Trasig backlight på laptop?

Testa med att sätta tungan på katoden du hoppar nog ur stolen ! HIGH VOLTAGE WARNING

Fluorescent Tubes: These operate on HIGH VOLTAGE ac current anything from

100 VAC to over 1,000 VAC! Deepening on Wattage, current can be 1mA (Hi volts) or 100's of mAs for lower voltage tubes. Power for these is based on RMS voltage reading, not peak to peak. I suggest finding data on these rather than hacking.

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Bertil Berg
Loading thread data ...

Där ser man, man lär sig något nytt hela tiden... Jag hade absolut ingen aning om att det fanns så kraftiga saker i LCD- eller TFT-skärmar, intressant! Är det något som har med backlight-belysningen att göra, alltså att det används någon speciell typ av lysrör eller liknande till detta, för det är väl knappast sådana spänningar i LCD-displayer som saknar belysning?

--
Olof Lagerkvist           sm6xmk
ICQ: 724451                     @ssa.se
Web: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Precis - spänningarna _är_ höga för att kallkatodrören övh. skall tända sig.

jämför med blixtagregat med spänning ungefär 200 Volt i resovarkondensatorn (när den är laddad) - men för att få igång röret för att blixtra så krävs det en tändtransformator på flera tusen volt.

liknande process är det i kallkatoden, då blockoscillatorn där är konstruerad att ge 1-2 tusen volt i pulser olastat medans lastat kanske bara ger mellan 150 - 200 Volt (även detta väldigt för mycket för 3.3 Volts logik).

Även vanliga lysrör behöver ha duktigt med spänning för att tända med kalla glödtrådar i ändarna (och precis så tänder också batteridrivna lysrör och många av dom med elektronisk ballast) - medans nätanslutna traditionella använde förvärmning för lägre startspänning då drossel och glimtändare inte kan ge så höga spikspänningar för att tända röret.

Med tanke på att backlighten är en relativt stor effektförbrukare så är det ganska mycket effekt ut ur trådarna till en kallkatodrör och en varning är därför befogad.

- och, om kalkatodsladdändarna av någon anledning skulle fara omkring (läs tappas) och komma i närheten/åt ledarna för logik eller till LSD-skärmen, påslagen - så är det mer eller mindre adjöss med den laptopen... dessutom är det ofta högfrekvent växelström och kan kapacitivt influera sin omgivning med så mycket ström att det blir skada i högimpediva ledare utan att det beror på överslag i sig. (tex CMOS-ingångar och TFT-LCD ledarna då dom inte kan dumpa strömmen någonstans utan att spänningen överskrids skadlig nivå även om det är aldrig så lite ström som läcker över)

kort sagt - bara för att det är batteridrivet så innebär det inte att det bara är ofarliga spänningar inne i apparaten - så fort det fins någon form av gasurladdning i form av belysning eller flouricerande displayer ala video (eller CRT) så måste man se upp - även utrustning med EL-lysbakgrund har 200-300 Volt växelström i sig (som tex palm V).

--
en grov tumregel är ungefär 1 mm per tusen volt i överslagsspänning
i luft från spetsar och man behöver inte ens se urladdningen eller
möjligen en svag blåskimer i mörkt rum för att datorn skall bli
grillad chipmässigt - det är så jäkla små geometrier idag att de
tål ingeting längre...



  /TE
Reply to
Torbjörn Ekström

Det är belysningen det handlar om (backlight), i övrigt är det lågspänning. Ofta används lysrör (kallkatodsvariant) för det där och de behöver hög spänning, speciellt vid start när själva röret inte hunnit dra ström eller när röret är trasigt och inte drar ström längre.

Reply to
Ken

Förr i tiden så krävdes både negativ och positiv spänning till displayen för att dom skulle fungera - dock rimliga spänningar under 10 volt.

När kontrastinställningen inte fungerar (blank skärm) så kan man nästan ge sig på att det är den negativa spänningsförsörjningen som inte fungerar.

idag är mycket av detta intergrerat i form av laddningspumpar på själva displayens kort att man numera inte ser dessa omvandlare som lösa kort (eller ens vet att dom existerar).

LCD med LED-backlight (förr var grönaktiga och ibland orange ljus) har inga farliga spänningar, men är rejält effekthungriga - 300 mA

3 Volt för 2x24 tkn-display var ingen ovanlighet - idag driver man en hel laptopskärm på A4 storlek med bara 2-5 ggr effekten.

dom vita LED-lysdioderna har nog iofs. revolutionerat belysningsfrågan i mindre utrustningar som handdatorer och nallar.

Skall man jaga riktigt lång drifttid på belysningen så är nog de lysdiodbaserade en av dom absolut säkraste teknikerna, då högintensiva kalkatodrör precis som lysrör sakta bränns ut.

10000 h drifttid är inte mycket i dom här sammanhangen

- det är ungefär ett år, hur många år har en gammal TV gått - eller oscilloskopskärmen i en elektroniklabb ???

själv ser jag hur bakbelysningen hos dyra (motsvarande 2 nya volvo per styck) signalgeneratorer från känd tillverkare sakta bli svagare redan efter 1-2 års kontinuerlig drift - medans äldre signalgeneratorer som bara kostar en halv ny volvo, vars displayer med LED-belysning tycks aldrig gå sönder eller mattas ens efter 6-7 år...

Däreför ser jag inte positivt på de många moderna instrumenten med TFT-skärmar - vad göra när belysningen i dom är utbrända och och leverantören inte vill vidkännas dessa (gäller även HP och R/S))

samt att många av dessa idag har en embedded NT som är enormt långsam att starta (oanvändbar i fältbruk IMHO) samt knappast hålls efter i avseende virusfrågan från MS då varje förändring kan ifrågasättas ur kontroll och kalibrationssynpunkt... - på mätinstrument som skall garantera pålitlighet alltså!!

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Jag hade för mig att det var 1 cm per tusen volt. Kommer ihåg ett test från skolan med en 7kV trafo där läraren förde trådändarna mot varann och fick igång en ljusbåge som längst blev cirka 7 cm innan den slocknade. Ett mycket bra sätt att visa att man skall ha respekt för högspänning.

--

/Anders
Reply to
Anders N

Det är skillnad mellan spänning för skapa genombrott i luft och när 'lågan' väl är etablerad - när den är väl tänd kan man dra ut bågen väldigt långt.

se på vanlig svetsning där lågan är runt 1 cm vid 60 volt spänning ungefär.

--
överslag kan man få i situationer som man inte alltid
tänker på - tex passiva filter med hög-Q resonatorer
- även vid så låga effekter som 2-4 Watt kan man få
överslag i ändarna på resonatorstavarna om väggar och
liknande ligger för nära - och när det väl har flashat
en gång så är filtret i fråga förstört då det finns jonspår
som sänker effekthanteringsförmåga till 1/2 - 1/4 av ursprunglig nivå...
Reply to
Torbjörn Ekström

Jag har nu lokaliserat felet på min laptop. Det är den sekundära lindningen på LCD-invertern som har bränt sönder. Jag lyckades faktiskt att få igång skärmen igen efter lite "massage" av invertern. Och ja man kan få en härligt uppfriskande pärla av den, det härdar utan att döda s.a.s. I vilket fall som helst så vandrar det fina gnistrande överslag mellan trådarna i lindningen när datorn är igång. Kommer nu att försöka att beställa inverterkretsen som reservdel vilket verkar gå att göra antingen via Danmark eller via England om jag inte hittar någon underleverantör i Sverige.

Tack **/Kent för att ha givit mig den kraft, styrka och det självförtroende som krävdes för att våga plocka isär skärmen för att hitta felet. Tack också till Pierre som lärt mig att jucka på kopplingar och att stava till flimra (ej flimmra alltså. Termen backlight står jag dock fortfarande för). Och tack alla ni övriga som hjälpt mig att uppnå nya sprakande höjder med kunskaper erfarenheter om starkströmmens uppfriskande egenskaper i en LCD-skärm.

Återkommer vid tillfälle med resultatet av inverterbytet.

-- /HP

Reply to
Hedar Palm

HAHAHAHA.. VASSEGO. Hoppas resten av resan blir lyckad.

Jaja, Pierre, är en djävla bra pojk...

**/kent ps: Glöm inte tacka ibm.pc.sys. - tillsammans är vi bögigt starka.
Reply to
**/kent

Juckar du på sådana riskerar du att åka dit för koppleri.

Reply to
Pierre

Jobbar inte du och dit företag med detta ?

Reply to
Dataspider

Prova med HF-spray/lack som jag nämnt tidigare i Usenet.

Reply to
Dataspider

Troligen, men det är inte alla som hajjar vad dom pysslar med.

Reply to
Ken

Hög spänning och "rejäl karamell" hör inte ihop. Det finns ingen större (A) Ampere/Ström i sammanhanget

-- dvs. I*U = P

En vanligt tändspole lev 50.000 volt lätt, men ofarligt.

**/kent
Reply to
**/kent

Visst, men inte är det speciellt skönt att få smaka på en sådan stöt även om den inte är direkt dödlig.

Mvh Fredrik Möller

Reply to
Fredrik Möller

On Wed, 30 Mar 2005 14:52:24 GMT, **/kent velade upplysa oss om följande intressanta saker:

Ken förstod inte att du egentligen menade med,"Okej, men vi pratar LCD och laptop nu....", att det är inget man direkt avlider och brinner upp av...

Fast det kan sticka till litegrann, eller mycket.

Reply to
Anders

Tack Anders, då kanske både Ken och Dataspider förstod I*U = P Tv-reperatörer är ett speciellt folk.. lite märkvärdiga å så.. u now.

ett utdöende släkte.. som genast flikar in sina pekpinnar.

**/kent

Reply to
**/kent

Det är bara att stjäla fjärrkontrollen av dem, då är de helt ställda :-)

--
Reply to: crister (at) forpresident (dot) com

EU-medborgare och V8-partist - "Rör inte min V8".
Reply to
Crister Sporrong

Jo man faktiskt dö av det, men det beror som vanligt på omständigheterna. Har man lite dåligt hjärta kan det gå illa.

Reply to
Ken

Det speciella med oss är att vi har alla dessa speciella kunskaper och ja, folk numera har inte ingående kunskaper längre, de byter bara enheter och gissar. Jag började min karriär i början av

70-talet som just TV-reparatör. Kunskaperna sitter ända ner på komponentnivå och konstruktionsnivå.
Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.