frekvens???

Noget "3-polet Wienerbro" med strømtrafo'er til hhv. Out minus positiv E strøm, Out minus Negativ E Strøm, og din reference på de / den sidste fase, så får du flyttet nul'punktet i retning af dit træk uanset om det går pos eller neg, og kan regulere derfra??

Men kræver selvfølgelig er frekvensområde du kan få strømtrafo'er til...

Lars / Viborg

Reply to
Lars Nielsen

"Ole Geisler" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@4ax.com

Der behøves jo ikke nogen særlig god termisk kontakt, der skal ikke transporteres ret meget varme til dioderne. Hvis de placeres tæt på udgangen på printet, og med kraftige baner mellem udgangstransistorer og dioder, vil det muligvis være godt nok.

Ja, egentlig. Men nok på en noget anderledes måde end sædvanligt. Min

10-watt'er ser sådan her ud:
formatting link
Det er en god løsning på problemet med at kunne regulere bias 'udefra', men det løser ikke problemet med at måle på den. Q6 styrer bias ved at basis hæves/sænkes, og samtidig indgår den i signalvejen som jordet basis. Jeg har ikke set den kobling før, ved ikke rigtig om det er mig der har 'opfundet' den. Bemærk at indgangstrinnet kører på 3V stabiliseret. Grundsuset kan bringes ned på meget lave værdier ved at mindske tilbagekoblingsmodstandene, men på bekostningen af følsomheden.
--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Hvis du er så godt med så gider du måske forklare mig hvad Ole mener? Jeg har konstrueret udgangsforstærkere siden 70´erne og jeg mangler stadig en forklaring!

Reply to
RK

RK skrev i meddelelsen ...

stadig

Det var måske dig der konstruerede Mape i halvfjerdserne, for det ville forklare din uforståenhed ;-) Nå ingen grund til at fortsætte spydighederne. Ole vil sikre sig, at hver eneste signalpassage gennem 0 oplever den samme "grad" af klasse a. Kun derved sikres samme mængde forvrængning for dynamiske signaler, og samme støjbidrag i 0 gennemgangen.

Det er sådan nogle parametre som kan have megen indflydelse på performance, men som typisk glemmes af designeren.

mvh Orla

Reply to
Orla Pedersen

Hvad????? Er det her "gibberish" eller hvad???

Reply to
RK

RK skrev i meddelelsen ...

Selvfølgelig er der tomgangsstrøm når signalet befinder sig i A-området af A/B forstærkeren, og der passerer signalet ved hver eneste polaritetsskift.

-- mvh Orla

formatting link

Reply to
Orla Pedersen

Ole Geisler skrev i meddelelsen ...

Argh, ikke lige for hånden. Quad er quasi, og Sentec symmetrisk. Begge bygger på at udgangs, driver, og predriver alle "trækker" over en fælles "emittermodstand". Derved er det den termisk ubelastede predriver, der hele tiden styrer tomgangsstrømmen over den fælles emittermodstand. Predriveren kompenceres med en passende diode i "nærheden", (i Sentec adskillige cm. afstand). Sentec'en kan stå klokkestabilt på 5 mA uanset belastning. Quad'en skal stå noget højere.

-- mvh Orla

formatting link

Reply to
Orla Pedersen

Følsomheden er jeg "lidt" ligeglad med.

Godt nok en sjov konstruktion ! Enten har du været gal, eller genial den dag ;-)

Tror jeg vil give den et forsøg - men jeg kan ikke lide overføringslytterne, de fylder.

Reply to
Ole Geisler

Nej, det er ret tæt på. Jeg vil gerne sikre en _minimal_ tomgangsstrøm, helst stabilt. Udgangstrinnet skal ikke være "superHIFI" men heller ikke ren klasse B. Og trinnet vil typisk arbejde med signal i klassen mW, men kan i korte perioder (sekunder) aflevere 5W peak. Da der ikke er køleplade af betydning kan temperaturen stige voldsomt, og hurtigt, i udgangstransistorerne. Dette må ikke medføre at der sker "thermal runaway".

Var det bedre? Eller er jeg stadig for dårlig til at forklare?

Reply to
Ole Geisler

100Hz-10KHz

Strømtrafoer - nej, ellers tak. Men et-eller-andet Wienbro var måske en ide. Jeg skal tegne.

Reply to
Ole Geisler

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.