hvilken type strømforsyning er bedst?

Hej

Jeg arbejder på et mindre udviklingsprojekt hvor jeg er med til at lave en forforstærker til high-end brug. Vi er netop gået igang med at lave undersøgelser omkring strømforsyningen. Vi har prøvet at lave lyttetest på en alm. 7824/7924 regulator op imod batterier. Vi kan så konstatere at batterierne er klart overlegende, og man må så kunne sige at denne strømforsyning skal være teoretisk ideel, den må dog ikke indeholde batterier, men den skal være lige så god, så vidt muligt. Mit spørgsmål er så: Hvad mener i er den bedste "super måde" at regulere en spænding på? Kravet er +/-24V, og den skal levere min.

100 mA.

Jeg håber at i har nogle gode ideer.

MVH

Lars

Reply to
<Lars>
Loading thread data ...

forforstærker til high-end brug. Vi er netop gået igang

lyttetest på en alm. 7824/7924 regulator op imod

man må så kunne sige at denne strømforsyning skal være

lige så god, så vidt muligt.

en spænding på? Kravet er +/-24V, og den skal levere min.

Hvad med at lave nogle målinger, så i kan finde ud af hvor problemet ligger. Er det brum? er det sus? eller hvad sker der. Problemet er måske at i får lavet en brumsløjfe når i forbinder strømforsyningen.

Reply to
HKJ

øhh, jeg er lidt stået af nu... har du overhovedet læst indlægget? Der er ingen brum, ingen sus og ingen støj, det er lydforskel som opfanges af ørene jeg snakker om. Men det er ikke interessant for os at have batterier i det endelige apparat, derfor skal vi have lavet en alm. strømforsyning som kan være "næsten" som et batteri. Spørgsmålet er så hvad er dette?

MVH

Lars

Reply to
<Lars>

Hej Lars,

"Lige så god som batterier" er i sagens natur umuligt, da der er et reguleringskredsløb foran et skiftende forbrug.

Meget bedre end en standard(skod)regulator kan den blive ved at sætte en billig gyrator (eller flere hvis det skal være helt hysteriskt) på hver side (plus og minus).

En simpel enkelttransistor-gyrator klarer nemt at dæmpe støj og brum med op til omkring 80dB. Da der er et indsatstab, skal regulatorerne sættes noget højere (ca. 2V, men det afhænger af de anvendte transistorer).

Udgangsspændingen fra dine 78xx/79xx-regulatorer kan evt. hæves, eller alternativt kan du bruge LM317/LM337 og finjustere mens du måler på outputtet (efter gyratorkredsløb).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

ligger.

får

af ørene jeg snakker om.

Så må du også kunne måle hvad forskellen er (vi er ikke i dk.overtro.hifi).

alm. strømforsyning som kan være "næsten" som et batteri.

En 78xx/79xx med et filter på og måske en seriemodstand, brunsten og alkaline batterier har højere indre modstand end IC regulatorer), men det må være et ret dårligt design når det er følsomt for strømforsyningen.

Reply to
HKJ

Det er muligt at man kan måle forskel hvis man har en gain/phase analyser og/eller en højimpedanset LF spektrum analyser, men sådan en koster en halv million, så det dækker budget ikke sådan lige... så vi nøjes med at bruge ørene, det er langt hen ad vejen det fineste måleinstrument der findes.

hehe.. det er næppe et dårligt design. Kender du overhovedet noget til den slags udstyr?

MVH

Lars

Reply to
<Lars>

Hej Søren

Det lyder enormt spændende, hvad dælen er en gyrator?

80dB.. what det er helt vildt.. det er ingen problem at tilpasse spændingen, jeg kan jo bare indføre justering på mine "skod" regulatorer..som du også siger.

Men jeg vil utrolig gerne høre mere om denne "gyrator" ting, jeg har aldrig selv hørt om dette, det bedste jeg selv umiddelbart kan finde på er en shunt regulator, men måske en sådan kan kombineres med en gyrator..hmmh

Jeg glæder mig til at høre mere om dette.

MVH

Lars

Reply to
<Lars>

formatting link

--
  Regards Flemming Frandsen - http://dion.swamp.dk
  PartyTicket.Net co founder & Yet Another Perl Hacker
Reply to
Flemming Frandsen

formatting link

heehh, nååhh, det er jo sådan en man også nogle gange bruger i udgangsfilteret på en CD spiller, den kender jeg jo godt alligevel, men navnet gyrator har jeg godt nok aldrig hørt før... tænk engang, man kan lære noget nyt hver eneste dag, når man laver elektronik...

MVH

Lars

Reply to
<Lars>

dk.overtro.hifi).

og/eller en højimpedanset LF spektrum analyser, men sådan

Hvis det er en liniær forsætrker så kan man bare trække indgangssignalet fra (dæmpet) udgangssignalet, resterne er fejl. Nogle af de nye lydkort er også så gode at de kan bruges til analyze af forstærkere.

Ørene er et elendigt måleinstrument, meget upålideligt. Den mindste viden om hvad der bliver testet påvirker resultatet.

det må

slags udstyr?

Elendigt designet udstyr, som skulle lyde super, men har 3% forvrængning, hvis der måles? NEJ.

Reply to
HKJ

om

Det kan der være noget om. Ikke desto mindre detekterer de imidlertid en masse som de almindelige målinger ikke afslører! Men jeg glæder mig meget til man blot kan oplyse/måle et par tal for at finde ud af hvor godt det lyder...

den

Men så "godt design", der har fine THD tal mv., der alligevel ikke lyder godt...?

/A =)

Reply to
Anders F

helt korrekt, men det kræver noget udstyr.

ja, jeg har prøvet lidt af den slags ting, og min konstatering er at det er noget være skrammel, det kan knap nok bruges til hjemmefusk, fordi der er lav sampel rate, og som regel vildt stor unøjagtighed.

Det er helt rigtigt at man kan blive påvirket af en viden om hvad der bliver testet, men det er dog også et faktum at øret kan høre forskelle på forskellige typer af forvrængning som intet andet instrument. Men alt dette er også ligegyldigt i denne situation, fordi forskellen er vildt stor, og derfor er blindtest ikke engang nødvendigt at benytte.

Jeg kan så til din information fortælle at vi altså har en forvrængningsmåler, og denne fortæller at der er mindre end 0.001 % forvrængning (den kan ikke måle lavere) på vores design, men dette er altså uændret uanset om der er batterier på eller ej.

MVH

Lars

Reply to
<Lars>

fra

En god opamp, det er heldigvis ret let at se om det resulterende udgangssignal kommer fra OpAmp'en (tilslut begge indgange til samme kilde) eller fra målekredsløbet.

er noget være skrammel, det kan knap nok bruges til

unøjagtighed.

De fås op til 96 kHz (eller er det 192 kHz) samplerate og 20-24 bit. Fidusen med et lydkort er at du kan måle fejl med et vilkårligt signal, ikke bare en sinus.

viden om

bliver testet, men det er dog også et faktum at øret kan høre

Men alt dette er også ligegyldigt i denne situation,

nødvendigt at benytte.

Hvilket i mange tilfælde betyder at forskellen kan SES med det blotte øje og derfor tror ørene at der er stor hørbar forskel.

forvrængningsmåler, og denne fortæller at der er mindre end 0.001 %

altså uændret uanset om der er batterier på eller ej.

Så er det nok ikke forvrængning der genere, hvad med at lave lidt målinger/forsøg:

Kortslut indgangen med en modstand, forstærk udgangssignalet op og mål på det. Er der forskel med batteri/strømforsyning, hvis ja, så er du nået et langt stykke i at løse problemet.

Eller læg støj ind over forsyningen (sæt en trafo i serie med batteriet og brug en tonegenerator til at føde trafoen) og se om det påvirker udgangssignalet, hvis støj på forsyningen ikke ændre på udgangssignalet, så må problemet komme et andet sted fra.

Hvis du bruger batterier til at forsyne regulatorne med, lyder de så ok?

Reply to
HKJ

En mere: Når du kører batteridrift, prøv at forbinde 0 volt fra strømforsyningen.

Reply to
HKJ

On Thu, 18 Dec 2003 19:56:28 +0100, "HKJ" wrote: jl.

Her triggede du mig lige HKJ. Jeg ser i diverse elektronik magasiner at de får audio målinger udlæst på en PC. Jeg har antaget, at disse målinger er lavet via et kort i PC'en. Eventuelt et lydkort. Har du nogle informationer om hvordan man kan få et system op og stå der kan måle audioperformance på en forstærker til menneskepenge?

Torben

Reply to
TT

Ikke særlig meget, men kig på denne webside:

formatting link
der har du et rimeligt udgangspunkt (f.eks. soundcards, links). Det ser dog ud til at det er et par år siden den sidst er opdateret.

Reply to
HKJ

..

Det der blev kaldt "golden ear" syndromet, da CD afspillerne kom frem - folk fik ondt i maven hvis lyden var digital. Et diskret skilt på forpladen gjorde underværker...

/carsten

Reply to
Carsten Holck

hvis jeg kortslutter indgangen har jeg ingen udgangssignal at måle på?? Men jeg gider nu heller ikke forsøge at måle ret meget på det, for jeg ved at det udstyr vi har ikke vil kunne vise nogen forskelle, så jeg tror at det vil være spild af tid.

direkte støj på forsyningen vil altid påvirke udgangssignalet i en diskret forstærker, og dette vil også ødelægge lyden totalt, men eventuel egenstøj fra regulatorene er jo uV størrelsen, og derfor ikke sådan lige til at måle på.

ser du.. det var en ide, det har vi skam ikke prøvet, det må vi have gjort.

MVH

Lars

Reply to
<Lars>

et

Jo, der er stadig støj tilbage og der vil du så kunne se om regulatorne giver et støjbidrag.

så jeg tror at det vil være spild af tid.

Målinger er langt den bedste måde at arbejde på, så er det pludselig let at se om en ændring forbedre resultatet. Problemet er så at finde en måde at måle problemet på.

og

forstærker, og dette vil også ødelægge lyden totalt, men

sådan lige til at måle på.

En godt designet forstærker kan sagtens have en PSRR på 60-80 dB og så skal der ret meget støj på forsyningen, før det påvirker udgangen. Ved at injektere støj på forsyningen, kan du se om forstærkeren er specielt følsom for bestemte frekvenser og så forbedre dette i forstærken.

gjort.

Hvis det så lyder ordentlig, så kommer støjen enten fra ripple på ladelytterne (et LC filter på indgangssiden af regulatorne klarer dette), eller måske bliver der koblet støj ind via nettrafoen.

Reply to
HKJ

Hej Lars,

I denne sammenhæng er det, som du måske allerede har opdaget, et filter hvor du "forstørrer" en kondensators kapacitet med det aktive elements forstærkning.

Ja, grunden til at jeg kalder dem skod (i high end-audio o.l.) er netop at de støjer.

Den kan se sådan ud:

+V ind fra regulator O---+-------------------------+ | | | b |/ c +--[R1]--+---[R2]---+---| NPN _|_ _|_ |\ e C1 [___] C2 [___) | ----- ----- +---O +V ud | | 0V O------------*----------*---------O 0V | | _|_ _|_ +---O -V ud C3 [___] C4 [___) | ----- ----- | | | |/ e +--[R3]--+---[R4]---+---| PNP | b |\ c

-V ind fra | | regulator O---+-------------------------+

Evt. kan du nøjes med R1/C1, R3/C3 og transistorerne, men det giver bedre at splitte dem op. Modstandene skal tilpasses transistorens forstærkning i forhold til strømtrækket. Hvis du bruger BC337 (NPN) og BC327 (PNP) kan modstandende fx. være på 2k2 og kondensatorerne et sted i området 1'000..4'700 µF. Det skulle give en dæmpning der kan høres (eller netop ikke :)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.