Varför alstrar mopeder tv-signaler?

(Rubriken är lite felaktigt formulerad men jag tror alla fattar vad jag menar :)

Jag är lite nyfiken på hur det kan komma sig att en mopedmotor kan generera så mycket störande signaler. Att inte bilarna stör antar jag beror på att motorhuven skärmar. Nån nämnde att det är tändstiften som är boven, och att det tidigare har funnits skärmade stift. Varför finns det inte idag då?

/Andreas

Reply to
Andreas Pettersson
Loading thread data ...

Den som kör moped tittar inte på TV! När det kommer TV displayer som original tillbehör på moppen så kommer problemet att åtgärdas :)

Pepe

Reply to
Pepe

ligger något i det

- mopeder av den gamla skolan har med största sannolikhet magnettändning, och med tanke på hur en del åt både brytare och tändkondensatorer på den löjligt korta sträckan man åkte, så verkar systemet inte vara helt optimerad...

tändstiftet i sig sänder inte någoting, utan strålningen kommer från tändsladden när gnistan brinner och precis har släcks och kvarvarande energi studsar mellan tändstiftet och tändspolen, påhejat av tändkondensatorn.

standardåtgärden är annan tändkabel med resistans (typ grafitfylld) istället för koppartråd - det brukar vara så i dom flesta standardbilar idag.

Ibland så brukar tändhatten eller tom. tändstiftet innehålla extra motstånd så att den inte sänder något just när gnistan brinner - men oftast är problemen störst strax innan gnistan tänds eller efter när den har släckts...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

On Thu, 29 Jul 2004 19:10:07 GMT, "Andreas Pettersson" wrote:

Tändstift med inbyggt motstånd finns, liksom tändkablar dito. Motståndet medför mindre energi i gnistan vilket minskar förbränningsgraden. Visserligen är det marginellt men tillräckligt för att det inte ska så intressant att ändra av somliga. Motståndet medför att den högfrekventa resonanskretsen snabbt dämpas ut. Skärmade tändstifthattar finns men är i stort verkningslösa. Störningen alstras av gnistbildningen på tändstiftet och tändkabeln är antenn som skickar ut störningen i luften. Förmodligen inverkar även tändkabelns längd vid vilka frekvenser störningarna är mest märkbara. Även gamla bilars tändsystem stör på liknande sätt, motorhuven dämpar obetydligt. Moderna bilar har normalt kondensatortändning vilket lämnar låg restenergi, tändkablarna är något resistiva och ledaren i tändkabeln är lindad i spiral vilket ökar högfrekventa induktiva förluster. Isoleringen närmast ledaren har ibland hög grafithalt vilket absorberar högfrekvent energi. Mopeder med magnettändning lämnar hög restenergi och ökar problemet med högfrekventa och långvariga störningar. Om man kopplar ett oscilloskop till tändkretsen så ser man en avklingande svängningskrets med mycket skräp på. Denna svängningskrets får ny energi vid varje tändpuls. Topptrimmad tvåtaktare går säkert minst en km/h fortare med tändkabel i ren koppar samt lite större gnistgap. Att då övertyga mopedisten att avstöra sitt system är som att övertyga audiofilen om att det går lika bra med nätkabel.

Om störningarna slår ut din tv-bild så kan ett kanalfilter samt antenn med större riktverkan minska problemet då det minskar risken för att elektroniken bottnar. Bredbandiga antennförstärkare är att be om problem i dessa sammanhangen.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Tvåtaktare har tydligen högre tändspänning och stör därför mer än fyrtaktsmotorer. Dessutom tror jag inte att de är lika bra avstörda som bilar. Mopeder har alltid stört mycket på radio och TV.

Reply to
Ken

Tändspänningen är ungefär lika oavsett tvåtaktare eller fyrtaktare. När spänningen når 10-15 kV sker överslag i ett 0,7 mm gnistgap, varvid impedansen i kretsen sjunker till en mycket låg nivå och effektivt förhindrar att spänningen växer sej högre.

Mängden störning är i första hand relaterat till tändsystemets uppbyggnad. Induktiv/magnettändning, induktiv transistor och tyristor/kondensator är väl de tre vanligaste grundprinciperna. Skillnaderna mellan dessa ur störsynpunkt hänger samman med systemets restenergi och gnistans varaktighet. I extrema fordon förekommer även sk MDI-system vilka medelst elektronik åtadkommer skurar med mycket kortvariga överslag vid varje tändpunkt, typiskt ca 40 uS/gnista. I mycket gamla fordon förekom även glödtrådständning och tändkulemotorer hörs på namnet att det är en upphettad kula som tänder bränsleblandningen. Vidare finns en hel del motorprinciper som saknar konventionellt tändsystem såsom gasturbin och stirling-motorer.

/Alf

Reply to
Alf Friman

+Andreas Pettersson wrote

En äldre moped har ju ett ganska enkelt tändsystem, och den finniga yngligen har säkert plockat bort den originalmonterade skärmade tändhatten och monterat en smidig oskärmad variant, plus bytt ut resistorstiftet mot ett vanligt stift = störningar uppkommer.

Mer moderna moppar har väl däremot helelektroniska system och då borde det inte vara samma problem, särskilt efterssom dagens mopedister säkert inte ens vet vad ett tändstift är efterssom pappa troligen betalar en verkstad för att byta minsta sak som strular.

Reply to
Glenn

Många intressanta svar! Tack för dem.

Jag har en trevlig följdfråga. Skulle det inte vara möjligt att göra en fordonsräknare som känner av radiovågorna från motorerna istället för att använda sig av två kablar tvärs över vägbanan? Kanske det t.o.m. skulle vara möjligt att kunna analysera signalen och utläsa vilken motortyp det handlar om?

/Andreas

Reply to
Andreas Pettersson

Då missarma man alla dieselmotorerna :-) De har ju inget tändsystem.

Reply to
Ken

tvärs

Hm.. tänkte inte på det... :-p

/Andreas

Reply to
Andreas Pettersson

Sedär, det är faktiskt sant. Har dock aldrig tänkt på det i den formen förut. :)

--
Ichimusai http://ichimusai.org/ AA #769 ICQ: 1645566 Yahoo: Ichimusai
MSN: Ichimusai1972 AOL: Ichimusai1972 IRC: Ichimusai@IRCNet
Not all root beer are created equal.
    -- Jedidiah, comp.os.linux.advocacy
Reply to
Ichimusai

Och hur gör man med dieselfordon som lastbilar ??? :-)

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.