"Hjemmelavet" printplade

Hej NG.

Hvad har man af muligheder for at lave printplader derhjemme? (med printplader mener jeg f.eks. de der kobberplader, man tegner på og derefter afsyrer)

Og hvad kan jeg regne med det koster?

Klaus.

Reply to
Klaus Petersen
Loading thread data ...

Fotoprint - dyrt, men professionelt

Lasertone-print (hvis man kan kalde det det) - risiko for at smadre sin tromle til printeren, men de fleste går det godt hos, men jeg har hørt enestående tilfælde hvor der går noget galt. Prøv at se

formatting link

Så er der tegne-metoden. Det er meget svært at lave et pænt print på denne måde, med mindre du har en virkelig rolig hånd. Alternativt kan man få en pen-printer og sætte en fin pæn i til at tegne på print-pladen. Det er dog også en rimelig alternativ metode, men den skulle efter sigende virke.

Jeg har ikke prøvet andet end tegne-metoden og synes det er noget lort. Har planer om at få lavet noget fotoprint-udstyr her inden så længe, hvis pungen rækker til det :)

Mvh / Preben

--
If your Dell laptop is unstable, try change the power supply - it works!
Reply to
Preben

derefter

Hej Jeg har lavet over 1000 forskellige layouts og aldrig hørt om at laserprinteren kan tage skade. Husk at det IKKE skal være glasklare stencitls (hvis det staves sådan) men det papir der er mælkehvidt (som det gamle kalk papir).

Hvad angår ætsning. Jeg købte et system der ligner en meget smalt akvarium, for lidt under en tusse. Det kunne tage print op til 20 x 50 cm. Jeg bruger finætse krystal som ætsemiddel.

1 kg finætse krystal koster under en hund. Et enkeltsidet europakort med foto koster ca. en tyver.

De ulempe der er:

  1. Det brugte ætsemiddel skal afleveres ved kemikalie lossepladsen. Rensningsanlæget har lidt problemer med det i større mængder. Det blev brugt som plantegift for ca. 100 år siden.
  2. Brug altid gammelt tøj. Skader kan først ses efter vask
  3. Man skal have en meget "parallel" lyskasse ellers kan de små baner nemt snutte.

Flere spørgsmål så kom tilbage. Jeg har ætset print til prototyper i 10 år.

Benny

Reply to
BHV

Det lyder som en ret overkommelig måde at lave det på. Hvordan kan den komme til at ødelægge tromlen? Det er jo bare fotopapir til blækprintere der bruges ... nå men...

Der er 2 ting ved den lette måde, jeg stadig er i tvivl om.

Er der en god forklaring på hvorfor han tegner alt udenom printbanerne sort også (så kobberet forbliver) ?

Umiddelbart ville det være mere logisk kun at tegne selve banerne.

Han skriver ikke ret meget om ætsningen. Hvor kan man f.eks. købe det der ferrichlorid / finætsekrystal?

Reply to
Klaus Petersen

Hej Klaus

sort

Den konstruktion jeg har valgt at vise er til højfrekvens og der er det en fordel at beholde så meget kobberbane som stelplan som muligt, kan også være gavnligt ved LF konstruktioner.

Ja, naturligvis, men der er også både et økonomisk og miljø aspekt i det, jo mindre kobber du skal fjerne, jo mindre slider du dit ætsebad og dermed bliver både økonomien og miljøbelastningen bedre.

Disse ting kan købes hos enhver velassorteret elektronikforretning som f.eks. Brinck, Vejle-RC, Elsupply og så vidre.

Jeg vil i den anledning anbefale finætsekrystal, ferrieklorid er farligt for husfreden og noget beskidt at arbejde med.

Ps: jeg har efterhånden lavet over 100 print med metoden i forskellige laserprintere og har aldrig haft tromleproblemer eller lignende med det.

Mvh Max

Reply to
Max

Det er for at spare på ætsevæsken. Den kan opløse så og så meget kobber, hvorefter den kasseres. Jo mindre kobber der skal fjernes fra hvert print, jo flere print kan man ætse med den samme væske.

Hos de fleste elektronikforretninger. Lautronic i Lyngby henviser sikkert gerne til en forhandler i nærheden af dig.

Mvh, Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Hej igen

Well, jeg skriver at jeg har hørt om folk der har ødelagt deres tromle - jeg mener det var en brother der måtte lade livet. En forklaring jeg umiddelbart ville tro kunne holde er, at der afgives store mængder varme og det lag som optager utrolig meget blæk fra printeren kan skalle af og sætte sig på tromlen. Hvis det sætter sig fast vil toneren hele tiden brænde fast på tromlen istedet for papiret og på den måde kan man ødelægge tromlen. Jeg vil ikke tro der sker noget ved at lave enkelte prints på den måde, men jeg ville klart tjekke tromlen engang imellem hvis du ikke udskriver almindeligt imellem du laver prints.

Bruger han det ikke som stel - det ville jeg tro var den mest logiske forklaring, men ellers kan man vel sagtens nøjes med kun at tegne banerne.

Vejle RC:

formatting link

eller Brinck Elektronik

formatting link

--
If your Dell laptop is unstable, try change the power supply - it works!
Reply to
Preben

jo

der

for

OK

Jeg har ikke haft tid til at se linket. Jeg trode at det var foto negativ print der var tale om, ikke stelplan. Det var en fejl fra min side.

Benny

Reply to
BHV

Nej, nej, tjek lige linket.

Man behøves ikke det dbesærlige og dyre fotohalløj.

Klaus

Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Jeg kan bekræfte de andres udsagn. Vi har lavet ca. 1000 udprintninger (overhead) på vores HP til printfremstilling og ingen problemer i det.

der

Det eneste vi bruger er Ferrichlorid fordi alle andre stoffer er for farlige for de mennesker som skal arbejde med det. Det er godt nok noget ulækker gullig stas men man bliver ikke blind af at få det i øjnene osv.

Hvis du kan skal lave et enkelt print så KAN man også lave det på Veroboard som også holder lige så godt som alm. print og det er ikke nær så dyrt og besværlig som rigtig print.

-- Tom

Reply to
Tom

"Preben" skrev i en meddelelse news:3f263f41$0$24709$ snipped-for-privacy@dread14.news.tele.dk...

Hmm, både min Xerox og Brother laser printer har aldrig taget skade. Og det må vel snart nærme sig 70 ark papir der er udskrevet på den måde.

Jeg tror ikke helt den forklaring holder.... ! :-) Men prøv med det papir der bruges til at stryge billeder på tøj, det ødelægger tromlen øjeblikkeligt!

der

og

formatting link

-- Venligst

Lasse C. Johansen.

Reply to
Lasse C. Johansen

Hej Preben

Hvis det var tilfældet, så har de brugt noget forkert papir eller printeren ikke har været iorden. Med det rigtige papir skaller toneren ihvertfald ikke af, det sidder ekstremt godt fast på papiret. Men nogle typer photopapir har en plastbelægning på bagsiden der ikke tåler at komme i laserprinteren og disse kan give problemer, så hvis man skal anvende metoden, så kan jeg anbefale at man bruger det papir jeg har nævnt, jeg har prøvet flere andre, men ingen der fungere så godt.

Mvh Max

Reply to
Max

Prøv

formatting link
de har mange ting til billige priser! :)

500 g finætsekrystal koster 36 kr. (+moms)

Brian

Reply to
Brian Lund

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.