Termoplast

Såg en förpackning med termoplast på Clas i sjön för 90 kr. Formbar vid 60 C°. Verkar lite dyrt. Någon som vet bra källor där man kan plocka termoplast för en billig penning? Kanske någon t.om. känner till beteckningarna som står för återvinning t.ex. "PE-LD" osv..

Reply to
pbdelete
Loading thread data ...

snipped-for-privacy@spamnuke.ludd.luthdelete.se.invalid skrev:

Den förpackning du menar är en mycket speciell (formbar plast) plast som går att forma till vad som helst med fingrarna och sedan värma upp och forma på nytt om man inte är nöjd. Tror du menar påsen med små plastkulor.

Termoplast är den vanligaste plasten men behöver betydligt högre temperatur för att formas. Det kan du knappat göra med händerna som den på Clas Ohlson.

Termoplasterna står tillsammans för ca 80% av den totala produktionen. De vanligaste termoplasterna är Polyeten (PE), Polypropen (PP), Polystyren (PS) och Polyvinylklorid (PVC) som tillsammans står för 70% av den totala produktionen av plast.

Plasten i t.ex. PET-flaskor har en smälttemperatur på 265 grader!

Men kan du smälta t.ex. PVC-plast och har lämpliga formar odyl är det bara att sätta igång.

Mvh, Ralph

Reply to
Ralph Höglund

smältlim är också ofta termoplaster i olika blandningar, ofta med lite inblandning av olika vaxer.

där är det samma sak att temperaturen närmar sig 150 - 200 grader celsius för helt flytande och klart varmare än uthärdligt för fingrarna för att vara fortfarande formbar - vilket dock inte hindrar försök att göra ändå vid tex prototypbyggen

dock skall man vara tålmodig och tillåta att värmen tar sig genom hela tjockleken och inte bara bränna ytan - plast är en dålig värmeledare.

plaster har ofta kristalin egenskap (otroligt nog) när den är kall (alla plaster som inte är helt klara utan har tendens till mjölkig ton vid rumstemperatur) och man pratar om glasningstemperatur (när plasten blir helt genomskinlig) och då först börjar bli formningsbar

En plast med mycket kristalin egenskap är tex teflon och är därför mjölkvit.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Har minnen av att plast mest blir rök om man upphättar den. Men kanske det är fel .. ?, hur vet vilken plast som lämpar sig för omarbetning och inte .. ?

Underbart för robotik & "boxar" annars ;)

Mvh /Peter

Reply to
pbdelete

Jag har (på TE:s inrådan) använt smältlim för att gjuta in en av mina "sensorer". Det har fungerat bra. Jag köpte en påse med stora "limpatroner industri" på Clas O. Smälter limmet i en konservburk i ugnen på ca 200 grader. Ingen lukt eller rök som besvärar. Går fint att hälla (har tryckt ihop en spetsig pip på burken) , men använder rejäla handskar som skydd!

"Bosse bildoktorn" har ju propagerat för smältlim, men också påpekat att det finns många olika typer, och att det gäller att välja rätt. En honom så är den sort som "passar till allt" i praktiken inte bra till någonting.

Jag har inte sett någon som säljer smältlimpatroner med specificerat funktion, men det måste ju finnas? Men var?

Jag har en liten och billig limpistol, och efter vad jag kan se så är det samma sorts plast i dom små patronerna jag köper till den, som dom bamsiga som jag använder för att gjuta.

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Johan Stäck skrev:

Det som ursprungligen talades om var den plast som Clas i sjön säljer. Jag har personligen köpt en sådan förpackning och den verkar utomordentlig! En påse med små plastkulor som man värmer upp i vatten. Kulorna klumpade ihop sig och så småningom blev det till en glasklar formbar massa som lätt med fingrarna kunde formas hur som helst. Då man skapat den form man vill ha (under nerkylning blir plasten hårdare successivt)kan man hålla den under kallvattenkranen för att bli hård. Då den antagit rumstemperatur är den hård som vilken PVC-plast som helst och kritvit till färgen.. (Polyester är det enligt förpackningen.)

Jag drog bara ut en lång sträng som jag ringlade ihop och svalnade.

Men för ingjutning passar säkert limpatroner bäst.

Ralph

Reply to
Ralph Höglund

+Johan Stäck wrote

Det gäller iofs rätt många saker :)

På ett tidigare jobb hade vi ett antal olika typer av smältlim för olika saker, i olika pistoler för olika temperaturer. ..Vi hade kanske 4 olika, men jag har för mej att det fanns massor av andra sorter också som inte passade oss.

Jag är ganska säker på att det stod "3M" på kartongerna, så du kan ju kolla med dom ?

Reply to
Glenn

hmm - jag måste nog köpa en sådan påse och prova - är alltid på span efter bra och ha-saker, speciellt när man skall bygga adaptrar etc. för elektronik. Hittils har smälltlim varit bra 'konstruktionsmaterial' för att stadga upp vingliga adaptrar och prototypbygge med ofta härva av virtråd i specialkopplingar (alla vet väl vad som händer om man vickar på enkardel-sladd vid inlödningen några gånger... - efter snart 20 år inom elektronik så gillar man inte glappkontakt längre, inte alls...) eller för att göra slittåliga 'kåpor' av inlödningar på tex D-Sub som tex mätkabel där man dessutom byggt 'skatbo' av tex. hexomkopplare med matning, nivåskiftare etc. - genom att smalna av smältlimmet ganska långsamt som kabelböjskydd efter sladden så blir dessa anslutningar nära på outslitliga i avseende kabelbrott och glapp inne i kontakt och sladd.

rätt valt smältlim här är ofta något elastiskt så att det inte blir tvärstumt i bygget.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

torbjorn.ekstrom skrev:

Haha du är för goo! Du skulle ju ha betalt för alla tester å grejor du gör :)

Men då skulle du ju inte delge oss allt du kan. Vill bara säga GOD JUL Å GOTT NYTT ÅR till TE!

Jag åker härifrån om 40 timmar. Men lovar att läsa TEs inlägg när jag kommer hem!

--

Mysko
Reply to
Mysko

Vad är smält temperaturerna för: PE PP PS PVC

Finns det några produkter som någon sett som innehåller dessa plaster i lågt kilopris?

Reply to
pbdelete

Har du någon kläm på vilka plaster som är livsmedels "ok" i hänseende med flatater?

Reply to
pbdelete

tja, när man upptäckte att kvinnlig bröstcancer som _kräver_ östrogen växte utmärkt i petriskålar av plast utan östrogen, såå...

och konstaterade att denna 'hormonella' dusch var just mjukmedlet i plasten i petriskålen och var ftalater.

DDT, PCB (olje-acne är en känd bieffekt när man förr höll på med mycket PCB-baserad transformator olja, indikerar hormonstörning)), även avlövningsmedlet 'Agent Orange' som hälldes ut över vietnam och US-soldater därunder, misstänks ha den verkan

En större ostyrd intag av östrogenliknande ämnen en tredje väg har ogynsamm inverkan på organismer - då speciellt av hanligt kön, men även honor påverkades och gav bl.a dålig äggskalsbildning hos våra rovfåglar.

Somliga forskare antyder att de finns indikationer att dagens män inte är fullt ut är lika mycket män som under medeltiden i avseende en viss prestation... - och sterilitet är ett stigande problem och skylls på att det finns östrogenliknade ämnen överallt i dagens miljö - främst som mjukmedel i plast - Margarinet i sin plasbytta är klart i farozonen då östrogen och östrogenliknande ämnen är fettlösliga.

Men östrogen finns också naturligt i små mängder i vanlig mjölk och mjölkprodukter, och det har vi druckit i så många århundrande att tom magen är anpassad för detta i vuxen ålder i våra nordiska länder med mycket djuhållning.

Nu är säkert olika sortes ftalater olika påverkande - men när såg man en innehållsdeklaration av själva plasten på en plastbytta sist????

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.