Erfaringer med en luftsolfanger søges

Jeg overvejer at investere i en luftsolfanger til sommerhuset for at holde fugten og frosten ude. Huset er på ca. 70 m2 og ligger på Møns nordkyst.

Er der nogle der har erfaringer med luftsolfangere? Skal de fx. have 100% sol hele dagen for at virke?

Har set, at de fåes til meget variable priser... er de dyreste de bedste?

Jeg er noget diffus inden for dette område.

På forhånd mange tak for alle svar, og glædelig jul og godt nytår til alle.

/Morten

PS! Meddelelsen er sendt til flere nyhedsgrupper, da jeg ikke vidste hvilken der var den korrekte. Beklager hvis den er havnet i forkert newsbox!

Reply to
Morten Larsen
Loading thread data ...

"Morten Larsen" wrote in news:49553fc9$0$90271$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk:

Som frostsikring kan du IKKE bruge en solfanger. Det er en sikker opskrift på vandskade.

Mvh. NKJensen

Reply to
Niels Kristian Jensen

"Morten Larsen" skrev i en meddelelse

;-)

News:dk.teknik.energi er den mest rigtige - men den har du også ramt ;-)

Du kan læse om grupperne på

formatting link
hvor der er beskrivelse af alle danske grupper.

Jan

Reply to
Jan Vestergaard

"Morten Larsen" skrev i meddelelsen news:49553fc9$0$90271$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Se her:

formatting link
Jeg har sådan en i sommerhuset, og det holder huset fri for fugt selv om der ikke er anden varme. Kan varmt anbefales.

--
mvh
Preben
Slet SLETDETTE hvis du skriver direkte til mig.
Reply to
Preben Andersen

"Niels Kristian Jensen" skrev i meddelelsen news:49554621$0$90266$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Hvordan kan en solfanger være en opskrift på vandskade? Man tapper selvfølgelig vandet af i perioder med hård frost.

--
mvh
Preben
Slet SLETDETTE hvis du skriver direkte til mig.
Reply to
Preben Andersen

"Morten Larsen" skrev i en meddelelse news:49553fc9$0$90271$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Hej

Vi har en Solarventi installeret i sommerhuset. Den har 'taget' al fugt, så den tidligere, lidt klamme lugt, er pist væk. Og som sådan fungerer den fint.

Den er især tændt, når vi ikke er der. Og ja, den skal have sol for at virke. Når solen titter frem går der 30 sek. og så er den i gang. Tilsvarende, men omvendt, når solen forsvinder.Vores fanger står ikke fuldstændig mod syd, men ca 20grader mod øst. Det har næsten ingen praktisk betydning.

Den larmer, når den kører - ca. som en emhætte. Dvs vi oftest slukker den, når vi er i huset.

Luften, der blæses ind, er mellem 30-35grader varm. Man kan ikke mærke det, men en måling viste det umiddelbart efter installationen.

Vi er godt tilfredse, men min fornemmelse er, at man måske også skulle kigge på en varmepumpe - de kan vist give mere varme.

mvh Marianne

Reply to
Marianne

Jeg har ikke erfaringer med luftsolfangere, men har læst, at de opvarmer udendørsluften (lidt) og blæser (svagt) den opvarmede luft ind i rummet. Ved opvarmning af luft kan luften indeholde mere fugt, men når den senere afkøles i rummet er man vel stort set lige vidt, og kun ventilationseffekten giver lidt nytte?

Hilsen Peter

Reply to
Peter Lauridsen

hej Peter jeg har lavet en selv, den er ca 4m2 og skal som fors=F8g varme et mindre rum p=E5 ca18m3 op. f=F8rst ,jeg troede det samme ,uden at t=E6nke nok.. den indsugede luft har mindre fugt da den er varm ,og n=E5r den kommer ind i et koldt rum ville den kondensere p=E5 kolde flader. men den g=F8r ogs=E5 noget andet.. den skubber jo den kolde luft ud af spr=E6kker osv.0g temperaturen stiger langsomt ...s=E5 det fungerer fint, men kun n=E5r der er sol.. i november kunne den varme rummet op til en 20 grader ,med udetemp p=E5 en 10 grader. Nu er der endda et tr=E6 foran s=E5 den kan faktisk kun fungere fra 10 til 12 og igen fra 14 til 15.. havde vi haft mere sol om vinteren og jeg havde frit felt s=E5 ville jeg fors=E6tte eksperimentet. Jeg har f=E5et at vide at der dufter l=E6kkert ,ellers lugtede der af cigaretr=F8g. men den er als=E5 erstattet med blomsterduft . dette er s=E5 mine erfraringer, og s=E5 kan du jo vurdere udfra dette alex

Reply to
Alex

"Preben Andersen" skrev i en meddelelse

?

Hvordan skal den så virke som frostsikring, som spørgsmålet lød på ?

Jan

Reply to
Jan Vestergaard

Hvad med en solfanger uden vand i??

Brian

Reply to
Brian Lund

snipped-for-privacy@news.sunsite.dk:

=F8ns

t

Nej, der er ikke vand i en LUFTsolfanger.

-- Niels

Reply to
Niels P Sønderskov

ews:49554621$0$90266$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

ift

Det kan man ikke s=E5 godt n=E5r der ikke er vand i, og det ville heller ikke v=E6re den store hj=E6lp imod frost, vel?

-- Niels

Reply to
Niels P Sønderskov

lde

rdkyst.

0%
r

et. Ved

ekten

Fidusen, Peter, er, at den koldere luft udefra ikke indeholder s=E5 meget vand. Selv ved den anbefalede normale udluftning opn=E5r du en lavere luftfugtighed indend=F8rs.

-- Niels

Reply to
Niels P Sønderskov

e

kyst.

e?

til alle.

ken

Jeg har fornylig installeret en Solarventi, men kunne konstatere, at der med den lave sol nu ikke var nogen effekt, s=E5 jeg turde ikke stole p=E5 at den kunne klare frostsikringen. Der skal ogs=E5 f=E6ldes nogle fler= e tr=E6er for at f=E5 sol p=E5 hele dagen, men s=E5 er jeg ogs=E5 sikker p=E5= at den klarer udluftningen n=E5r vi ikke er i huset, og bidrager lidt til opvarmningen s=E5 der ikke skal s=E5 meget til n=E5r vi kommer.

-- Niels

Reply to
Niels P Sønderskov

Hvis jeg husker ret, så indeholder en Solarventi også en form for membran som skulle kunne filtrere noget af fugten ud af den luft der bliver blæst ind i huset. Men humlen må egentlig også være at selv ventilationseffekten giver en stor del af det nødvendige for at undgå klam og indelukket luft. Derudover så vil den opvarmede luft absorbere noget fugt i rummet, og da der jo blæser luft ind i rummet, så må der også komme luft ud af rummet og med tiden må det jo være noget af den luft som indeholder mere fugt end indblæsningsluften og afhjælper desuden også indelukketheden.

Mine forældre har en monteret på deres sommerhus, og den står 'tændt' hele vinteren, mængden af fugt og indelukkethed når man kommer til huset i starten af foråret er markant mindre, giver sig desuden også til udtryk ved at huset er væsentlig hurtigere og nemmere at få opvarmet behageligt i foråret, netop fordi der ikke er så meget fugt som før i tiden først skulle luftes ordentlig ud. Det kunne nemt tage en dag før huset var behageligt, nu går der 3-4 timer.

Thomas

Reply to
Thomas Rasmussen

Jeg har en SOLARVENTI til ca 6000kr i mit sommerhus er meget tilfres med den da der ikke er det fugt når vi kommer og åbner i påsken ,ps,den kan ikke varme huset op men det er nemt da der ikke er det fugt der pleger at være der ?

"Morten Larsen" skrev i en meddelelse news:49553fc9$0$90271$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Reply to
ellib

Har du nogle tegninger eller billeder af, hvordan du har lavet dine 4 m2 luftsolfanger?

Mvh

Kresten

hej Peter jeg har lavet en selv, den er ca 4m2 og skal som forsøg varme et mindre rum på ca18m3 op. først ,jeg troede det samme ,uden at tænke nok.. den indsugede luft har mindre fugt da den er varm ,og når den kommer ind i et koldt rum ville den kondensere på kolde flader. men den gør også noget andet.. den skubber jo den kolde luft ud af sprækker osv.0g temperaturen stiger langsomt ...så det fungerer fint, men kun når der er sol.. i november kunne den varme rummet op til en 20 grader ,med udetemp på en 10 grader. Nu er der endda et træ foran så den kan faktisk kun fungere fra 10 til 12 og igen fra 14 til 15.. havde vi haft mere sol om vinteren og jeg havde frit felt så ville jeg forsætte eksperimentet. Jeg har fået at vide at der dufter lækkert ,ellers lugtede der af cigaretrøg. men den er alså erstattet med blomsterduft . dette er så mine erfraringer, og så kan du jo vurdere udfra dette alex

Reply to
K J

lde

rdkyst.

0%
r

et. Ved

ekten

Der foreg=E5r hele tiden en udskiftning af luften. N=E5r solfangeren har opvarmet udeluften en smule kan den optage mere vanddamp. Denne vanddamp optages fra indeluften. Denne fugtige luft bliver herefter smidt ud af huset gennem et "hul i v=E6ggen" i den modsatte ende af huset ifht. indbl=E6sningen. Efterh=E5nden bliver luften inde i huset s=E5 t=F8r, at m=F8bler, t=E6pper osv. begynder, at afgive fugt til luften. N=E5r man s=E5 kommer og skal opvarme sit sommerhus, g=E5r det hurtigere fordi man ikke f=F8rst skal fordampe al fugten og det f=F8les i det hele taget behageligere. St=F8jen b=F8r man tage h=F8jde for under installationen af anl=E6gget. Is= =E6t evt. en lydd=E6mper mellem bl=E6ser og indbl=E6sningsarmaturet som i et almindeligt ventilationsanl=E6g.

P=E5

formatting link
l ses et Molliers diagram for fugtig luft. P=E5 skalaen til venstre haves temperaturen. P=E5 skalaen for oven haves indholdet af vand pr. kg. t=F8r luft. De indtegnede krumme kurver er luftens relative fugtighed fra 0,1 til

1,0.

Lad os nu sige at udeluften er 5 grader og har en relativ fugtihed p=E5

0,8 (luften indeholder 80 % af hvad den overhovedet kan ved den temperatur).: Du stiller dig ved 5 grader og g=E5r vandret til h=F8jre indtil du rammer 0,8 kurven. Dette punkt er udeluftens tilstand. Det absolutte vandindhold er ca. 0,004 kg/kg

Lad os sige at din luftsolfanger opvarmer luften til 11 grader.: G=E5 lodret op indtil du m=F8der den vandrette 11 graders streg. Dette er den opvarmede lufts tilstand. Det absolutte vandindhold er stadig 0,004 kg/ kg, men den relative luftfugtighed er faldet til 0,5.

Lad os sige at forholdene i sommerhuset er s=E5ledes, at den opvarmede luft m=E6ttes til netop 0,8 igen: G=E5 til h=F8jre ad 11 graders stregen indtil du st=F8der ind i 0,8 kurven. Dette er luftens tilstand idet den bl=E6ses ud gennem hullet i v=E6ggen i den modsatte ende af huset. Det absolutte vandindhold er nu 0,0065 kg/kg.

Hvert kg luft som passerer igennem huset optager og fjerner i denne situation 2,5 gram vand. Det er lige til at blive t=F8r i halsen af. Sk=E5l.

Rigtig meget fugtig luft:

formatting link

Erik

Reply to
Erik D

"Erik D" skrev i meddelelsen news: snipped-for-privacy@i18g2000prf.googlegroups.com... On 27 Dec. 2008, 07:46, "Peter Lauridsen" wrote: Der foregår hele tiden en udskiftning af luften. Når solfangeren har opvarmet udeluften en smule kan den optage mere vanddamp. Denne vanddamp optages fra indeluften. Denne fugtige luft bliver herefter smidt ud af huset gennem et "hul i væggen" i den modsatte ende af huset ifht. indblæsningen. Efterhånden bliver luften inde i huset så tør, at møbler, tæpper osv. begynder, at afgive fugt til luften. Når man så kommer og skal opvarme sit sommerhus, går det hurtigere fordi man ikke først skal fordampe al fugten og det føles i det hele taget behageligere. Støjen bør man tage højde for under installationen af anlægget. Isæt evt. en lyddæmper mellem blæser og indblæsningsarmaturet som i et almindeligt ventilationsanlæg.

formatting link
ses et Molliers diagram for fugtig luft. På skalaen til venstre haves temperaturen. På skalaen for oven haves indholdet af vand pr. kg. tør luft. De indtegnede krumme kurver er luftens relative fugtighed fra 0,1 til

1,0.

Lad os nu sige at udeluften er 5 grader og har en relativ fugtihed på

0,8 (luften indeholder 80 % af hvad den overhovedet kan ved den temperatur).: Du stiller dig ved 5 grader og går vandret til højre indtil du rammer 0,8 kurven. Dette punkt er udeluftens tilstand. Det absolutte vandindhold er ca. 0,004 kg/kg

Lad os sige at din luftsolfanger opvarmer luften til 11 grader.: Gå lodret op indtil du møder den vandrette 11 graders streg. Dette er den opvarmede lufts tilstand. Det absolutte vandindhold er stadig 0,004 kg/ kg, men den relative luftfugtighed er faldet til 0,5.

Lad os sige at forholdene i sommerhuset er således, at den opvarmede luft mættes til netop 0,8 igen: Gå til højre ad 11 graders stregen indtil du støder ind i 0,8 kurven. Dette er luftens tilstand idet den blæses ud gennem hullet i væggen i den modsatte ende af huset. Det absolutte vandindhold er nu 0,0065 kg/kg.

Hvert kg luft som passerer igennem huset optager og fjerner i denne situation 2,5 gram vand. Det er lige til at blive tør i halsen af. Skål.

Dét var en fin forklaring.

Steen.

Reply to
Steen Jakobsen

Morten Larsen skrev:

Hej. Jeg har bygget en med 0.75kvm glasflade, i julen. Jeg fik sat den op i søndags. Den står lidt skidt, men kan kun placeres hvor den er nu, da den skal hjælpe med at affugte min kælder, i et hus fra 1951, uden hulmursisolering. Selvom der ikke har været meget sol siden, har jeg observeret at duggen på vinduerne fra vasketøj og andre ting, helt er væk. Når der kommer lidt mere sol, glæder jeg mig til at kunne berette lidt mere, men foreløbig er jeg glad for at have brugt de 1500-2000kr det har kostet mig. Kai

Reply to
Fister Løgsovs

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.