Halogen

Hvor lang tid holder en 20W halogen spot ca. (sådan nogle som sættes i wire-sæt med halogen spot)? Hvis jeg har et rum på ca. 20 kvm., hvor mange sæt wires med hver 3 af disse halogen spots ville umiddelbart være nødvendige for at oplyse hele rummet?

John

Reply to
John
Loading thread data ...

Tjaaa, jeg satte et wire-sæt med 7 halogen-spots op over mit arbejdsbord i kælderen. Det er vel snart en 8-10 år siden, og alle 7 pærer er stadig de originale fra sættet. Men i dit tilfælde afhænger det af hvor meget DU bruger pærerne.

Det kommer helt an på hvor meget lys du vil have. Mine 7 spots passer mig glimrende til mit arbejdsbord, som vil er 1, måske 1.5 kvadratmeter. Men til almindelig dagligdags belysning ville en tilsvarende opskaleret lysstyrke i en hel stue være alt for kraftig.

M.v.h. Mikael

--
Mikael Ejberg Pedersen
http://www.ejberg.dk (Elektroniske dimser til modelflyvning)
Reply to
Mikael Ejberg Pedersen

disse

Hvis det skal være godt oplyst, skal du nok ca. bruge 1 spot pr. kvadratmeter

Reply to
Bjarke Hansen

Meget afhængig af mærke og brug. Pt. bruger jeg nogle købt i Netto for 2 år siden, og de fungere upåklageligt endnu. Holdbarheden er god, også selvom de er blevet flyttet på to gange nu. Dem der fulgte med sættet fra HN holdt ca. ½ år, har været tændt ca. 8 timer dagligt.

I mit arbejdsværelse på 8 kvm har jeg fire spots, lige i underkanten, men

5-6 vil kunne gøre det. Belysningen er hyggelig, og giver god baggrundslys til afslappet læsning osv. Men desideret arbejdslys kræver hjælp fra arkitektlampen. Så 1 til 2 kvm i en stue er nok ikke helt ved siden af.
--
MVH Troels
Reply to
Troels Pedersen

Typisk lang tid er nok det bedste svar. Jeg har en lampe stående som er omkring 6-7 år som jeg endnu ikke har skiftet pære på endnu selv om den er blevet brugt meget (- eller har den været skiftet en enkelt gang?!? har jeg glemt). Omvendt har jeg også skulle skifte en enkelt pære som ikke engang var et år gammel.

Jeg har et værelse som nok er omkring de 20 kvm. Jeg bruger 2x3 spots der giver indirekte belysning. Jeg synes det passer meget godt til rummet, men der skal noget mere lys til hvis jeg skal sidde og arbejde med noget. Som grundbelysning synes jeg det er fint!

- Lars

Reply to
Lars Kristensen

så kan selv muldvarpen da se

--
Calle
Reply to
Calle.

Du arbejder nok ikke meget.. hva ??

Hehe

Julehilsner Kasper

Reply to
Kasper

Det kommer an på, i de meget billige kan du risikere at de holder ret kort tid, Jeg har et sæt i en stue med 10x10W hvor alle nu blev skiftet senest efter 1/2 år - og der var væsentlig mere lys i de nye ( af god kvalitet) det var i overgangsperioden tydeligt at se hvilke der var skiftet.. Så pærerne er noget af det de sparer på ved de billige sæt.

/carsten

Reply to
Carsten Holck

Hej John

Alt efter typen er levetiden mellem 1000 og 4000 timer, disse tal gælder kun mærkevare, de billige no name holder ikke så længe.

Vær opmærksom på at hvis du sænker forsyningsspændingen 5%, ja så lever de dobbelt så længe, men du mister 15% i lysstyrke.

Mvh Max

Reply to
Max

Hvis du går til en instsalletør, kan du få trafoer til flere end 3 lamper (og meget mindre trafoer - Jeg har en til 3 * 20 W der fylder mindre end en pakke cigaretter med 10 stk. Han har også pænere lamper.

Poul Erik Fjern cykel i adresse

--
                                        == __o             
Poul Erik Lindaa   === _'\
Reply to
Poul Erik

Hehe, jeg synes også det virker af meget, specielt hvis man tager forbruget i betragtning. Det er dyrt at sidde og arbejde i 400 W. Omvendt, så skriver han jo også at hele rummet skal oplyses, så 1 spot pr. m2, fordelt på 3 tændinger for forbrugets skyld, så kommer det nok til at virke godt. :-)

Men sikke en masse wire der så skal bruges.

Nic

Reply to
Nicolai

kun

Kan det ikke passe, at jeg engang har hørt, at ved underspænding, så kan der ske det med halogenpærer, at de sværtes til grundet kemien, og derfor kan risikere at holde op med at virke. Løsningen skulle være, at give dem nominel spænding og tilsværtningen ville herefter "brænde" væk og pæren virker igen. Har engang læst en "lys" ekspert sige noget i stil med dette og at mange mennesker derhjemme, smider halogenpærer ud der "ikke" virker, i den tro at de er "sprunget". Nominel spænding på dem og de havde virket igen.

Jeg ved så ikke, om underspændingen skal være større end 5 %. Halogener med lysdæmper er ikke så aktuel, da de jo normalvis får mulighed for at brænde sværtningen væk, da lysniveauet varierer.

Nic

Reply to
Nicolai

Hej Nicolai

De holder ikke op med at virke, men kan blive noget sorte at se på. Når en halogen pære tændes fordamper en lille smule af glødetråden og er så i dampform inde i kolben, hvis man så skruer ned for spændingen, så så risikere man at der sker en fortætning af denne damp på indersiden af kolben på grund af at temperaturen bliver for lav, noget lignende kan ske hvis man blæse køler dem for hårdt. Denne effekt er dog mest udtalt ved halogenlamper af en vis størrelse og er ikke særlig problematisk på de små lamper man bruger til belysning.

Mvh Max

Reply to
Max

ja så er det snart nemmere at hente et komplet stativ med 2 stk. 500W halogen i byggemarkedet.

--
Calle
Reply to
Calle.

Hej John,

Det er der mange faktorer der indvirker på. Er der fx. mange vibrationer (fx. ved at der rumsteres meget på etagen ovenover eller hvis det er klods op af togskinner), eller hvis driftsspændingen er blot en smule for høj sænkes levetiden.

Og så kommer det selvfølgelig også an på om den er produceret godt.

Bedre kvaliteter vil normalt være mærket (på æsken ell.lign.) med anslået levetid, men det forudsætter perfekte forhold både mht. rystelser, spænding og endda omgivelsestemperatur - det er vist de færreste glødelamper (halogen eller ej) der når deres nedslidningsalder (hvor glødetråden er "spist" op),

Personligt ville jeg ikke benytte halogenspots (eller floods for den sags skyld) som loftsbelysning, jeg finder dem alt for kolde i lyset og virkningen når de er loftsmonteret er heller ikke min kop the - spots giver et antal lyspletter omringet af mørke og floods i 20W giver bare ikke lys nok til at "nå gulvet".

De var fancy i firsernes stilistiske minimalisme , men er IMO bedre til lokalt læse- eller arbejdslys end til decideret rumbelysning.

Hvor mange du i givet fald skal bruge er stort set bestemt af hhv. dit lysbehov og udstrålingsvinklen og det er der jo ingen her der kan gætte sig til :)

Læg dog marke til at du nu kan få dem i 230V-udgaver og spare trafo(er), men så bliver det nok ulovligt at bruge wirer.

Og for lige at få det helt på plads, så sidder der en 250W "almindelig" halogenfri glødelampe i min "arkitektlampe", så jeg har godt med _varmt_ lys (dog med en lysdæmper foran :)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Poul Erik,

Og flottere hår ?

(Og jeg der troede at smag var... Tjaaa, en smagssag ;)

Hvis du nu havde skrevet "hun" i stedet...

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hmm. Kom til at tænke på pæren i min Mini AA MagLite. Efter et stykke tids brug bliver pæren i den sort med et sølvskær, hvilket naturligvis også forårsager at der ikke kommer så meget lys ud af den. Jeg har dog ingen idé om om det er en halogenpære der sidder i sådan en fætter. Men mon det kan være samme fænomen?

- Lars

Reply to
Lars Kristensen

I alle glødelamper fordamper der metal fra tråden, mængden der fordamper afhænger af trådens temperatur. Fordi halogenlamper kan føre metallet tilbage til tråden igen, kan de tåle højere fordampningsrate, dvs. varmere tråd og dermed kraftige lys. En almindelig pære vil springe meget hurtige, hvis den har så høj temperatur.

Reply to
HKJ

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.